Dubla lansare sub semnatura George Banu la Bookfest Cluj-Napoca
Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, sâmbătă, 5 octombrie, la ora 15:00, George Banu va lansa un album inedit despre noapte, teatru și pictură - Nocturne. La eveniment va lua parte și Monica Andronescu, redactor-șef al revistei săptămânale de teatru Yorick.ro.
Nocturne prezintă picturi celebre comentate dintr-o nouă perspectivă, acest album făcând parte dintr-o trilogie despre legăturile dintre teatru și pictură. În albumul Nocturne George Banu descoperă şi comentează nopţile picturii moderne, solitare şi individuale, de la C.D. Friedrich la Van Gogh, de la Paul Klee la Marc Chagall. În același timp, George Banu pune în lumină atracţia marilor regizori pentru experienţa nopţii teatrale a cărei seducţie, de la Kantor şi Wilson, Chéreau şi Măniuţiu, se generalizează azi. Nopţile tablourilor, nopţile scenelor comunică pe fond de căutare şi rătăcire.
Duminică, 6 octombrie, începând cu ora 12:00, reputatul critic revine la Bookfest, de data aceasta pentru a-și lansa proaspătul volum Aproape de scenă, apărut la Curtea Veche Publishing. Cartea va fi prezentată în cadrul evenimentului dedicat colecției Știință, Societate, Spiritualitate, eveniment ce va fi moderat de președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, pr. prof. Ioan Chirilă.
Aproape de scenă este o culegere de eseuri si mărturii. Prima carte a volumului cuprinde texte critice sau teoretice scrise de autor într-un stil pe care el însuși îl numește „critică de acompaniament” (exercices d'accomapgnement); cea de-a doua parte cuprinde eseuri scrise de colaboratorii volumului despre criticul de teatru George Banu, dintre care îi amintim pe Basarab Nicolescu, Sorin Alexandrescu, Mihai Măniuţiu, Felix Alexa, Gábor Tompa, Andrei Şerban, Lucian Pintilie, Victor Ioan Frunză, Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Cătălina Buzoianu, Mariana Mihuţ, Ştefan Iordache, Ovidiu Iuliu Moldovan, Constantin Chiriac, Florin Zamfirescu.
George Banu (n. 22 iunie 1943, Buzău), profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, este recunoscut ca un eseist de reputație mondială. Acesta și-a concentrat opera critică pe regia modernă și pe figurile exemplare ale acesteia, precum Brook, Strehler sau Grotowski. A primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța; a obținut premiul de excelență UNITER și Premiul Prometeu 2007. Este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și Doctor Honoris Causa al mai multor universități europene.
George Banu se va afla în Cluj-Napoca în perioada 3-6 octombrie pentru Întâlnirile internaţionale de la Cluj, ediția de anul acesta fiindu-i deicată.
Salonul de Carte Bookfest Cluj-Napoca (ediția a II-a) va avea loc între 3-6 octombrie, la Cazinoul din Parcul Central. Intrarea în cadrul salonului, cât şi la toate evenimentele ce vor avea loc în perioada acestuia va fi gratuită. Programul zilnic va fi între orele 10:00 şi 20:00.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO