Seful Institutului National al Patrimoniului: Comunitatea locala nu vrea includerea Rosia Montana in UNESCO intrucat ar bloca investitiile
Directorul Institutului National al Patrimoniului, Alexandru Muraru, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ca galeriile romane de la Rosia Montana nu pot fi incluse in patrimoniul UNESCO cat timp comunitatea locala nu doreste acest lucru.
Intrebat, in calitate de director al singurei institutii din Romania abilitate sa intocmeasca dosarele pentru intrarea in patrimoniul UNESCO, daca este posibil ca galeriile romane de la Rosia Montana sa fie incluse in patrimoniul acestei organizatii, Alexandru Muraru a raspuns ca ONG-urile care acuza blocarea includerii zonei Rosia Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO "nu cunosc procedura".
Potrivit lui Muraru, decizia in privinta includerii zonei Rosia Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO apartine autoritatilor locale, iar Primaria locala este impotriva ideii.
"Este clar si de ce, pentru ca ar bloca orice investitie in zona. Pana la urma, este decizia lor, o inteleg perfect. La Rosia Montana s-a facut anul trecut un referendum local unde peste 80% dintre locuitori s-au pronuntat pentru inceperea exploatarii miniere. Acolo nu se mai lucreaza din 2006¬, a spus Alexandru Muraru.
Intrebat daca poate fi luata in calcul includerea galeriilor romane de la Rosia Montana in patrimoniul UNESCO daca nu va incepe exploatarea, Muraru a spus ca a discutat cu ministrul Culturii, Daniel Barbu, si ca reprezentantii INP vor merge la Rosia Montana sa faca o "evaluare interna".
"Cred ca putem vorbi de debutul unui asemenea dosar in 10-15 ani daca cei de la Rosia Montana, comunitatea locala, sau Rosia Montana Gold Corporation, daca incepe exploatarea, isi pastreaza angajamentele si vor investi banii in restaurarea celor 900 de metri de galerii romane¬, a afirmat directorul INP.
Totodata, potrivit lui Muraru, nu se poate miza pe "criteriul unicitatii", deoarece exista galerii romane si in Italia sau Spania.
"La prima vedere, nu se poate merge pe criteriul unicitatii, dar o sa vad cu colegii, pentru ca la UNESCO sunt cateva criterii pe care trebuie sa te angajezi fiindca mai exista in nordul Italiei si in sudul Spaniei galerii romane de o asemenea amploare, dar aceasta este o discutie care merita detaliata si nu poate fi abordata asa, foarte facil", a adaugat Alexandru Muraru.
Reprezentantii Pro Patrimonio au acuzat Ministerul Culturii de blocarea includerii zonei Rosia Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO, reclamand secretizarea raportului arheologic referitor la masivul Carnic, pentru care fundatia ar fi platit 10.000 de lire sterline, noteaza Mediafax.
Arhitectul Serban Cantacuzino, reprezentant al fundatiei Pro Patrimonio, sustinea ca incercarea de a include patrimoniul Rosia Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO a fost facuta in mandatul ministrului Kelemen Hunor, atunci cand Ministerul Culturii voia includerea zonei in lista mondiala a ariilor protejate. In acest scop, preciza Cantacuzino, Pro Patrimonio ar fi platit aproximativ 10.000 de lire sterline pentru efectuarea unui raport arheologic referitor la masivul Carnic, care facea parte din procesul de includere in Patrimoniul Mondial. Potrivit arhitectului Cantacuzino, raportul care stabileste "cat de important este acest patrimoniu" a disparut sau este considerat secret, fundatia neprimind niciodata vreun exemplar al respectivului document.
In replica, fostul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, a declarat ca raportul despre care arhitectul Serban Cantacuzino spunea ca este de negasit se afla in posesia sa.
In ceea ce priveste includerea galeriilor romane de la Rosia Montana in patrimoniul UNESCO, Kelemen a spus ca nu se poate face nimic impotriva vointei autoritatilor locale.
Includerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO este una dintre revendicarile celor care se opun proiectului minier trimis Parlamentului spre aprobare.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Si parcuri nationale mai exista, domnule Muraru. Si biserici. Si cetati. Si sate. Si delte. Ce e cu propaganda asta pro RMGC? Ne credeti prosti?
Perfect de acord ca trebuie sa vrea si comunitatea locala. Adica perfect de acord ca asa e. Ca altfel mi se pare o prostie, dar nu am ce face. Dar oare oamenilor din RM li s-a explicat ce mare lucru ar fi pentru ei?
Le-a explicat cineva diferenta dintre 17 ani de salarii mici si eternitate?
miza o reprezinta banii pe care rmcg ii baga in publicitate, comisioane si alte facilitati acordate diferitelor autoritati, oameni politici, presa si nu in ultimul rand localnicilor, mai ales ca vor primi bani pentru exproprieri...
de curiozitate, cu cat se vinde terenul in zona, cat le-a promis rmcg ca le da? cei care au cateva ha de teren se vor trezi cu cateva zeci , poate sute de mii de euro...
iar autoritatile locale au si ele interes, exista si teren public, se pot face rost de o gramada de bani, cu care pot trai linistiti ei si copii lor in alta parte, de asta nici nu vor sa auda de ecologizare, de faptul ca peste 10-15 ani acolo va fi jale, etc....
Iar in toate localitatile din Apuseni unde s-a tinut referendumul au spus da 62,45% din 43,20% cati au fost la vot. adica cam 27% din cei cu drept de vot
Ramane de stabilit cat la suta din voturile pentru din Rosia Montana au fost reale, stiindu-se ce sustinatori inflacarati ai proiectului sunt primarul din localitate si cei din primarie.
Trist este insa cand vezi ca sefii institutiilor abilitate in Romania sa protejeze patrimoniul cultural al tarii (ministrul culturii, individul de mai sus,.....) se zbat din rasputeri sa ii sustina pe cei care vor sa-l distruga.
Mai este el ministrul culturii? Il tine in sertar si il arata verilor cind il viiteaza?
Ce tara de abulici.
Iincluderile pe listee UNESCO se fac dupa ce zic 3 tarani cumparati de RMGC?
Cind or avea toate pajistile pline de cianura sa nu vina ca milogii sa ceara bani de la Bucuresti.
de Piramida lui Keops tu ca reprezentant al statului
care are in pastrarea piramida lui Keops
treci la distrugerea ei
"ca asa au spus 2 beduini de la Gold" care traiesc langa
Piramida?
Sau ca sa zicem mai pe sleau :
Si tu esti la randul tau doar un beduin al lui Gold !
Pai domnule aparator al patrinoniului Muraru... cum ramane cu masivele Carnic si Orlea, monumente clasa A ce urmeaza a fi dinamitate bucata cu bucata?
Articolul cu declaratiile lui Daniel Barbu:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-15635669-comisia-parlamentara-pentru-rosia-montanavor-audieze-repezentantii-sri-sie-daniel-barbu-increderea-daca-litera-acestui-acord-este-respectat-10-12-ani-vom-putea-introduce-zona-lista-patrimoniului-unesc.htm
Toti idiotii astia nu inteleg ca s-ar castiga mai multi bani din turism in zona (pentru ca zona e cu adevarat superba) pentru toata lumea decat din exploatarea cu cianuri.