Spectacolul "Comedie Neagra" se joaca miercuri, 25 septembrie, ora 21:30, la Club Collage, (bulevardul Ion Mihalache nr. 10-12). Pentru rezervari apelati 0758101040 sau rezervare@collageworld.ro. " este un spectacol neobisnuit care prinde cu putere spectatorul inca de la primele replici si nu-i da drumul decat la final.De ce? Pentru ca avem farsa intr-un act dupa un text scris de Peter Shaffer in 1965, un regizor cu viziune, plus sapte actori talentati.

Istvan TeglasFoto: Elena Simion

Actiunea se petrece intr-un apartament din Londra, in timpul unei pene de curent. Miller Brindsley (Istvan Teglas) este un tanar sculptor fara noroc si fara bani care spera sa-si vanda operele unui domn bogat, dar si sa-l impresioneze pe tatal logodnicei sale, Carol Melkett (Alina Popescu). Din acest motiv, muta mobilierul si obiectele de valoroase ale vecinului lor Harold Gorrringe (Mihai Smarandache), fara stirea acestuia. Planul este stricat de o pana de curent si de aparitia unor musafiri neasteptati.

Regizorul Cosmin Alexandru Purice foloseste un articiu inedit: un joc de lumini pe dos. Spectatorii vor vedea totul ca in oglinda. Cata vreme in apartament e lumina, din sala scena se vede cufundata in intuneric. Cand se intrerupe curentul, spectatorii vad pe scena lumina. Iar conventia este respectata de-a lungul spectacolului ori de cate ori se aprinde un bat de chibrit sau o lanterna.

"Textul lui Peter Shaffer m-a amuzat de la prima lectura. Situatiile sunt atat de bine construite, umorul propus este de calitate si bucuria mea a fost ca am putut sa lucrez cu o distributie ideala. Noi am repetat spectacolul la Godot Cafe Teatru noaptea tarziu si, neputand sa facem intuneric complet in sala mai devreme, am propus sa-l si jucam intr-un concept de teatru de noapte, numai de la ora 22.00. La Festivalul Undercloud este pentru prima data cand jucam acest spectacol in alt spatiu si este o provocare pentru noi sa adaptam spectacolul de sambata intr-o sala atat de mare." (Cosmin Alexandru Purice, regizor)

"Punctarea jocului prin lumini nu-i este deloc straina protagonistului piesei, actorul Istvan Teglas. In "Deseori neobservat", adaptare subtila si zguduitoare dupa romanul "Leaganul respiratiei" de Herta Muller, lumina prezenta sau absenta are rolul de a puncta si de a adanci zbuciumul sufletesc. Insa in "Comedie neagra", jocul intuneric/lumina da o nota de mister si sporeste umorul scenelor.

Chiar daca a devenit parte a distributiei mai tarziu, rolul sculptorului i se potriveste perfect carismaticului actor, Istvan Teglas care spune despre textul piesei : ,"Eu cand citesc un text, mai ales daca e un text foarte bine scris cum este si Comedia neagra, simt imediat cum ar trebui sa sune. Acest lucru mi se intampla doar cand citesc un text bun, fiindca stiu care sunt cerintele de a face un text de genul acesta. Nu ma refer la cerintele sistemului de a face un spectacol, dar stiu ca fiind scris intr-un anumit mod, textul acela trebuie sa sune intr-un fel." (Elena Simion, Ziarul Metropolis)