Deputatul PSD de Vaslui a luat cuvantul la tribuna parlamentului in cadrul unei dezbateri referitoare la o lege prin care se reglementeaza Ordinul Artistilor si a declarat ca filmul "Pozitia Copilului", castigator al Ursului de Aur la Berlin si propunerea Romaniei la premiul Oscar, ne "face inculti", ne denigreaza si isi bate joc de invatamantul romanesc, afirmand ca a vrut sa iasa din sala cand a inceput sa se injure in film, ceea ce "nu este frumos", pentru ca astfel "se trage concluzia" ca toate familiile in Romania procedeaza astfel.

Victor Cristea (PSD)Foto: Camera Deputatilor

"Am vrut sa ies din sala cand a inceput filmul. Noi venim sa ii mai dam artistului bani? Sa ne denigreze si sa ne faca inculti?!", a declarat deputatul de la tribuna Parlamentului, citat de Antena 3.

El a sugerat ca strainii ar fi premiat filmul mai degraba ca sa rada de invatamantul romanesc si sa il dea exemplu negativ.

Producatorul filmului, Ada Solomon, a declarat intr-o interventie telefonica la Antena 3, ulterior, ca nu intelege care este legatura intre film si invatamantul romanesc sau copii, nefiind un film pentru copii, dimpotriva, fimul are un rating prin care este interzis copiilor.

""Cu cateva luni in urma am vazut cu un coleg de-al meu un film, 'Pozitia copilului'. M-a impresionat foarte mult... Dupa un timp aud ca este premiat acest film. Am vrut sa ies din sala cand a inceput filmul.... Cu cuvinte atat de urate.... Noi ne chinuim sa dam o educatie copiilor la scoala si in filmul ala numai niste obscenitati, trivialitati, injuraturi... Copilul catre mama, ii spunea tot felul de lucruri urate. Nu cumva acel film a fost premiat pentru ca se doreste denigrarea poporului roman si minimalizarea activitatii in invatamantul nostru? Si noi venim sa-i mai dam artistului... Pe ce bani?... Sa-l si legiferam sa denigreze si sa ne faca inculti. Cu ce bani a facut acest film, l-a facut cu bani din buzunarul lui, din salar (sic)?"

"Cred ca trebuie mai multa atentie. Eu stiu ca in Constitutie este dreptul de exprimare, dar dreptul de exprimare prin munca, prin roadele muncii. Noi mergem in Europa sa ne vindem inteligenta si nu sa ne vindem injuraturile si sp ii invatam si pe aia sa injure," a spus deputatului, fost primar de Vaslui timp de 16 ani (1992-2008), secretar al Comisiei de Invatamant, Stiinta, Tineret si Spor la tribuna parlamentului, unde se discuta legea de reglementare a Ordinului Artistilor.

Amintim ca filmul "Pozitia Copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, cel mai succes film romanesc in ultimii 11 ani, a fost realizat cu finantare din partea Centrului National al Cinematografiei.

Replici in parlament, imediat dupa luarea de cuvant:

Viorel Hrebenciuc: "Sa inteleg ca trebuie sa ii lasam sa injure doar in engleza?"

Remus Cernea: "Nu cred ca este caderea parlamentarilor sa judece manifestarile artistice si sa nu atacam artistii in Romania indiferent daca suntem de acord sau nu".

Ulterior, Cristea a intervenit telefonic la Antena3 si a reluat aceeasi idee. "Mi-am exprimat un punct de vedere - nu trebuia sa se expimre cu cuvinte urate si injurii se ajunge la concluzie ca este o dominanta in familia romaneasca, ca acestea sunt efectele educatiei si familiei, lucru care nu este adevarat." El a amintit in acest context de "rezultatele bune ale elevilor si profesorilor" la concursurile internationale. "Noi daca am intrat in UE nu am intrat sa ne cocotam pe locuri fruntase cu lucruri rele".

Cristea spune ca nu judeca daca filmul a meritat sau nu, intrucat "acolo este un juriu", "am spus insa ca nu este frumos sa folosim cuvinte urate".

El a negat ca ar fi afirmat in parlament ca juriul a premiat filmul pentru a rade de invatamantul romanesc. "Cred ca acolo cand s-a premiat mai se doreste sa se prezinte si astfel de accente negative din Romania, in sensul asta".

Lungmetrajul premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, in luna februarie, a inregistrat 100.063 de spectatori in Romania. "Pozitia copilului" a surclasat productii precum "Filantropica", de Nae Caranfil (91.958 de spectatori), si "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", in regia lui Cristian Mungiu (70.953 de spectatori), pelicule care au ocupat locuri fruntase in box office-ul romanesc din ultimii ani, informeaza un comunicat de presa citat de Mediafax.

"Pozitia copilului" a depasit recordurile si la capitolul incasari, cu 1.202.023,7 lei, cele mai mari pentru un film romanesc in ultimii 20 de ani.