​Ordinul Arhitectilor din Romania si mai multe ONG-uri cer demisia ministrului Daniel Barbu fiindca ar fi dat pierdut un studiu de evaluare a patrimoniului de la Rosia Montana

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 23 septembrie 2013, 18:55 Actualitate | Cultură


Fundatia Pro Patrimonio a dat in judecata Ministerul Culturii fiindca institutia refuza sa dea organizatiei o copie a unui studiu de evaluare a patrimoniului de la Rosia Montana pentru care ONG-ul a platit, potrivit unui anunt facut luni de conducerea fundatiei. Mai exact, Pro Patrimonio sustine ca a platit 10.000 de lire sterline unor profesori de la Universitatile Oxford si Leicester pentru realizarea unui raport arheologic referitor la Masivul Carnic, unul dintre cei patru munti care fac parte din proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation, raport care a fost predat Ministerului Culturii, iar institutia neaga existenta lui.

In plus, fundatia Pro Patrimonio, Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), fundatia ProDoMo si Asociatia Arhitectura, Restaurare, Arheologie (ARA) cer demisia ministrului Culturii, Daniel Barbu, si deblocarea procedurii de inscriere a Rosiei Montana pe lista preliminara a UNESCO.

"In perioada in care ministerul Culturii dorea salvarea Rosiei Montana si a cerut ARA sa pregateasca dosarul de clasare in lista UNESCO a spus ca nu are bani sa plateasca raportul de evaluare. Eu am spus ca un idiot ca pot face rost de bani si am vorbit cu membrii fundatiei.  Am adunat 10.000 de lire si am platit pentru raport. Acest raport a fost predat ministerului, iar noi nu am primit nicio copie, intre Minister si cei trei experti existand probabil o clauza de confidentialitate", a declarat Serban Cantacuzino, presedintele fundatiei Pro Patrimonio.
Acum, intr-un raspuns adresat fundatiei, reprezentantii Ministerului Culturii spun ca nu detin acest raport. Asta dupa ce, potrivit lui Serban Cantacuzino, ministerul ar fi confirmat in 2010  primirea raportului. ONG-urile sustin ca Ministerul Culturii a ascuns in mod intentionat raportul de evaluare pentru ca acesta ar contine informatii care demonstreaza unicitatea sit-ului arheologic de la Rosia si care ar duce la blocarea proiectului de exploatare miniera a Rosia Montana Gold Corporation.
 
In plus, organizatiile non guvernamentale si OAR il acuza pe ministrul Culturii de dezinformare.
"Ma refer la declaratiile domnului Daniel Barbu privind patrimoniul cultural de la Rosia Montana. Ministrul ne reproseaza ca in studiile realizate in perioada 2001-2002 pentru Consiliul Local de la Rosia am fi afirmat ca patrimoniul de acolo ar fi lipsit de valoare din cauza exploatarii la suprafata din perioada comunista. Noi am scris despre distrugerile din perioada comunista in raport, insa concluzia nu a fost ca patrimoniul de acolo este lipsit de valoare, ci din contra. Deci, dl. ministru a denaturat informatia si a scos-o din context. Acest pasaj este folosit si in argumentatia RMGC, argumentatia ministrului fiind identica cu cea a RMGC, ceea ce demonstreaza ca textul ministrului este redactat de corporatie nu de cineva din institutie", a declarat Stefan Balici, reprezentant ARA.

Acesta spune ca patrimoniul arheologic de la Rosia Montana este foarte important fiind vorba de o exploatare miniera care conserva urme de peste 3000 de ani, din preistorie, perioada romana, evul mediu, renastere si epoca moderna si indeplineste criteriile pentru a fi inscris in patrimoniul UNESCO.
Balici spune ca prin declaratiile facute in ultima vreme de reprezentantii Ministerului Culturii institutia s-a pozitionat la extrema opusa. "Ministrul a declarat ca patrimoniul de la Rosia este foarte bine conservat prin proiectul minier. Ceea ce nu este adevarat deoarece galeriile vechi, aflate in cei patru munti, vor fi aruncate in aer. Se distrug galeriile romane, cea mai mare parte a lor, se distrg si galeriile din evul mediu, renastere, perioada moderna. Ministrul spune ca Rosia va putea intra in lista UNESCO si dupa ce termina RMGC exploatarea. Acest lucru este insa fals deoarece dupa, acolo nu va mai ramane nimic", a explicat Balici.
In plus, acesta sustine ca ICOMOS, unul dintre cele trei organisme consultative UNESCO, la fiecare intalnire din ultimii ani a emis cate o rezolutie cerand autoritatilor romane sa inceapa procedura de evaluare pentru inscrierea a sitului de la Rosia Montana in lista UNESCO si sa opreasca proiectul minier.

De asemenea, Balici a amintic ca Europa Nostra, o organizatie care reuneste circa 400 de organizatii care lupta pentru salvarea patrimoniului din Europa, au pus Rosia Montana pe lista celor mai periclitate monumente.

Reprezentantii ARA spun ca procedura de clasare in lista UNESCO se desfasoara in doua etape:
- prima, o scrisoare de intentie din partea statului pentru inscriere in lista tentativa si o fisa de evaluare, facuta deja de ARA.
- a doua, se face dosarul de evaluare a sit-ului care este trimis celor trei mecanisme consultative ale UNESCO care decid daca sit-ul se claseaza sau nu.

In concluzie OAR si cele trei organizatii pentru salvarea patrimoniului cer deblocarea procedurii de inscrierea a Rosiei Montana in lista tentativa a UNESCO, mai ales ca in 2011 Comisia Nationala a Monumentelor Istorice de pe langa MInisterul Culturii a votat in unanimitate acest lucru.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5028 vizualizari

 • +29 (31 voturi)    
  o fi la sova ? (Luni, 23 septembrie 2013, 19:50)

  liviusmaximus [utilizator]

  Marile proiecte cu documente inexistente...
 • +30 (30 voturi)    
  sindromul SOVA..... (Luni, 23 septembrie 2013, 20:26)

  translativus [utilizator]

  .....face noi victime in "cel mai cinstit guvern".
  Asa se intampla cand documentele sunt la indemana rinocerilor.
  Proabil, este lipsa de hartie igienica prin partile acelea caci prea....pute !
 • +25 (27 voturi)    
  aveti aici detalii... (Luni, 23 septembrie 2013, 20:28)

  Mariicaialbastri [utilizator]

  Deci e Kafka 50% si Orwell 50%:

  Ministrul Kelemen Hunor semneaza un Ordin de ministru, ca cei trei arheologi vin la Rosia Montana, ii insoteste eternul domn Angelescu se dau si niste bani publici pentru asta, exista ordinul de deplasare al lui Angelescu (dovada ca a fost acolo) si cu toate astea stupoare: nu se gaseste expertiza.

  E din seria Șova nu gaseste contractul Bechtel. Mai jos aveti detalii:

  http://www.kmkz.ro/investigatii-2/rosia-verde/de-ce-nu-ajunge-rosia-montana-pe-lista-unesco/
 • +11 (11 voturi)    
  ce-i aşa complicat? (Luni, 23 septembrie 2013, 21:08)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Păi n-aveţi o adeverinţă de predare-primire pentru predarea aia, aţi predat aşa, la botu' calului? Dacă da, nu numai c-aţi picat de, ba chiar sunteţi fazani. Dacă nu - daţi-le-n cap mincinoşilor din guvern.
 • +14 (14 voturi)    
  si nu se.... (Luni, 23 septembrie 2013, 21:17)

  luci30 [utilizator]

  poate obtine o copie a raportului de la domnii prof. englezi?
  • +1 (3 voturi)    
   ... (Marţi, 24 septembrie 2013, 1:14)

   adonis84 [utilizator] i-a raspuns lui luci30

   "Acest raport a fost predat ministerului, iar noi nu am primit nicio copie, intre Minister si cei trei experti existand probabil o clauza de confidentialitate"
   • +2 (2 voturi)    
    si de cind,ma rog... (Marţi, 24 septembrie 2013, 12:07)

    luci30 [utilizator] i-a raspuns lui adonis84

    cultura,este confidentiala si trebuie sa stea inchisa intr-un minister?
 • +12 (12 voturi)    
  incredibil (Luni, 23 septembrie 2013, 22:15)

  Ana_Bucuresti [utilizator]

  Sunt alaturi de cei din fundatie ! Este un lucru incredibil de ilegal! Ministrul culturii ar trebui demis si anchetat. In cazul lui as face si o exceptie de la prezumtia de nevinovatie, dar asta nu se poate intr-un stat de drept. As putea sa ma multumesc cu +10 ani de inchisoare.
 • -5 (13 voturi)    
  miroase a vrajeala... (Luni, 23 septembrie 2013, 23:33)

  bogdanlungu [utilizator]

  si prostii aia nu si-au facut o copie a unui document care face atatia bani. trebuie sa fii prost rau sa dai din mana singurul exemplar pe care il ai si trebuie sa fii si mai prost sa dai o gramada de bani si sa primesti un singur exemplar.
  • +10 (12 voturi)    
   "prostii aia" (Marţi, 24 septembrie 2013, 0:01)

   ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui bogdanlungu

   nu aveau cum sa isi faca o copie, pentru ca ei doar au facut rost de bani ca niste "prosti" ce au fost. Beneficiarul raportului si, implicit, destinatarul oficial a fost ministerul, care a platit pentru acest raport cu banii "prostilor". Acest raport ar trebui sa fie accesibil oricui doreste sa-l consulte conform liberului acces la informatiile de interes public. In loc de asta, cica e secret, asa de secret incat nici nu-l mai gasesc.

   A pus mariicaialbastri mai sus un link catre un articol unde afli mai multe, deschide ochii si citeste.
  • +11 (13 voturi)    
   Nu ai inteles (Marţi, 24 septembrie 2013, 0:06)

   CatalinPetrica [anonim] i-a raspuns lui bogdanlungu

   Fundatia Pro Patrimonio a platit pentru studiu, contractul a fost semnat intre minister si Universitatile Oxford si Leicester , in contract ministerul a specificat ca rezultatele sa fie date ministerului, iar cei ce au platit au ramas cu buza umflata.
  • +1 (1 vot)    
   puteau sa-l mai printeze odata (Marţi, 24 septembrie 2013, 13:38)

   winston [utilizator] i-a raspuns lui bogdanlungu

   iti dai seama ca e o vrajeala ieftina, menita sa atraga atentie si cam atat. la urma urmei, sunt sigur ca documentul mai putea fi printat odata
 • -3 (7 voturi)    
  Criteriile UNESCO (Marţi, 24 septembrie 2013, 0:22)

  RaduMihailescu [utilizator]

  Daca citim mai jos criteriile de selectie pentru includerea in patrimoniul UNESCO, vedem ca RM nu prea se califica....

  http://whc.unesco.org/en/criteria/
  • +10 (10 voturi)    
   Cum ai ajuns la concluzia asta? (Marţi, 24 septembrie 2013, 1:57)

   SKBjull [utilizator] i-a raspuns lui RaduMihailescu

   "Sites must be of outstanding universal value and meet at least one out of ten selection criteria."

   UNUL din zece, nu toate zece concomitent. Intra cel putin la 2,3,5.

   Este site Unesco, daca nu stii de ce, Google is your friend. Nu iti dau link-uri, sa nu spui ca te trimit pe site-urile propagandei.
 • +16 (16 voturi)    
  Incepe sa devina un obicei! (Marţi, 24 septembrie 2013, 0:54)

  gazania [utilizator]

  Se pare ca asa va proceda USL cu toate documentele importante, le vor pierde.
 • +2 (2 voturi)    
  Am si eu o nedumerire (Marţi, 24 septembrie 2013, 12:06)

  Leul in iarna [utilizator]

  prosteasca, as putea zice: oare de ce toate documentele foarte importante care se incheie intre institutii ale statului roman cu specialisti sau firme particulare sunt cu clauze de confidentialitate sau secretizate? Ca mereu te lovesti de situatii in care hartiile de acest tip sunt secrete sau s-au pierdut. Mai ales astea care se refera la proiectul RMGC. A stiut mama vitrega a lui Sova ce face pana in decembrie 2012.
 • +2 (2 voturi)    
  birocratie (Marţi, 24 septembrie 2013, 12:45)

  AlexVranceanu [utilizator]

  Daca exista un numar de inregistrare referitor la acel document , este foarte simplu. Daca nu vorbim despre o noua diversiune a celor care se opun proiectului, gen uite ce catel de lupta am gasit langa parcul Tei. Scopul suza mijloacele? Asa se pare....macar de ar fi un scop nobil
 • 0 (0 voturi)    
  astia-s obsedati de liste (Marţi, 24 septembrie 2013, 13:35)

  winston [utilizator]

  astia au obsesia lor cu listarea UNESCO, de parca includerea pe o lista va reabilita si conserva prin magie patrimoniul de la Rosia.... numai comunistii mai credeau ca problemele se rezolva cu liste si pe hartie! Nu! la Rosia Montana e nevoie de investitii in patrimoniu si singurii care au investit in acest aspect sunt cei de la RMGC! mai bine sa se includa in UNESCO dupa ce se termina proiectul minier, ca asa patrimoniul va fi fost reabilitat pe cheltuiala investitoriloir!
 • +1 (1 vot)    
  clauza de confidentialitate (Marţi, 24 septembrie 2013, 13:48)

  zooloo [utilizator]

  barbu zice ca nu mai gaseste raportul. Englezii nu spun ca nu s-ar fi ocupat de asa ceva, zic ca au semnat o clauza de confidentialitate, dar cu siguranta au si ei o copie a raportului. Pai barbule...zi-le tu cu gurita ta englezilor sa-ti dea si matale o copie a raportului si gata


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by