La numai o săptămână de la succesul răsunător al Cvartetului Bălănescu la Bucureşti cu faimosul concert Maria T, spectacolul va fi prezentat duminică 22 septembrie şi la Londra, la prestigioasa LSO St Luke’s, sala de concerte a London Symphony Orchestra, din inima capitalei britanice. Evenimentul marchează 100 de ani de la naşterea marii artiste prezentând într-o reinterpretare modernă melodiile de neuitat ale Marie Tănase, topite într-o fuziune originală de muzică contemporană şi folclor românesc.

Maria T Foto: ICR Londra

Acompaniat de cvartetul său, James Shenton – vioară, Katie Wilkinson – violă, Nick Holland – violoncel şi de invitatul special Steve Arguelles – tobe, violonistul şi compozitorul Alex Bălănescu va prezenta publicului britanic 15 piese de pe albumul Maria T, inspirat de cele mai cunoscute melodii ale legendarei artiste și considerat unul dintre cele mai bune albume ale muzicianului.

Muzica va fi însoțită de proiecțiile artistului vizual Klaus Obermaier, ce vor recompune figura iconică a Mariei Tănase prin imagini inedite şi de arhivă.

Alexander Bălănescu este unul dintre cei mai vizionari violonişti contemporani şi un compozitor prolific. Bălănescu s-a născut în România, dar trăieşte de mai mult de 30 de ani la Londra unde a lucrat, de-a lungul anilor, alături de cele mai importante grupuri de muzică ale momentului. Începând cu 1979 devine liderul grupului de muzică Michael Nyman cu care concertează în toată lumea timp de 15 ani. Înregistrează şi concertează alături de Pet Shop Boys, face apoi parte din Arditti Quartet, după care formează faimosul Bălănescu Quartet cu care face turnee în Europa şi Statele Unite, participând de asemenea la renumite festivaluri şi scoţând pe piaţă mai multe albume de success printre care amintim “Luminitza”, “Angels and Insects”, “Lume Lume” şi “Maria T”, atingându-şi scopul de a crea o muzică mai accesibilă şi comunicativă. A avut colaborări muzicale cu nume celebre precum John Lurie, Kraftwerk, Michael Nyman, Andy Shepperd, Carla Bley sau Gavin Bryars şi colaborări cu regizori de film renumiţi precum Peter Greenaway, coregrafi, regizori de teatru, de film sau designeri vestimentari.

Cu o carieră de peste 20 de ani, artistul video, regizorul, coregraful şi compozitorul Klaus Obermaier creează lucrări originale în domenii precum artele spectacolului, muzică, dans sau teatru, primite excelent atât de public, cât şi de critică. Opera sa este prezentă în festivaluri şi programe teatrale din Europa, Asia, America şi Australia. Klaus Obermaier a colaborat cu ansambluri de renume dintre care amintim Kronos Quartet, German Chamber Philharmonics, Art Ensemble din Chicago sau Bălănescu Quartet, pentru a enumera doar câteva.