Catherine-Paris de Martha Bibescu, una dintre cele mai importante figuri ale perioadei interbelice romanesti, Visatorul de Ian McEwan, unul dintre cei mai faimosi scriitori britanici contemporani, Tatal celuilalt copil de Parinoush Saniee, autoarea bestsellerului Cel care ma asteapta, cea mai vinduta carte a tuturor timpurilor in Iran, si Piazza Bucarest de Jens Christian Grøndahl, unul dintre cei mai cunoscuti scriitori contemporani europeni - sint cele mai recente aparitii din colectia „Biblioteca Polirom” – seriile Esential, Actual si Junior, informeaza editura.

Noutati editoriale in 'Biblioteca Polirom'Foto: Polirom

Catherine-Paris de Martha Bibescu, traducere din limba franceza si note de Magda Raduta, proza cu foarte puternice note autobiografice, e povestea nostalgica a mult visatei „Internationale a principilor“, al carei sfirsit Martha Bibescu va trai sa il vada, dupa 1945, cind va parasi pentru totdeauna palatul de la Mogosoaia si tara.

Catherine-Paris e o printesa adevarata. Stie doar din povestile bunicii ca tara ei se afla undeva departe, unde se vorbeste alta limba si unde sint tinuturi mlastinoase pe malul unui riu numit Prut, si ca stramosii ei sint nobili, iar rudele ei, capete incoronate. Catherine e o printesa adevarata care locuieste in orasul caruia ii poarta numele, pe o straduta de linga Matignon, cu bunica, bucatareasa si camerista. E o fetita cuminte, care ia lectii de latina si se plimba ore intregi prin Tuileries. Nimic mai strain de zvonul palatelor, de desavirsita eticheta a saloanelor si de obligatiile rangului nobiliar. Viata aceasta tihnita si limpede se intrerupe neasteptat: dintr-un automobil stralucitor coboara un print adevarat…

„Era, precum toti din familia Lahovary, o adevarata enciclopedie. Foarte inteligenta, avea o memorie prodigioasa, careia nu-i scapa nimic. Linga ea, aveam impresia ca stau de vorba cu cineva mult mai in virsta decit mine. Nu era nimic naiv la aceasta copila cu ochi patrunzatori si cu spiritul mereu la pinda.” (Regina Maria a Romaniei)

Martha Bibescu (1886-1973) este una dintre cele mai importante figuri ale perioadei interbelice românesti. Fiica lui Jean Lahovary si a printesei Ema Mavrocordat, casatorita la 17 ani cu varul ei, George Valentin Bibescu, tinara aristocrata colinda lumea, ii scrie lungi scrisori amicale printului mostenitor al Germaniei, se indragosteste pe rind de diplomati si scriitori, straluceste, cu spirit si gratie, in saloanele pariziene. Primul sau roman, Les huit Paradis (1903), un jurnal de calatorie in Persia, primeste premiul Academiei Franceze si laudele lui Maurice Barres.

Visatorul de Ian McEwan, traducere din limba engleza si note de Dana Craciun, cuprinde sapte povesti legate intre ele, in care Peter Fortune isi aminteste diferite intimplari din timpul copilariei sale ciudate. Traind la granita dintre vis si realitate, el trece prin aventuri fantastice, traieste in trupul batrinei sale pisici si al unui copil rautacios, se lupta cu o papusa rea care s-a trezit la viata si cauta razbunare, gaseste intr-un sertar plin cu fleacuri o crema care face oamenii sa dispara etc. In cele din urma se trezeste, copil de unsprezece ani fiind, in trupul unui adult si incepe cea mai mare aventura a vietii sale: se indragosteste.

Ian McEwan este autorul romanelor Solar, Pe plaja Chesil, Simbata, Ispasire (laureat al National Book Critics Circle Award si W.H. Smith Literary Award), Gradina de ciment, Inocentul, Mingiieri straine, Ciinii negri, Durabila iubire, Amsterdam (distins cu Booker Prize) si Copilul furat (pentru care a primit Whitbread Award). A scris si volumele de povestiri Prima dragoste, ultimele ritualuri (cistigator al Somerset Maugham Award) si In asternuturi. In anul 2011 i-a fost acordat Premiul Tirgului de carte de la Ierusalim.

Tatal celuilalt copil, al autoarei iraniene Parinoush Saniee, traducere din limba persana de Cristina Ciovarnache, reaminteste un lucru fara de care orice efort, oricit de bine intentionat, e in van: sa te arati preocupat nu inseamna sa fii mihnit ori sa descoperi lipsuri si ciudatenii pe care sa vrei cu orice pret sa le repari, ci sa arati incredere si sa te porti cu intelegere.

Cu iubire. Ceva atit de simplu si atit de fragil...

Parinoush Saniee s-a nascut in Teheran, in 1949, intr-o familie de intelectuali instariti. A absolvit Facultatea de Psihologie si este de profesie sociolog si psiholog. Tatal celuilalt copil este cel de-al doilea roman al sau. Cartea cu care a debutat, Cel care ma asteapta, i-a adus in anul 2010, in Italia, Premiul Giovanni Boccaccio pentru cel mai bun autor strain. Alte doua romane, Inlantuire si Cei care au plecat, cei care au ramas, au fost recent publicate in Iran.

Piazza Bucarest, romanul scriitorului danez Jens Christian Grondahl, traducere de Carmen Vioreanu, isi poarta istoriile printr-o lume nostalgica, cu radacini cosmopolite (New York, Copenhaga, Bucuresti, Roma), amintiri rascolitoare si vieti dezradacinate. De la un personaj la altul, Grøndahl pune in pagina nelinistile unei epoci trecute: reflectii asupra exilului, asupra capcanelor libertatii si asupra fragilitatii literaturii, a cartii.

Jens Christian Grondahl a scris piese de teatru, eseuri si unsprezece romane. Publicarea romanului Liniste in octombrie ii prilejuieste debutul pe piata americana de carte, iar romanul Luca ii aduce Golden Laurels Prize in 1999. In prezent traieste in Danemarca.

Totodata editura anunta ca se afla, in pregatire, in colectia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stanescu) urmatoarele titluri:

M.L. Stedman, Lumina dintre oceane

Yasmina Reeza, Fericiti cei fericiti

John Steinbeck, Perla

Vladimir Nabokov, Darul

Joseph Roth, Iov