Soclul SPAM, situat lângă Arenele Romane din Parcul Carol I din București, va găzdui, în perioada 10 septembrie-21 octombrie 2013, cel de-al patrulea proiect câștigător al concursului SPAM Copy/Paste - Contesa, autor Ileana Oancea.

Contesa, de Ileana OanceaFoto: Afis expozitie

„Bibelourile au fost cândva lucrări artistice respectate, exectuate cu măestrie și migală. În timp, prin reproducerea lor industrială și prin alegerea unor subiecte ce au devenit facile, acestea și-au pierdut valoarea artistică. Am ales să supradimensionez, pentru SPAM, un bibelou recognoscibil, o contesă, și să-l integrez în spațiul public. Amprenta pesonală, pe copia acestui bibelou, este reprezentată de cuțitul pe care contesa îl are-n spate. O lovitură de grație dată artei decăzute și kitschului în general.” (Ileana Oancea)

Lansat în toamna lui 2012, proiectul de artă contemporană SPAM își propune amplasarea, pe toată durata anului 2013, a cinci lucrări de artă contemporană temporară, cu tema Copy/Paste, pe soclul original, acum gol, al statuii Dr. Constantin Istrati, realizată de către Oscar Späthe. Până acum, pe soclul SPAM au fost expuse proiectele: Soclul infinitului, de Vlad Stoica și Lea Rasovszky, Fiecare vrea pe soclul lui, de Andrei Ciubotaru, și Qub, de Galeria A1.

În Parcul Carol există două socluri identice, cel construit în 1906 – pe care se desfășoară SPAM - și copia acestuia, aflată la câteva sute de metri distanță, construită în 2009. Paste-ul soclului original a fost construit pentru a muta pe el statuia Dr. Constantin Istrati.

Inițiatorii, Fundația Culturală Om bogat, Om sărac - Obos, cu sprijinul Graffiti Art Work și Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, au organizat un concurs pentru stabilirea celor cinci lucrări ce vor fi expuse în cadrul proiectului SPAM Copy/Paste. Juriul este alcătuit din: Magda Cârneci (critic de artă), Eugen Rădescu (teoretician, co-fondator Pavilion), prof. univ. dr. Marilena Preda-Sânc (UNArte) și Diana Toboșaru (COO BBDO) și fondator Graffiti Art Work.