Volumul de cugetări şi poezii 'Fluturi sărutându-se' de Carmen Sylva, pseudonimul adoptat de Regina Elisabeta, întâia regină a României, soţia Regelui Carol I, a fost lansat marţi seară de editura Curtea Veche, la Ceainăria Cărtureşti-Verona, în prezenţa principelui Radu al României, informeaza Agerpres.

'Fluturi sarutandu-se' de Carmen SylvaFoto: Curtea Veche

Principele Radu, care semnează şi prefaţa volumului, a vorbit într-o scurtă introducere despre viaţa reginei Elisabeta, amintind că este probabil nu doar un om de cultură, ci şi 'unul dintre cei mai mari oameni de stat pe care noi i-am avut vreodată'. El a spus, de asemenea, că autoarea ar putea intra chiar şi în Cartea Recordurilor, prin volumul de lucrări scrise.

'Aproape că ar putea intra în Cartea Recordurilor (n.r. regina Elisabeta) fiindcă nu cunosc o altă regină cu peste 50 de lucrări publicate, în orice caz în zilele noastre', a spus principele Radu.

Cartea 'Fluturi sărutându-se' cuprinde cugetări pline de profunzime şi delicateţe ale scriitoarei Carmen Sylva despre teme precum viaţa, iubirea, fericirea, artă sau politică, alături de 24 de poeme.

Marea majoritate a poemelor au beneficiat de traducerea în limba română efectuată de mari personalităţi, precum George Coşbuc, Şt. O Iosif sau Maria Elena Poenaru.

Totodata, volumul cuprinde şi o serie de cugetări ale reginei Elisabeta publicate iniţial în 1888, la Paris, în volumul 'Les Pensees d'une Reine', a declarat autorul selecţiei şi îngrijitorul ediţiei, Gabriel Badea-Păun.

Cartea este bogat ilustrata cu o colecţie de fotografii din arhiva lui Gabriel Badea-Păun, din cea a Casei Princiare de Wied şi din alte surse, realizate de fotografi cunoscuţi contemporani cu Regina Elisabeta.

Volumul 'Fluturi sărutându-se' de Carmen Sylva este disponibil în librării la preţul de 35 de lei.