Cea de a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Scurt de la Oradea, unic în ţară şi în Europa, va avea loc în acest an, în perioada 20-29 septembrie, sub genericul Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea, prima ediţie, informeaza Agerpres.

Managerul Teatrului de stat 'Regina Maria' din Oradea, Daniel Vulcu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că noul concept, cuprinzător, al Festivalului internaţional de teatru, s-a născut dintr-o necesitate, pentru că se dorea ca orădenii să beneficieze de o paletă mai largă de spectacole.

'Teatrul Scurt ne îngrădea în selecţionarea unor spectacole mai mari. Astfel, sub umbrela Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea se vor afla şi Festivalul de Teatru Scurt, şi Festivalul de Teatru CIRC şi Festivalul de Teatru pentru Copii, iar de anul viitor, vom adăuga şi Festivalul de Teatru Muzical, unde am devenit specialişti. Pot să afirm, fără să mă laud, că am devenit cel mai bun teatru specializat pe spectacole muzicale din ţară,' a declarat Daniel Vulcu.

Festivalul Internaţional de Teatru Scurt va aduce la Oradea 32 de spectacole scurte, adică 90 de minute fără pauză, din România, Germania, Franţa, Austria şi Ungaria. Fiind un festival concurs, un juriu alcătuit din cinci personalităţi ale vieţii teatrale va acorda tradiţionalele premii: cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cea mai bună scenografie, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă. De asemenea, va avea loc şi concursul de creaţie dramatică dedicat piesei scurte. Premiile vor fi decernate pe 29 septembrie.

'Putem spune că este o ediţie foarte valoroasă, prin prezenţa celor mai importante spectacole de teatru din România, multe teatre care nu au mai fost de foarte mulţi ani la Oradea, unele pentru prima oară, prin personalităţile de prim rang care vor participa,' a precizat Victoria Balint, secretar literar al instituţiei.

Spaţiile de desfăşurare a spectacolelor sunt cele clasice - Teatrul de stat, Sala Arcadia, sala Studio, Casa de Cultură a Sindicatelor, dar vor fi organizate şi alte 14 evenimente stradale, pe scene mobile şi în cluburi. Printre acestea, în 25 septembrie, la 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase va fi organizat un spectacol aniversar susţinut de Ansamblul folcloric 'Crişana'. Orădenii vor avea ocazia să vadă un recital extraordinar 'Russian Night' cu Tania Popa şi multe altele.