Prestigioasa orchestra Staatskapelle Berlin, avandu-l la pupitru pe maestrul Daniel Barenboim, a deschis, duminica seara, la Sala Mare a Palatului, cea de-a XXI-a editie a Festivalului International "George Enescu", cu Rapsodia romana nr. 2 in Re Major op. 11 de George Enescu, anunta Agerpres.

Pianistul de origine romana Radu Lupu, aclamat pe marile scene internationale ale lumii, a interpretat, apoi, Concertul Nr. 4 pentru Pian si Orchestra in Sol Major Op.58, de Ludwig van Beethoven, fiind rasplatit cu indelungi aplauze la finalul prestatiei sale de exceptie.

Programul serii a mai cuprins Simfonia nr. 2 in Mi bemol Major op. 63 de Sir Edward Elgar, maestrul Barenboim fiind chemat la rampa pentru bisuri. Cei prezenti la primul concert din aceasta editie a Festivalului au fost astfel rasplatiti din plin de generoziatatea Staatskapelle Berlin care, sub conducerea celui care ii este dirijor-sef pe viata, a interpretat "Vals trist" de Jean Sibelius si "Poloneza" din "Evgheni Oneghin" de Piotr Ilici Ceaikovski.

In debutul serii, Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului, a salutat organizarea acestei editii, in conditii de criza financiara mondiala.

Ministrul culturii, Daniel Barbu, care a declarat deschisa manifestarea, a afirmat ca evenimentul este un tezaur de creatie, care de 21 de editii incorporeaza deopotriva talentul interpretativ al muzicienilor romani si din intreaga lume.

Cu un buget total de 39 de milioane de lei, din care 35 de milioane de lei din surse publice, iar 4 milioane de lei din contributii private si vanzari de bilete, cea de-a XXI-a editie a Festivalului International "George Enescu" are programate 78 concerte si spectacole la Bucuresti, 11 in tara, 9 in cadrul Seriei "Alte evenimente" si 42 - 50 de concerte in cadrul programul "Piata Festivalului".

Potrivit Biroului de presa al Festivalului, aproximativ 3.000 de artisti straini vor sosi la Bucuresti pentru prestigiosul eveniment si aproape 1.500 de artisti romani vor figura printre participanti.

Majoritatea concertelor si a spectacolelor au loc cu casa inchisa.

Editia din acest an a Festivalului "George Enescu" are o abordare de comunicare noua, care sa-i permita sa-si consolideze pozitia de brand cultural pentru Romania. In premiera, Festivalul va iesi din salile de spectacol, pentru a atrage un public cat mai divers, ca educatie si gusturi, pastrand totodata calitatea de nivel international a concertelor de la Ateneul Roman, de la Sala Mare a Palatului si de la Opera Nationala.

Astfel, este prima editie in istoria Festivalului in care au loc transmisii in direct la cinema si in spatii publice (Cetatea istorica din Alba Iulia, Institutul Francez).

De asemenea, concertele sunt transmise video pe site-ul www.festivalenescu.ro, in premiera, alaturi de transmisiile radio.

Totodata, a fost incurajata participarea altor organizatii si persoane, pornind de la spiritul lui George Enescu, in cadrul unui concept de comunicare, "Bucurestiul Creativ".