"Un geniu", dupa cum afirma Herbert von Karajan - unul dintre cei mai mari dirijori ai tuturor timpurilor - "copilul-minune al pianului", cum l-a numit adesea presa internationala, pianistul Evgeny Kissin va sustine doua recitaluri extraordinare in cadrul Festivalul "George Enescu", pe scena Ateneului Roman, pe 23 si 26 septembrie.

Evgheny Kissin(copyright Sheila Rock)Foto:

Va prezentam mai jos programul zilelor de 23, 24 si 25 septembrie din Festival.

Programul zilei de 23 septembrie 2013

Peste o luna, pe 23 septembrie, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Roman legendarul pianist Evgeny Kissin va sustine primul recital din cadrul Festivalului Enescu. Din programul serii face parte inclusiv frumoasa Sonata Nr. 17 in Re Major D 850 Op. 53 de Franz Schubert.

"Publicul nu m-a intimidat niciodata. El ma inspira", marturisea pianistul Evgeny Kissin intr-un interviu. Copilul-minune al pianului, legendarul Evgeny Kissin s-a nascut in 1971 la Moscova, intr-o familie de intelectuali evrei (mama - profesoara de pian, tatal - inginer). La varsta de sase ani a fost inscris la Academia de Muzica Gnessin, o scoala speciala pentru copii supradotati. Kissin a debutat la varsta de numai zece ani alaturi de Orchestra Simfonica Ulianovsk. Un an mai tarziu, a sustinut primul sau recital de pian la Moscova.

Unul dintre momentele emblema ale carierei lui Evgeny Kissin este intalnirea cu reputatul dirijor Herbet von Karajan, pe cand Kissin avea doar 17 ani. Dupa ce l-a ascultat interpretand Fantezia in Fa Minor de Chopin, Karajan a exclamat: "Acest baiat este un geniu!". Evgeny Kissin avea sa interpreteze mai tarziu, sub bagheta lui Karajan, la invitatia legendarului dirijor, Concertul Nr. 1 pentru Pian si Orchestra, de P.I.Ceaikovski.

Intr-o cariera care se intinde pe mai bine de treizeci de ani, Evgeny Kissin, astazi in varsta de 41 de ani, a lucrat cu toti marii dirijori ai lumii: Vladimir Ashkenazy, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Sir Colin Davis, Valery Gergiev, Mariss Jansons, Herbert von Karajan. De asemenea, a interpretat alaturi de cele mai mari nume ale pianului, printre care cunoscuta si exigenta pianista Martha Argerich. Evgeny Kissin straluceste, cu sensibilitate si precizie tehnica, in interpretari ale lucrarilor de Chopin, Ceaikovski sau Grieg.

Concertul pianistului Evgeny Kissin la Bucuresti va avea loc cu casa inchisa.

Tot pe 23 septembrie, de la ora 19.30 este programat un alt concert extraordinar, care va avea loc la Sala Mare a Palatului. Celebra Royal Stockholm Philharmonic Orchestra va interpreta sub bagheta renumitului dirijor Sakari Oramo doua lucrari inedite: Exquisite Corpse de Anders Hillborg, unul dintre cei mai cunoscuti compozitori contemporani suedezi si Simfonia Nr.2 (FS 29), "The Four Temperaments", de Carl Nielsen - aclamat drept unul dintre cei mai importanti compozitori danezi ai secolului XX. De asemenea, programul serii include si Concertul Nr.1 pentru Pian si Orchestra in Re Minor Op. 15, de Johannes Brahms, avandu-l ca solist pe Steven Hough.

Concertul sustinut de Royal Stockholm Philharmonic Orchestra la Bucuresti este unul dintre putinele din Festival la care mai pot fi achiztionate bilete.

De un concert extraordinar va avea parte si publicul din tara: la Brasov va urca pe scena, pentru a oferi un regal de Mozart, drijorul si violonistul Maxim Vengerov. Ii va fi alaturi prestigiosul ansamblu "Virtuozii" din Bucuresti.

Programul zilei de 24 septembrie 2013

De la ora 17.00, la Ateneul Roman cunoscutul ansamblu cameral "Virtuozii" din Bucuresti va sustine un recital alpturi de doi solisti celebri: Maxim Vengerov (vioara) si Vlad Stanculeasa (vioara). Acestia vor interpreta in prima parte a programului Concertul pentru doua viori si orchestra in Re Minor BWV 1043 de J. S Bach. A doua parte a concertului va fi un regal Mozart : Concertul nr. 3 pentru vioara si orchestra in Sol Major K 216, Concertul nr. 5 pentru vioara si orchestra in La Major K 219 "Turkish" si Simfonia nr. 41 in Do Major K 551 "Jupiter", avandu-l pe Maxim Vengerov ca solist si dirijor.

Maxim Vengerov a fost remarcat si sustinut inca de la varsta de 17 ani de doua legende ale muzicii clasice, Mstislav Rostropovich si Daniel Barenboim. Astazi, Vengerov, care este si ambasador si profesor al Academiei Internationale Menuhin (IMMA) in Elvetia, face parte in mod regulat din juriile unor concusuri prestigioase: Concursul International de Vioara Yehudi Menuhin, Competitia Internationala de Dirijat Donatella Flick, Concursul International de Vioara din Montreal. In anul 1997, Maxim Vengerov a devenit primul artist de muzica clasica numit Ambasador al Bunavointei de UNICEF. Muzicianul a fost portretizat in mai multe filme documentare, printre care "Playing by Heart" - care a fost inregistrat de Televiziunea Channel Four si proiectat la Festivalul Televiziunilor de la Cannes in 1999 - sau "Living the Dream" - film distins cu premiul Gramophone pentru cel mai bun documentar in 2008. Maxim Vengerov canta o vioara Stradivarius ex-Kreutzer din 1727.

Nascut la Craiova, in anul 1984, violonistul Vlad Stanculeasa a urmat cursurile Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, perfectiondu-se ulterior la Academia Internationala Yehudi Menuhin din Elvetia (cu Alberto Lysy si Liviu Prunaru) si la Conservatorul din Lausanne, clasa profesorului Pierre Amoyal. Laureat al Concursului International George Enescu in anul 2007, Vlad Stanculeasa revine frecvent pe scena Festivalului Enescu. Este solist al Cameratei Lysy si a concertat pe scene de renume, precum Victoria Hall (Geneva) si Casino (Berna) si a fost invitat sa participe in numeroase festivaluri internationale: Festivalul Menuhin (Gstaad), Festival do Estoril si Musica Oceanica (Portugalia), "Carl Orff" Alberobello (Italia), Speyer Muzikfestival (Germania). Din anul 2009, Vlad Stanculeasa este concertmaestru invitat al Orchestrei de camera din Basel si, recent, a devenit concertmaestru al Orchestrei simfonice din Gothenburg.

Vlad Stanculeasa canta pe o vioara Sanctus Serafin din 1739 care i-a apartinut lui George Enescu. Acesta i-a daruit-o lui Yehudi Menuhin, care a pastrat-o pana la moartea sa, in 1999.

Concertul sustinut de Maxim Vengerov si de Vlad Stanculeasa va avea loc cu casa inchisa.

Tot pe 24 septembrie, de la ora 19.30, in seria Mari Orchestre ale Lumii, la Sala Mare a Palatului, celebrul violonist Julian Rachlin va concerta alaturi de Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Sakari Oramo. Programul serii cuprinde Suita Nr. 2 pentru Orchestra in Do Major Op.20 de George Enescu, Concertul pentru vioara si orchestra in Re Major de Igor Stravinski si Simfonia Nr.1 in Mi Minor Op.39, de Jean Sibelius.

Acesta este unul dintre putinele concerte extraordinare din Festival la care inca se mai pot cumpara bilete:

Programul zilei de 25 septembrie 2013

Cunoscutul ansamblu Camerata Salzburg va urca pe scena Ateneului Român, de la ora 17.00. Cu un program care include lucrări de George Enescu și W.A. Mozart, concertul o va avea ca solistă pe frumoasa și aclamata violonistă Hilary Hahn. Dirijor va fi Louis Langrée.

Acest concert va avea loc cu casa închisă.

Un star internațional, violonistul Vadim Repin va concerta în cadrul Festivalului Enescu, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului, alături de Russian National Orchestra, cu Mihail Pletnev la pupitru, interpretând Concertul Nr.2 pentru vioară și orchestră în Sol Minor Op.63 de Serghei Prokofiev.

Vadim Repin a început să studieze vioara la vârsta de cinci ani, iar la vârsta de doar șase ani a urcat pe scenă. La 11 ani, a câștigat medalia de aur la toate categoriile Competiției Wieniawski și a debutat cu recitaluri la Moscova și la Sankt Petersburg. Peste alți șase ani, Vadim Repin a devenit cel mai tânăr câștigător din istoria celei mai prestigioase și exigente competiții de vioară din lume, Queen Elisabeth Competition. Astăzi, violonistul colaborează cu cele mai mari orchestre ale lumii, în reputate insituții de cultură de la New York, Tokyo, Leipzig sau Roma, sub conducerea muzicală a unor dirijori legendă.