Scriitorul american Orson Scott Card, un renumit autor de romane SF precum "Jocul lui Ender" ("Ender's Game"), deja criticat pentru declaratiile sale recente anti-gay, l-a comparat pe presedintele american Barack Obama cu dictatorul nazist Adolf Hitler.

Orson Scott CardFoto: Captura YouTube

Orson Scott Card a creat deja o polemica puternica in presa americana, luna trecuta, atunci cand a dezvaluit ca se opune cu tarie casatoriilor gay. Recent, o alta declaratie a scriitorului american a provocat un nou scandal, relateaza Le Figaro, potrivit Mediafax.

Intr-o postare intitulata "Unlikely Events", publicata pe blogul sau Civilization Watch, scriitorul, care este mormon, si-a imaginat o America post-democratica, in care presedintele Statelor Unite ale Americii si prima doamna sunt alesi pentru eternitate. Astfel, Barack Obama ar prelua controlul asupra Statelor Unite, prin forta, dupa modelul dictatorilor Hitler si Stalin, bazandu-se pe sprijinul armatei guvernamentale.

Speculatiile romancierului american, considerate "delirante" de autorii articolului publicat pe site-ul revistei Le Figaro, nu se opresc insa aici: Presedintele Obama s-ar folosi de sotia sa, Michelle, pentru a adauga in Constitutie un amendament care va permite liderilor politici americani sa fie realesi pentru eternitate. "Obama va castiga fiecare campanie electorala cu 98% din voturi. Asa functioneaza lucrurile in Nigeria si in Zimbabwe, asa au mers lucrurile in epoca Germaniei naziste", scrie Scott Card.

Scriitorul, in varsta de 61 de ani, si-a prefatat eseul explicand ca munca de scriitor de romane SF consta in "a face ca anumite evenimente improbabile sa para nu doar realizabile, ci mai ales inevitabile". Romancierul a adaugat: "Prezicand viitorul, suntem legati de aceleasi reguli de plauzibilitate ca acelea care ii inspira pe scriitorii de SF-uri, dar trebuie sa respectam si regulile bazate pe dovezi pe care le folosesc istoricii".

"Nu ne gandim ca un astfel de lucru ar putea sa se produca. Insa, daca am invatat ceva de la Istorie, este faptul ca orice poate sa se intample", a scris Scott Card, in incheierea articolului sau.

Prin acest eseu de aproximativ 3.000 de cuvinte, Orson Scott Card l-a atacat in mod deliberat pe Barack Obama, pe care l-a descris de mai multe ori ca pe un dictator care nu are niciun interes sa apere tara. In acelasi pamflet intens, citatele-soc se multiplica: "La inceputul carierei sale, Obama era admirat de popor, pentru ca el era fructul unei combinatii magice - un barbat de culoare care vorbeste ca un barbat alb (este ceea ce oamenii spun ca ar fi ᅡun mare oratorᅡ) - dar el nu a fost niciodata nevoit sa munceasca pentru a trai, nu a fost niciodata obligat sa lupte pentru a-si atinge obiectivele. El ii dispretuieste pe oamenii de rand, este ostil fata de orice religie care nu il ridica la rangul de divinitate, iar dispretul lui fata de militari nu are limite".

Acuzele continua: "Puteti fi siguri ca toti profesorii din sindicatele care au scuipat cu venin in Wisconsin vor fi pregatiti sa indoctrineze copiii Americii, respectand modelul ᅡlibertatiiᅡ lui Obama. Aceia care nu ii vor urma vor fi asasinati".

"Obama este un dictator. El detesta insasi ideea de compromis. Ii diabolizeaza pe aceia care il critica si isi dispretuieste propriile ajutoare din presa liberala care il sprijina", a adaugat scriitorul american.

Orson Scott Card a criticat si presa americana, care, dupa parerea sa, "nu l-a supus niciodata pe Obama vreunei provocari".

"Minciunile sale sau erorile sale nu sunt raportate sau sunt repede uitate".

Romancierul mai spune ca atunci cand Obama va prelua controlul, totalitar, asupra natiunii americane, "toata lumea de la Fox News, de la Wall Street Journal sau de la Rhiconeros Times va ajunge la inchisoare. Vom fi ucisi".

Romanul "Jocul lui Ender", publicat in 1985, a fost recompensat cu premiile Nebula si Hugo (considerate echivalentele din literatura stiintifico-fantastica ale premiului Oscar), fiind extrem de apreciat in randul cititorilor acestui gen literar. Adaptarea cinematografica a romanului, regizata de Gavin Hood, va fi lansata pe marile ecrane in toamna acestui an si ii are in distributie pe Harrison Ford, Ben Kingsley si Asa Butterfield.

In luna iulie, pentru a evita ca boicotul anti-Orson Scott Card initiat pe internet sa nu se extinda in randul publicului larg, compania Lionsgate, care produce acest lungmetraj, a declarat in mod public ca se delimiteaza de pozitia romancierului fata de drepturile comunitatii LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender).