Actorul Constantin Chiriac invitat la sarbatoarea Zilei Limbii Romane in America si Canada

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 14 august 2013, 14:32 Actualitate | Cultură


Cu ocazia zilei de 31 august, Ziua limbii române, a cărei sărbătorire a fost instituită și consacrată nu  prin Legea  nr 53/2013, data când a avut loc  marea manifestație de la Chișinău, unde mari poeți din Republica Moldova, fosta Basarabie, precum regretații Leonida Lari și Grigore Vieru au luptat alături de zeci și zeci de mii de români pentru dreptul lor de a se exprima în limba română, comunitățile românești de pe toate meridianele își sărbătoresc graiul lor de suflet, limba maternă. Globalismul și multiculturalismul, Babelul lingvistic ce a împânzit planeta, după înălțarea orgoliosului Turn al lui Babel, semețindu-se să ajungă la Dumnezeu, nu vor putea șterge granițele lăuntrice ale Cuvântului și cuvintelor ce definesc limba pe care ne-au transmis-o părinții și strămoșii. Bogăția culturii este dată și de bogăția și diferențele ce separă toate limbile vorbite pe pământ, așa cum bogăția câmpurilor și a grădinilor ține de mulțimea și diversitatea florilor. Toate țările lumii civilizate își serbează prin scris și prin viu grai  limba maternă, limba națională, neuitând să-și îmbogățească puterea și aria de comunicare, atunci când adoptă poliglotismul, cunoașterea limbilor străine de mai mare circulație. Ca atare, Sărbătoarea limbii române este o recunoaștere a identității și nu o formă de recluziune  în sine, de provincialism etnic sau de naționalism agresiv. Nu există popor și mari poeți ai lumii care să nu fi adus o laudă limbii lor materne, limba în care se simt cei mai puternici și expresivi, atunci când scriu și ne comunică sentimentele și gândurile lor, cele mai profunde.

Cu prilejul Sărbătorii limbii române, Institutul Cultural Român de la New York l-a invitat în America și Canada pe actorul Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu și Președintele Festivalului de Teatru din Sibiu. Constantin Chiriac urmează  să susțină un mic turneu de recitaluri de poezie românească, organizate ca un diptic reunind expresivitatea religioasă cu pârghiile sensibilității laice, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.
 
Primul voleu al dipticului cuprinde recitalul de poezie religioasă, așezat sub titlul Metanie, Ție, Părinte, conceput ca o scară ce urcă la cer având ca trepte poezia Laudă de Nichifor Crainic, Sonetul 64 de Shakespeare în versiune română, poemele argheziene Omule, Vântule, pământule, Litanii IV, Psalmi, poezia lui Stefan Augustin Doinaș, Symposion, și Bunicuța lui Andrei de Aron Cotruș.

Al doilea voleu al recitalului lui Constantin Chiriac este un Dialog între Eminescu și Creangă care se intitulează Domnule și frate Eminescule. Textul dramatic are o încărcătură emoțională și spirituală unică, dacă ne amintim că actorul l/a plămădit din scrieri emblematice Povestea vorbei și despre minciuni de Anton Pann, poemele eminesciene Speranța, Glossă, Trecut-au anii, Codrule, codruțule, Alei mică, Alei dragă, Urât și sărăcie, corespondența lui Eminescu adresată lui  Creangă , Amintiri din copilărie, corespondența lui Creangă cu Eminescu și poezia lui Marin Sorescu, Noi cei îngrozitori de mari.

Evenimentul organizat de ICR New York, va avea loc la St. Mary's Romanian Orthodox Church,  în 29 august de la ora 7 pm.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

600 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  ce limba de lemn (Miercuri, 14 august 2013, 14:40)

  amanda13 [utilizator]

  de remarcat limba de lemn a comunicatului si faptul ca ICR nu mai poate trece dincolo de epoca marilor clasici. Asa ca no thanks!
 • +1 (1 vot)    
  o sa dam buzna (Miercuri, 14 august 2013, 15:03)

  vulpescu [utilizator]

  ICR incearca sa ne aduca aminte de traumele din liceu.Este o actiune auttista care nu intereseaza nici publicul american si nici publicul roman ce traieste in State si Canada.

  Sau poate au drept public tinta marele influx de tzaranei pasoptisti amatori de dipticuri recitative de maxima incaercatura lirica.

  Traiesc de ceva vreme in Canada unde multi inocenti cred ca limba romana este o limba slava. Asta nu intimplator intrucit era studiata la departamentele de limbi slavonice. Interesant nu?

  Cit despre adunatura ICR - daca deschideti The New York Review of Books , Art in America, Art Forum o sa vedeti pe ce lungime de unda se afla lumea culturala nord-americana.
  La steaua care-a rasarit - vorba poetului indelung abuzat de patriotii cu inteligenta redusa.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by