Cercetatorii din orasul italian Florenta au deschis un mormant pentru a extrage ADN, in speranta ca vor putea identifica modelul pentru celebra pictura "Mona Lisa" a lui Leonardo da Vinci, relateaza BBC. Mormantul contine ramasitele familiei Lisa Gherardini, sotia unui negustor de matase despre care se crede ca a servit ca model pentru tabloul aflat astazi la Muzeul Louvre din Paris.

Anul trecut, cercetatorii au gasit trei schelete intr-o manastire din zona, iar acum spera ca vor putea folosi ADN-ul pentru a o identifica intre acestea.

Pentru a lua mostre de ADN, ei au taiat o gaura in podeaua de piatra a bisericii deasupra criptei negustorului florentin Francesco del Giocondo. Mormantul se afla in spatele altarului din Basilica Santissima Annunziata.

Lisa Gherardini a murit la manastirea Sfantul Ursula, unde au fost gasite cele trei schelete, in 1542. Ei spera ca o parte din oase vor apartine cel putin uneia dintre rudele apropiata, probabil fiului sau Piero.

"Cand vom gasi o potrivire de ADN intre mama si fiu - atunci o vom fi gasit pe Mona Lisa", a declarat cercetatorul si scriitorul Silvani Vinceti.

De asemenea, fata Lisei Gherardini va putea fi generata cu ajutorul craniului gasit in manastirii si imaginii din portretul lui da Vinci.

Leonardo da Vinci a pictat tabloul timp de 15 ani, devenind unul dintre preferatele sale si purtandu-l cu el peste tot, pana cand a murit in 1519.

O teorie populara, foarte putin probabila insa, a fost ca artistul si-a facut de fapt un autoportret in aceasta lucrare.