Luni, 29 iulie, de la ora 12.00, la Catedrala Episcopala „Sfinta Treime” din Baia Mare va avea loc lansarea celui mai nou volum al seriei de autor N. Steinhardt, Calatoria unui fiu risipitor. Eseu romantat asupra neizbinzii, aparut recent la Editura Polirom.

Calatoria unui fiu risipitor. Eseu romantat asupra neizbinziiFoto: Polirom

La eveniment sunt invitati : Justin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului si Presedinte al Fundatiei N. Steinhardt, Adrian Serban, director editorial Polirom si Adrian Muresan, ingrijitorul editiei si semnatarul studiului introductiv, a notelor si referintelor critice din volum. Moderatorul discutiilor va fi arhim. Dr. Macarie Motogna.

Calatoria unui fiu risipitor. Eseu romantat asupra neizbinzii, aparut in coeditare cu Manastirea „Sfinta Ana”, Rohia, este disponibil si in format electronic, informeaza editura Polirom.

Descoperit dupa moartea lui N. Steinhardt, Calatoria unui fiu risipitor, i-a surprins pe cei obisnuiti cu volumele de critica literara sau cu accente memorialistice ale acestuia. Departe de a face referire la cunoscutul episod biblic, scrierea e una de fictiune.

Romanul povesteste calatoria unui „copil modern” in propria familie: un tinar evreu relateaza aventurile rudelor si prietenilor sai burghezi – personaje ciudate, adesea nu tocmai morale. Acest periplu al protagonistului in cautarea unui timp pierdut e un prilej pentru a descrie fascinante scene de salon, dar si pentru a satiriza inalta societate.

Scris inainte de convertirea autorului la ortodoxie, Eseu romantat asupra neizbinzii a fost comparat adesea cu fanteziile narative ale lui Mateiu I. Caragiale sau Ionel Teodoreanu. Structura cronologica si cugetarile despre firea omului, despre idealurile sau temerile sale si despre felul in care isi poate depasi conditia anticipeaza scenariul Jurnalului fericirii.

Scriitor si publicist, condamnat politic si monah ortodox, atras in egala masura de literatura si muzica, de teologie si drept, N. Steinhardt este una dintre figurile de prima marime ale culturii romanesti.

In 1934 incepe sa colaboreze la Revista burgheza si publica sub pseudonimul Antisthius volumul parodic In genul… tinerilor. Isi ia doctoratul in Drept in 1936. In 1935 si 1937 publica impreuna cu Emanuel Neuman studiile Essai sur une conception catholique du Judaïsme si Illusions et réalités juives. Colaboreaza la Libertatea si la Revista Fundatiilor Regale. Dupa razboi, publica pentru scurta vreme in Universul literar, Victoria, Tribuna poporului si, din nou, Revista Fundatiilor Regale. Refuza sa colaboreze cu noul regim. In 1960 este anchetat, apoi condamnat in „lotul Noica-Pillat” la 12 ani de munca silnica. Trece prin inchisorile Jilava (unde este botezat de parintele Mina Dobzeu), Gherla si Aiud. Eliberat in august 1964, va reveni dupa citiva ani in lumea literara prin traduceri, medalioane, cronici etc. In 1972 termina prima versiune a capodoperei sale, Jurnalul fericirii. Publica volume de eseuri si de critica foarte bine primite, desi unele sint puternic cenzurate. Monah din 1980, ramine activ pe terenul eseisticii si al criticii. Se stinge la 30 martie 1989.

Editura Polirom a initiat in anul 2008, in colaborare cu Manastirea „Sfinta Ana” de la Rohia, Seria de autor “N. Steinhardt”, in care au aparut: Jurnalul fericirii (2008), Daruind, vei dobindi. Cuvinte de credinta (2008), In genul... tinerilor (2008), Articole burgheze (2008), Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional. Critica operei lui Leon Duguit (2008), Primejdia marturisirii. Convorbirile de la Rohia (2009), Intre viata si carti (2010), Escale in timp si spatiu (2010), Geo Bogza, un poet al Efectelor, Exaltarii, Grandiosului, Solemnitatii, Exuberantei si Patetismului (2011), Eseu despre o conceptie catolica asupra iudaismului. Iluzii si realitati evreiesti (2011), Critica la persoana intii (2011), Monologul polifonic (2012), Incertitudini literare (2012) si Prin altii spre sine (2012).