Suferinta fizica ne obliga sa ajungem in acel loc rece, cu peretii albi si oameni extrem de seriosi si de grabiti. Pentru ei suntem pacienti si atat. Ne prescriu tratamente si medicamente pentru trup, fara sa mai aiba timp intotdeauna sa se ocupe si de suflet. Nu este rea vointa, ci doar viteza cu care trebuie sa rezolve noi si noi cazuri, sa vindece noi si noi pacienti. Proiectul “Arta pentru viata” isi propune sa fie tocmai un remediu pentru suflet.

In editia desfasurata anul trecut au fost alese 5 spitale: Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic de Urgenta Timisoara si Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu".

Timp de o luna, in cadrul acestor institutii au fost implementate proiecte de pictura, literatura, arta manuala si teatru. Din 86 de proiecte inscrise juriul a ales cinci, tinand cont de beneficiile oferite pacienţilor, adaptarea ideii artistice la mediul din spitale, dar si de relevanta programului propus. Cu alte cuvinte, au fost alese acele „medicamente” care sa aline suferinta si sa mangaie sufletul pacientilor.

“Sa coloram viata!”

La inceputul lunii octombrie, anul trecut, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau s-a inveselit datorita proiectului “Sa coloram viata!”. Plecand de la premisa ca starea de spirit este influentata de perceptia culorilor, initiatorii au improvizat cercuri de pictura murala si sculptura in polistiren 3D in Sectia de Chirurgie Ortopedie Pediatrica.

“Create.Act.Enjoy” a fost un proiect implementat in Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj Napoca la sfarsitul lunii septembrie 2012. „Ceea ce am incercat sa facem a fost sa usuram perioada de internare a pacientilor, sa ii scoatem din monotonia unei zile anoste petrecute in patul de spital si sa ii facem sa zambeasca. Nu ne-a fost foarte greu pentru ca nu ne-am plasat ca niste actori pe scena care tin o reprezentatie, i-am implicat activ pe pacienti, dandu-le sansa sa fie scenaristi, regizori, actori. Am avut alaturi de noi pacienti cu varste de la 7 la 81 de ani, care se chemau unii pe altii, se amuzau si la sfarsit ne spuneau ca nu au simtit ca au stat in spital. Ne-am simtit extraordinar”, a declarat Diana Buluga, coordonatorul proiectului Create.Act.Enjoy.

Joaca vindeca. Acesta este concluzia la care au ajuns doi membri ai trupei Passe Partout, care au implementat un proiect de improvizatie si pantomima pentru copiii internati in Spitalul Judetean de Urgenta Craiova. „Joaca-i vindecatoare” si-a propus sa aduca zambete pe buzele copiilor si sa ii faca sa uite ca sunt bolnavi. „ Ne-am propus sa ne jucam de-a teatrul, impreuna cu cei mai buni actori din lume – copiii. Am pornit de la exercitii de improvizatie si elemente de pantomima clasica si am patruns pe taramurile imaginatiei si bucuriei, taramuri ale caror regi si imparati sunt prin excelenta copiii”, sustine Veronica Stoian, coordonatoarea proiectului.

Improvizatie plina de veselie, destindere si creativatate. Acestea sunt ingredientele minune pe care echipa Improvisneyland le-a presarat peste paturile si saloanele Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu” din Bucuresti. Axel Moustache -actor la TNB, Andreea Samson - actrita la Teatrul de Comedie, Madalin Mandin si Monica Anastase - actrita si producator de teatru i-au ajutat pe pacienti sa uite de rutina vietii de spital si sa descopere beneficiile artei.

Exista dovezi clare ca arta vindeca trupul, mintea si sufletul. Pe langa rolul terapeutic al proiectului, „Arta pentru viata” este si un concurs care se adreseaza artistilor. Perioada de inscriere este 8 iulie – 8 august. Proiectele selectate vor fi finantate cu cate 3.000 de euro si vor fi puse in aplicare in beneficiul pacientilor din Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova si Spitalul de Psihiatrie "Dr. Gheorghe Preda" din Sibiu.

Concursul este sustinut de Servier Pharma, cel mai mare laborator farmaceutic independent din Franta, cu o prezenta de 21 de ani pe piata locala si va fi pus in aplicare in perioada 1 septembrie si 1 octombrie.

Inscrierile de proiect se pot face aici http://artapentruviata.ro/inscriere/

Urmareste-ne si pe Facebook https://www.facebook.com/artapentruviata