Bestsellerul Numele trandafirului de Umberto Eco, în ediţie revăzută de autor după 30 de ani, a aparut recent la Editura Polirom. Modificările suferite de textul original s-au născut dorinţa autorului de a face lectura cărţii mai accesibilă.

Numele trandafirului de Umberto EcoFoto: Polirom

Umberto Eco: „Cîteodată, scriitorului i se întîmplă, asemenea dentistului cînd pacientul lui simte o denivelare şi e de ajuns să şlefuiască un pic cu freza, să taie la rîndul său un cuvînt iar întreaga frază să devină mai aerisită.”

Deopotrivă roman poliţist şi parabolă despre adevăr văzut din perspectivă teologică, filosofică, scolastică şi istorică, Numele trandafirului a cunoscut un imens succes de public, fiind tradus în peste 35 de limbi şi ecranizat de Jean-Jacques Annaud în 1986, cu Sean Connery, Christian Slater şi F. Murray Abraham în rolurile principale.

Numele trandafirului, ediţia revăzută de autor, a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom. Esenţial”, traducere din limba italiană de Florin Chiriţescu, şi în format digital.

„Evul Mediu a rămas, dacă nu meseria mea, hobby-ul meu – şi tentaţia constantă – şi îl văd în toate, transpărînd în lucrurile de care mă ocup, care nu par medievale şi totuşi sînt.” - a declarat Umberto Eco.

„Un roman poliţist? O parabolă politică despre «democraţia creştină» sau despre apocalipsa iminentă a lumii lui Reagan şi Brejnev? Un roman «gotic»? Sau, pur şi simplu, un joc al lui Umberto Eco?” (Raul Mordenti)

„Guglielmo este un Sherlock Holmes în fine cuminţit de trufia pozitivismului, de prudenţa radicală a unui William Ockham, manevrînd cu fineţe deopotrivă failibilitatea sa, contingenţa lumii, necesitatea logicii şi univocitatea enigmatică a existenţei, divine şi mundane.” (H.-R. Patapievici)

Umberto Eco (n. 1932) a fost, în anii ’60, unul dintre reprezentanţii de frunte ai avangardei culturale italiene. A predat la cele mai faimoase universităţi din lume, devenind Doctor Honoris Causa a peste cincizeci dintre ele. A scris romane devenite în scurt timp celebre, studii de semiotică, estetică şi teorie literară şi numeroase articole cu teme dintre cele mai diverse.