Turneul nord-american al Fanfarei Ciocârlia are loc anul acesta între 4-26 iulie fiind socotit unul dintre evenimentele culturale importante ale anului. Turneul a debutat in Canada pe 4 iulie cand Fanfara Ciocarlia a deschis turneul la Jazz Festival din Montreal si continua in Statele Unite ale Americii cu concertul mare din Central Park, precum si cel prezentat în Opera House, proiectarea unui mega-concert la Barclays Center la care se adauga o colaborare cu Brooklyn Academy of Music, respectiv cu BAM Howard Gilman Opera House şi BAM rose cinema.

Fanfara Ciocârlia este una dintre cele mai cunoscute formaţii de muzică lăutărească. Ea ocupă prima poziţie în topurile europene de World Music. Fanfara Ciocârlia a mai concertat SUA şi Canada, în cadrul turneului „Gypsy Caravan Tour" in America de Nord, în anii 2001 şi 2003.

Noul turneu este produs de New York Gypsy Festival, cu sprijinul Institutului Cultural Român din New York.

Fanfara Ciocârlia este alcatuită din 12 membri romi din satul Zece Prajini, judeţul Iaşi. Fanfara Ciocârlia este cunoscută drept cea mai rapidă fanfară din lume. Trupa a fost descoperită pe 6 octombrie 1996 de inginerul de sunet Henry Ernst din Berlin, care a şi promovat-o. De atunci, formaţia a devenit celebră, piesele lor fiind preluate si prelucrate de numeroşi DJ-i, trupe şi orchestre din întreaga lume.

Câştigătoare a prestigiosului premiu muzical al Radio BBC, la categoria muzică europeană, Fanfara Ciocârlia s-a făcut cunoscută şi iubită în intreaga lume şi prin interpretări inedite ale unor piese celebre, varianta lor pentru piesa „Born To Be Wild" fiind inclusă, în 2006, în filmul „Borat", cântecul fiind folosit şi în ultima campanie publicitară pentru televiziune produsă de IKEA pentru Marea Britanie.

Cu viteza fulgerului

Potrivit ICR New York, in cadrul turneului din acest an, “Worldwide Wedding Tour”, cei doisprezece muzicieni care cântă cu viteza fulgerului şi aprind flăcări în inimi, sustin concerte pe întreg teritoriul nord-american dupa urmatorul program:

4 iulie @ Montreal Jazz Festival, Montreal

5 iulie @ The Opera House, Toronto

6 iulie @ SunFest, London, Ontario

7 iulie @ SunFest, London, Ontario

10 iulie @ Cleveland Museum of Art, Cleveland, OH

11 iulie @ Martyr's, Chicago, IL

12 iulie @ SummerDance, Chicago, IL

13 iulie @ Rex Theater, Pittsburgh, PA

14 iulie @ Central Park SummerStage, NYC

14 iulie @ Drom, New York, NYC

16 iulie @ The Kennedy Center, Washington DC

17 iulie @ The Dirty Bourbon, Albuquerque, NM

18 iulie @ Musical Instrument Museum, Phoenix, AZ

19 iulie @ Grand Performances, Los Angeles, CA

20 iulie @ Moe's Alley, Santa Cruz, CA

21 iulie @ Stern Grove Festival, San Francisco, CA

23 iulie @ Alberta Rose Theatre, Portland, OR

24 iulie @ The Triple Door, Seattle, WA

25 iulie @ Calgary Folk Festival, Calgary, Alberta

26 iulie @ Calgary Folk Festival, Calgary, Alberta

În viaţă şi pe scenă

Numele membrilor acestei Fanfare sunt cunoscute în toată lumea şi fanii ce o urmează la concertele susţinute pe atâtea meridiane le rostesc cu admiraţie, cerând pe programe şi afişe autografele mult râvnite. Albumele înregistrate înşiră cu fiecare nouă lansare o listă, de mai mulţi ani celebră : Constantin Călin, Constantin Cantea, Costel Ursu, Costica Trifan, Crăciun-Ovidiu Trifan, Dan-Ionel Ivancea, lLaurentiu-Mihai Ivancea, Monel Trifan, Nicolae Ioniţă, Costel-Oprica Ivancea, Paul-Marian Bulgaru, Rădulescu lazăr.

Trompete, saxofoane, tobe de toate felurile, corni aparţinând unor voci diferite, tube şi tot ce înseamnă expresivitatea molipsitoare a instrumentelor de percuţie şi frenetica strălucire de alămuri a concertelor de fanfară vor umple scena şi vor ului audienţa. Viteză, sensibilitate, vertijuri muzicale, exotism halucinant, antren, bucurie de a trăi. O poftă de dans irepresibilă. Cântecele româneşti sau în limba romani, melodii din Balcani, hituri populare în Turcia, Bulgaria, Serbia, Macedonia creează un florilegiu incendiar. Sunt melodii pe care le-am ascultat la radio sau în coloana sonoră a unor filme de succes, fac parte din repertoriul de Holywood sau de Bollywood dar sună cu o viteză de cartea recordurilor, năucitoare. Cu „ 200 beats per minute”, exclamă comentatorii!!!În anul 2006, Fanfara Ciocârlia a primit marele premiu al Europei de la Radio BBC. Albumul de debut şi cele ce i-au urmatal au lăsat o impresie deosebită în America, unde “Ah Ya, Bibi”, e fredonat în delir şi de nelipsit în concertele date de Estradaspere„ în muzica la care se raportează Balkanarama”, lansată cu albumul „Non Stop” din 2003. „Santa Cruz” reprezintă o sursă de delectare pentru iubitorii muzicii gipsy în amestec eclectic cu rock, metal şi jazz-ul indispensabil. Fanfara Ciocârlia a influenţat muzica de dans, dacă ne gândim la grupul de dansatori Basement Jaxx.

S-a făcut un film documentar despre viaţa şi personalitatea celor doisprezece membrii ai Fanfarei, în regia lui Ralf Marscalleck, care pune faţă în faţă imagini din satul Zece Prăjini în contrast cu existenţa pe scenă şi succesul la public. Acest film a câştigat premiul pentru cel mai bun film documentar la Festivalul De Cine Documental Musical din Barcelona şi Madrid în noiembrie 2003. Acest film a câştigat şi Premiul Pentru cel mai bun film documentar de lung metraj la Romani Festival de la Scopje, în Macedonia.. Filmul a cucerit Ursul de Aur la Berlin, in 2004.