Proiectul Rosie, debutul lui Graeme Simsion, a fost recompensat in 2012 cu Victorian Premier’s Award pentru manuscrise inedite si s-a bucurat de un mare succes. Aparut in traducere in colectia 'Biblioteca Polirom', romanul Proiectul Rosie este povestea unei iubiri aparent imposibila, o parabola despre puterea izbavitoare a iubirii.

Proiectul Rosie de Graeme SimsionFoto: Polirom

La 39 de ani, Don Tillman, un profesor de genetica suferind – fara sa stie – de sindromul Asperger, e inca burlac. Desi e destept si aratos, nu prea are noroc in dragoste. Dar de data asta e hotarit sa reuseasca. De aceea a initiat Proiectul Sotia, pe baza unui chestionar de saisprezece pagini, care il va ajuta sa-si afle partenera perfecta prin eliminarea pas cu pas a tipurilor feminine nepotrivite: veganele, microbistele, creationistele, fumatoarele, ignorantele, homeopatele...

Numai ca frumoasa Rosie, care da buzna in viata lui, e exact pe dos: munceste intr-un bar, e vegetariana, fumeaza si, in plus, incearca sa dea de urma tatalui ei biologic.

„Cea mai incompatibila femeie din lume”, conchide Don. Si totusi, se lasa implicat, fara sa stie prea bine de ce, intr-un nou proiect: s-o ajute pe Rosie sa-si gaseasca tatal prin intermediul unor mostre de ADN prelevate pe ascuns.

Si sa descopere ca dragostea si viata nu urmeaza intotdeauna regulile stiintei.

Una dintre cele mai asteptate carti ale anului 2013, Proiectul Rosie de Graeme Simsion, a aparut, si in editie digitala. Traducere din limba engleza si note semnate de Ioana Vacarescu.

Cartea urmeaza sa fie tradusa si publicata in peste treizeci de limbi.

„Romanul de debut al lui Graeme Simsion e un basm din epoca noastra. La fel ca povestea frumoasei si bestiei sau cea a printului transformat in broscoi, e o parabola despre puterea izbavitoare a iubirii... Avem de-a face cu un roman spiritual si amuzant, al carui umor e accentuat de naratiunea la persoana intii, intr-un stil inexpresiv. Cititorul e mereu cu un pas inaintea lui Don – si totusi, acesta mai ascunde citeva surprize. Sa speram ca Simsion va continua in acelasi fel.” (Express)

„Aflat intr-o pozitie privilegiata, cititorul poate observa fiecare gafa pe care o face Don, dar simte in acelasi timp o simpatie acuta fata de acest personaj, a carui evaluare rece a normelor sociale ilogice e reprodusa cu o detasare si o acuratete ce stirnesc hohote de ris.” (The Independent)

Nascut in Noua Zeelanda si stabilit in Australia, Graeme Simsion este, dupa cum se descrie el insusi, autor de scenarii, povestiri, romane si piese de teatru (pina in prezent, doua). Este specialist in data modelling, un domeniu software cu atit de multe necunoscute in viata de zi cu zi, incit scriitorul a avut nevoie de propria firma de consultanta ca sa-i expliciteze posibilitatile.