SEGA – Octavian Segărceanu pe numele lui adevărat – s-a născut în 1971, la Braşov. După absolvirea Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii din Bucureşti, se angajează copywriter în publicitate, unde rămâne vreme de şapte ani, pentru ca apoi să se reorienteze spre regia de reclame. Cinci ani mai târziu, dându-şi seama că îi scapă tocmai regia propriei vieţi, pleacă pe Muntele Athos în căutarea a ceea ce nu găseşte în el însuşi. Fiindcă o sumedenie de întrebări îi rămân în continuare fără răspuns, pe 11 iunie 2008, Sega porneşte spre India să-şi afle propriul adevăr. Vreme de un an, care ar putea fi considerat iniţiatic, paşii îl poartă de la ashramul lui Osho din Pune până în locul naşterii lui Buddha, în Nepal, din nordul tibetan al Indiei şi până în sudul ei dogoritor. Prima carte a lui Sega, Namaste. Un roman de aventuri spirituale în India (Humanitas, 2012), surprinde prima parte a fascinantei şi, deopotrivă, terifiantei sale călătorii pe tărâmurile de la capătul pământului.
Namaste.Un roman de aventuri spirituale în Nepal reia firul poveştii de acolo de unde a întrupt-o autorul în volumul anterior. După cele trei luni petrecute în ashramul lui Osho din Pune, Sega îşi ia zborul spre Himalaya şi aterizează la Kathmandu, fără să-şi fi propus să cucerească Everestul ori să-l întâlnească pe Yeti, ci să-şi prelungească viza pentru India, să urmeze un curs de Vipassana în izolare şi să facă o vizită la Lumbini, unde s-a născut Siddhartha Gautama, cel care a devenit Buddha. Soarta îi scoate în cale personaje dintre cele mai stranii, precum monstrul din Lumbini, deghizat într-un sadhu, fraţii Devkota care îl momesc în excursii pe care nu şi le-a dorit niciodată, Ana, frumoasa rusoaică şi Igor, prietenul ei psihopat, sau Lama, ghidul nebun care îl duce în Shangri-La, locul ascuns în inima munţilor. De la rafting pe râul Trisuli la călărit elefanţi prin junglă, de la căluşarii din Sauraha la Sarangkot, locul de unde se vede Annapurna în toată splendoarea, din Thamel şi până la Kapilavastu, palatul prinţului Siddhartha, din Centrul Dharmashringa, unde meditează 10 zile în izolare, până în arestul politiei, unde petrece o noapte după gratii, Sega are parte de tot felul de peripeţii care îl schimbă pentru totdeauna, revelându-i sensuri din ce în ce mai adânci ale salutului Namaste şi îndepărtându-l de toate ca să-l aducă mai aproape de sine însuşi.
Namaste e un salut indian folosit şi în Nepal, însoţit de o înclinare uşoară a corpului, cu palmele împreunate în dreptul inimii.
| sega-namaste.com
Nu sustin ca un drum in acele zone este neaparat necesar, asta s-a intamplat doar in cazul meu. Il descoperisem pe Osho intr-o librarie si ceea ce mi-a spus el din paginile acelei carti m-a tras catre India. Cand m-am intors in Romania, dupa un an de haladuiala, am vrut sa trag niste concluzii. Nu mi-a iesit. De aceea m-am apucat sa scriu o carte.
O calatorie intr-un loc indepartat este, totusi, benefica intr-o viata de om. Evadand putin din spatiul tau familiar ai astfel sansa sa te vezi mai bine cum esti. E un adevar pe care-l descoperi mai greu altfel.
Sunt convins ca multi va invidiaza pentru curajul de a lasa comfortul unei vieti linistite in corporatie pentru un drum initiatic spre regasirea de sine.
Insumi fiind un familiarizat cu lucrurile despre care vorbiti insa neavand inca acel curaj nebunesc de a lasa totul in urma, am trei intrebari sa va adresez:
1. atunci cand ati lasat totul (in special jobul) aveati o suma de bani stransa care v-a permis calatoria, sederea si ulterior alte activitati?
2. Se spune ca Mikao Usui, cel considerat parintele reiki-ului a primit iluminarea dupa o izolare si post de 21 de zile insa pe de alta parte Iisus a avut nevoie sa se intrupeze in om, sa traiasca ceea ce traieste un om, printre oameni pentru ca in final sa se ilumineze. credeti ca iluminarea constiintei se produce in solitudine/sihastrie pentru a nu fi distras sau traind intre semeni, ajutandu-i si intelegandu-i ?
3. Osho a publicat zeci de carti in zeci de limbi destul de repede, la fel si Deepak, Tolle si altii. cu totii s-au imbogatit in urma vanzarilor. Este banul o opreliste in calea iluminarii sau din contra un mijloc pentru iluminare?
1. Da.
2. Nu am primit iluminarea, deci nu pot raspunde la aceasta
3. Osho nu a publicat nimic si nu a scris nimic. A vorbit mii de ore unora care s-au gasit sa-l asculte. Dintre acestia, cativa s-au gandit ca ar fi o idee buna sa stranga aceste vorbe in carti. Daca nu se intampla asta nu as fi aflat de Osho. Nu stiu daca acesti oameni s-au imbogatit sau nu de pe urma acestor vorbe, eu cu siguranta da, citindu-le.
In ceea ce priveste iluminarea, e cert ca nu o poti cumpara. Oricati bani ai avea.
Ati consumat charas/hashish in nordul Indiei sau Nepal? Este consumul de cannabis o cale sau mana de ajutor spre "iluminare"? ///
Am consumat charas in Goa, nu in Nordul Indiei si nici in Nepal. Nu mai tin minte daca charasul e sau nu o cale spre iluminare.
Te-am intalnit la un moment dat, tot intr-un soi de schimbare, dar mai lejer, si nu aveai stofa groasa necesara publicitatii corporatiste.
1. La imagini ai renuntat sau ai filmat lucruri in calatoria ta?
2. Ti-a lipsit ceva in tot acest timp din nebunia Bucurestiului?
Cu drag.
1. Greu de renuntat la imagini. Am facut poze cu aifonul, primul model. Le poti vedea pe site-ul meu, sega-namaste.com/album
2. Nebunia nu mi-a lipsit. Am avut-o in cap tot timpul.
Multumesc pentru raspuns! Atunci, daca apropierea de tine nu e intotdeauna cheia fericirii, si calea spre iubire e mult mai lunga, care este cheia fericirii? Detasarea, lipsa oricaror atasamente? Acceptarea lipsei de sens uneori?
Cu cat e calatoria mai indepartata, cu atat te apropii mai mult de tine. Chiar daca uneori apropierea asta nu e prea placuta.
Pana la iubire, calea e ceva mai lunga.
De Shangri-la am zis pe larg in Namaste, romanul de aventuri spirituale in Nepal. Iti las placerea descoperirii. O sa te ajute Lama, ghidul cel nebun.
Nu stiu cum arata India acum 15 ani. Stiu cum am gasit-o eu, acum cinci ani: un amestec de stricat si proaspat. Tinerii indieni vor aceleasi lucruri pe care si le doresc si tinerii romani. Chiar daca formele sunt diferite, esenta este aceeasi.
Ce ar fi daca te-ai duce prin muntii Americii de Sud sa vezi daca Castaneda e un impostor sau nu? Poate ai sa gasesti un saman care sa iti ofere o experienta mai puternica?
Cu ce m-am intors? Grea intrebare. Negasind un raspuns satisfacator, m-am apucat sa scriu. Poate-poate.
Sincer, nu sunt avid dupa experiente mai puternice si nici curios sa aflu daca e impostor sau nu Castaneda. La ce mi-ar folosi? Fiecare cu povestea lui. A mea e Namaste.
Asa e.
Am citit cartea cu pricina, din cauza ei era sa nu mai plec in India. Atat Paul Brunton cat si Dyonysios Farasiotis au gasit ce au cautat. Eu, din fericire, nu. Inca mai caut.
In calatoriile mele, cel mai tare ma enerveaza propria minte. Ea e obstacolul, adeseori de netrecut. Si intotdeauna imposibil de ocolit.
2. Ati gasit/citit/intalnit o personalitate din sfera esoterismului occidental sau esoterismului crestin care sa se potriveasca structurii sau procesului de trezire al dumneavoastra?
Multumesc
1.Practica mea spirituala nu ma ajuta sa calatoresc in astral, ci sa traiesc aici si acum.
2. Daca gaseam, nu ma duceam pana in India. Dar, stati linistit, nici acolo nu am gasit.
Multumesc si eu.
2. "lucrator" in publicitate => slujbas la "propaganda", promotor al consumerimului
A-ti gasi raspuns la intrebarile fundamentale inseamna sa reusesti in stradania de a depasi "rationalul" (superior logicii, fie ea si ... matematica) si a percepe "irationalul", locul unde mintea se elibereaza de reflexele educatiei si cedeaza locul gandului izvorat din sentimental iubirii aproapelui si alui Dumnezeu.
Athos-ul nu aduce fiecarui vizitator lamurirea inimii (fara de care mintea este lasata sa zburde, sa ne ... minta!).
Yoga foloseste invocari verbale, pozitii ritualica (posture, asaane) si practici mentale de depersonalizare (adormirea constiintei individuale - contrar identificarii unicitatii sufletului aflat in fiecare om) si "lucreaza" cu spirite/finite ale lumii intunericuui.
Exista multiple dovezi ca yoghinii "reusesc" sa impresioneze pe rataciti si posedati, cat si pe ignoranti si curiosi.
"Promisiunile" mesterilor lor fac parte din ispitirea mintii de catre Diavol si ei sunt adversri ai Crestinismului, abil mascati.
Daca Diavolul nu renunta la trufia sa si nu se caieste de pacatele lui, ei bine - nici discipolii (sclavii) sai nu cedeaza ispitii mintii.
...
Trist este ca nu ati gasit forta interioara sa mergeti intr-o zona cu o comunitate saraca, nevoiasa dar care si-a pastrat credinta.
Desigurl ca o carte despre durerea neamului, traita cu daruire proprie nu ar fi fost promovata si nici nu ar fi "incitat" publicul sa o cumpere.
Iar fara bani.... nici prieteni nu "aduni" pe aceasta lume, nu-I asa? dar'mi-te sa iti asiguri subzistenta (materiala, bineinteles).
Ca doar nu mergea afacerea cu meditatiile (la matematica) in ashram ca sa "iasa" ceva banuti din ratacirea printer rataciti.
Am fost sa caut credinta la Vatican, nu am gasit-o
Am fost sa caut credinta la Mecca, nu am gasit-o
Am fost sa caut credinta la Ierusalim, nu am gasit-o
Ea era in sufletul meu
Meulana Celaleddin Rumi