Editia din acest an a Festivalului George Enescu va fi dublata in perioada 1-28 septembrie de o adevarata olimpiada culturala, care va transforma Capitala prin valorile Festivalului: Bucurestiul Creativ. 38 de artisti de instalatie, pictura, grafica, ceramica, din cinci tari, si-au anuntat deja prezenta in Capitala, la E-Bienale, bienala de arta contemporana a Festivalului, iar 24 de regizori din 13 tari vor avea proiectii in cadrul sectiunii video "Enescu screenings", care va avea loc la Digiplex Grand Cinema. In plus, mai multe companii, organizatii media si institutii de cultura vor expune propriile instalatii artistice si vor organiza evenimente.

Festivalul George EnescuFoto: www.festivalenescu.ro

Odata cu editia 2013, Festivalul International George Enescu se extinde si lanseaza un nou si ambitios proiect cultural, care se va desfasura in acelasi timp cu Festivalul, intre 1 si 28 septembrie 2013: Bucurestiul Creativ, prin care Festivalul transmite public, in tara si in strainatate, un mesaj despre valorile si creativitatea romanilor.

Festivalul lanseaza o invitatie catre companiile, organizatiile neguvernamentale, institutiile de cultura si artistii romani pentru a se alatura in cadrul proiectului cultural cu lucrarile, initiativele sau evenimentele lor si a expune in cele mai vizibile spatii publice ale Bucurestiului.

Proiectele propuse trebuie sa promoveze teme inspirate din Festival si valori care contribuie la un spatiu public care inspira oamenii sa se deschida si sa formeze o comunitate: bine, libertate, responsabilitate, solidaritate, frumos, respect, implicare, participare, creativitate, deschidere, curaj, tenacitate, cooperare, onestitate, corectitudine, comunicare, initiativa, generozitate, compasiune, eleganta, comunitate. Proiectele nu pot promova servicii, produse sau marci comerciale. Organizatorii pun la dispozitie un brief de creatie si reguli de participare pe site-ul Festivalului. Aplicantii isi asigura finantarea propriilor proiecte, in timp ce Festivalul George Enescu va asigura identitatea vizuala a Bucurestiul Creativ, va sustine prin comunicare de presa toate proiectele participante si va da sprijin pentru obtinerea aprobarilor. Proiectele pot fi trimise pe adresa office@omavision.ro, cu mentiunea la subiect Bucurestiul Creativ, pana la data de 25 iulie 2013. Propunerile selectate vor fi anuntate de organizatori pana pe data de 10 august, odata cu locul unde vor fi amplasate.

Bucurestiul Creativ isi propune sa transforme Capitala, prin incurajarea creativitatii, a participarii in spatiul public si a valorilor care sudeaza comunitatea, ca raspuns la nemultumirea cotidiana si la campaniile negative care ii vizeaza adesea pe romani. Spatii din apropierea salilor de concerte in care se va desfasura Festivalul vor fi reinventate prin obiecte de arta urbana, instalatii, expozitii, evenimente de strada, precum si prin participarea publicului larg si printr-o conectare interactiva cu mediul online.

Bucurestiul Creativ va fi un spatiu magic, al creativitatii si al valorii, al muzicii si al artelor plastice, deschis tuturor, un spatiu care inspira oamenii sa intre intr-o comunitate care impartaseste valori si ia parte la trairea creatiei artistice. Va fi o declaratie de valoare despre cum suntem noi, romanii¬, a declarat presei Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului.

Pana in acest moment, s-au inscris sau si-au exprimat intentia de a participa in Bucurestiul Creativ:

  • 38 de artisti de instalatie, pictura, grafica, ceramica - din cinci tari  SUA, Marea Britanie, Armenia, Romania, Polonia (proiectul E-Bienale, curator Ilina Schileru - detalii suplimentare sunt pe www.ebienale.ro)
  • 24 de regizori din 13 tari vor avea proiectii in cadrul sectiunii video "Enescu screenings", proiectata la Digiplex Grand Cinema (curator Daniel Djamo)
  • Companii cu propriile instalatii si evenimente, precum Rompetrol, DC Communication, La Mama
  • Organizatii media si institutii de cultura, precum Adevarul, Gazeta Sporturilor, Institutul Francez, Biblioteca Centrala Universitara "Carol I"
  • Comunitatea online '273 de locuri pe care sa le vezi inainte de a pleca din Romania"

Cum va arata Bucurestiul creativ?

Bucurestiul Creativ va purta amprenta si spiritul lui George Enescu, reinterpretate prin identitate vizuala, prin creatie in forme plastice, prin promovarea valorilor in care Maestrul a crezut. "Nu devii batran fiindca ai trait un numar de ani, devii batran fiindca ai dezertat de la idealul tau. Anii rideaza pielea, dar renuntarea la ideal rideaza sufletul", spunea George Enescu.

In spatiile verzi din jurul principalelor sali de concerte - Ateneul Roman si Sala Mare a Palatului -va fi Gradina Festivalului cu lucrari de arta ale tinerilor artisti, selectati in cadrul Bienalelor de Arta si Design ale Festivalului (E-Bienale).

Piata Festivalului va gazdui pe scena sa concerte si evenimente muzicale.

Orasul Festivalului:

Locatii publice foarte populare din centrul Bucurestiului (Piata Universitatii, Piata Coltea, Centrul Vechi) vor fi amenajate cu obiecte de arta urbana realizate de diversi actori din spatiul public.

In restaurante si spatii de servicii publice, veti descoperi surprize inspirate de magia Festivalului.

Cu ajutorul partenerilor nostri, vom fi prezenti in locuri publice cu afise si publicatii ale Festivalului.

Impartim Bucurestiul Creativ cu toti cei care iubesc Festivalul George Enescu, care cred ca Bucurestiul poate sa fie altfel: oferim fisiere care pot fi descarcate gratis de pe site-ul nostru, pentru a spune"Festivalul Enescu este si al meu!".

Transmisiile Festivalului - iesim din salile de concert si , pentru prima oara, Festivalul va face transmisii live de la o parte din concerte in salile de cinema ale Digiplex Grand Cinema, ale Institutului Francez din Bucuresti si pe ecrane amplasate in oras si in tara.

Toate spatiile inedite ale Festivalului, precum si salile de concerte urmeaza sa fie publicate pe Harta Festivalului, o initiativa unica, accesibila in curand pe website-ul Festivalului si pe aplicatia Festivalului.

Detalii pentru presa:

Oana Marinescu (oana.marinescu@omavision.ro; 0741278737)

Ana-Maria Onisei (anamaria.onisei@omavision.ro; 0752220420)