Un koson dacic de argint cantareste doar 4 grame, dar se vinde cu circa 800 de euro fiindca este o raritate, asa ca nu e de mirare ca un tezaur de 2.300 monede gasit de cautatori la Sarmizegetusa s-a "volatilizat" imediat peste hotare. Totusi, peste 250 de monede au putut fi recuperate in ultimii ani, cel mai recent fiind lotul de 49 de monede pe care publicul il va putea vedea de la jumatatea lui august, la Muzeul National de Istorie. Intra in articol pentru a citi cum au fost readuse monedele dacice din SUA.

Cele 49 de monede sunt la Muzeul National de IstorieFoto: Hotnews

Vanatorii de comori trimit rapid monedele in Vest

In zona vechilor cetati dacice, vanatorii de comori sunt de neoprit, iar din cauza detectoarelor ultra-moderne de metale, capturile devin tot mai consistente, depasind tot ce pot gasi cu mijloacele legale, arheologii. Infractorii actioneaza in grupuri mici de maxim patru persoane, fiecare avand un rol clar (sofer, caraus, detector, sapator).

In cazul de fata, in 2003 a fost gasit un tezaur cu 2.300 de monede de argint care au ajuns, in cateva transe de cate 600, la dealeri de antichitati din Germania, a explicat la o conferinta de presa, Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Dar ca sa ajunga in Germania, monedele gasite de "braconieri" strabat teritoriul greu de definit dintre zona ilegala si "zona gri", preluate fiind de intermediari care le "curata" si la propriu si la figurat, asigurandu-se ca monedele obtinute ilegal ies din mainile lor cu o aparenta de legalitate, pentru a fi gata sa intre pe piata antichitatilor, unde pretul unui koson de argint care cantareste doar 4 grame ajunge la o medie de 800 euro.

Kosonii de argint, emisii de regele dac Koosn care i-a urmat lui Burebista, acum aproape 2.050 de ani, sunt mult mai rari decat cei de aur, mai ales ca in Dacia nu se exploata argintul, ci materialul era obtinut din "reciclarea" unor monede vechi provenite de la alte popoare balcanice.

Nu e astfel de mirare ca un koson de aur, desi cantareste 8 grame, dublu fata de unul de argint, este totusi in medie mai ieftin decat cel de argint, pretul fiind de 500 de euro, a spus pentru HotNews, Ernest Oberlander-Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie.

Trebuie spus si ca intermediarii care pun monedele pe piata legala sustin ca aceste piese provin din colectiile unor persoane decedate sau gasesc diverse pretexte ca totul sa para cat se poate de normal si de cinstit.

Un om de buna credinta a alertat autoritatile SUA

Acum trei ani au fost readuse in tara cam 200 de monede din acest tezaur cu 2.300 de piese, iar luni a fost prezentat cel mai nou lot, de 49 de monede, recuperat cu mari eforturi din SUA.

Este prima data cand se reuseste repatrierea unei astfel de comori ajunsa in SUA, precedentele fiind legate de tari europene (Franta, Elvetia, Spania Germania, Irlanda). Drumul spre SUA a trecut prin Germania, iar de acolo monedele au ajuns la un important dealer de antichititati din Chicago care a fost de buna credinta si s-a adresat autoritatilor de acolo, prezentand si factura vanzatorului din Germania, lucru care a ajutat enorm ancheta.

In zona cetatilor din muntii Orastiei braconierii au descoperit mult mai mult decat arheologii in ultimii zeci de ani, iar perimetrul de circa 200 kmp este imposibil de acoperit cu numai cinci paznici. Peste 30 de persoane au fost trimise in judecata pentru activitati ilegale in sit-urile arheologice, insa locul celor care pleaca este luat de altii care gasesc pretexte sa se afle pe acolo si sa actioneze.

Monedele aduc un nou cuvant dacic

Koson dacic

Koson dacic

Foto: MNIR

Aceste monede sunt singurele emisiuni dacice de argint care poarta o legenda scrisa cu caractere grecesti, mentionand numele suveranului emitent. Monedele au fost emise in atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, in jurul anilor 44-29 a. C. Datorita acestor monede, cunoastem azi mai multe nu numai despre istoria politica, viata economica, sociala sau arta si religia Daciei in anii care au urmat disparitiei lui Burebista, dar si un nou cuvant din limba dacica "droueis" a carui inteles urmeaza sa fie descifrat de catre specialist.

Directorul Muzeului de Istorie spune ca acest lucru este foarte important daca ne gandim ca se cunosc doar 200 de cuvinte despre care se presupune ca sunt dacice, insa numai 10-15 sunt atestate de izvoare istorice, astfel ca adaugarea unui nou cuvant este un eveniment.

Monedele vor fi expuse de la jumatatea lui august in holul mare al Muzeului National de Istorie. Pana la final de iulie in holul principal sunt expuse cele o mie de piese ale evenimentului Comorile Chinei.