Festivitatea de decernare a premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul anul 2012 a avut loc luni, 10 iunie 2013, în Sala Oglinzilor de la Casa Monteoru (Calea Victoriei, 115). Printre câştigătorii Premiilor Uniunii Scriitorilor din România (USR) pe anul 2012 se numara Ion Pop, Andrei Pleşu, Mircea Mihăieş, Nicolae Prelipceanu şi Florina Ilis.

Potrivit Agerpres, 'Premiul Naţional' a revenit lui Ion Pop, la această secţiune fiind nominalizaţi şi Mircea Cărtărescu, Ion Vartic şi Ion Vlad.

Nicolae Prelipceanu a câştigat premiul USR la 'Poezie', pentru volumul 'La pierderea speranţei', Casa de Pariuri Literare, iar pentru 'Proză', juriul a ales-o pe Florina Ilis, 'Vieţile paralele', Cartea Românească.

La 'Critică, Eseu, Istorie Literară', câştigătorul a fost Mircea Mihăieş, pentru volumul 'Ce rămâne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha' aparut la Polirom, în timp ce la 'Dramaturgie' a fost premiat Radu F. Alexandru, pentru volumul 'Teatru 7', Cartea Românească.

În secţiunea 'Traduceri'', premiul a revenit lui Dinu Luca pentru lucrarea 'Mo Yan, Obosit de viaţă, obosit de moarte', Humanitas Fiction, iar Premiul Fundaţiei 'Andrei Bantaş' pentru traduceri a fost acordat Irinei Horea pentru cartea 'J. M. Coetzee, Miezul verii', Humanitas Fiction.

La secţiunea 'Debut', juriul a decis să acorde premiul USR lui Marius Chivu, 'Vîntureasa de plastic', Brumar.

Un premiu special a fost acordat lui Andrei Pleşu, pentru volumul 'Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste', publicat la Editura Humanitas.

De asemenea, la 'Literatură în limbile minorităţilor naţionale' premiul a revenit lui Goran Mrakiæ, pentru 'Contraatac terorist', propunere făcută de Uniunea Sârbilor din România.

La această ediţie premiul pentru 'Literatură pentru copii şi tineret' nu a fost acordat.

Nu în ultimul rând, au fost acordate premiul revistei Ariel lui Aurel Pantea pentru cartea de poezie 'Nimicitorul', Editura Limes, şi o serie de diplome pentru merit unor realizatori TVR.