Reprezentantii Institutului Cultural Roman din Madrid si ai celui din Istanbul reclama faptul ca au aflat din presa despre decizia presedintelui ICR, Andrei Marga, de a inlocui conducerile celor doua institutii diplomatice, ei nefiind informati oficial in legatura cu acest lucru. "Indiferent de rezultatul acestor decizii, declaratiile si comportamentul public ale presedintelui ICR Andrei Marga sunt de natura sa prejudicieze imaginea diplomatiei romanesti si a unei institutii care ne reprezinta, din punct de vedere cultural, la nivel european si international", precizeaza conducerea ICR Madrid, intr-un comunicat remis Hotnews.ro.

Si reprezentantii Institutului Cultural Roman din Istanbul reclama, intr-un comunicat, ca "ICR Istanbul a aflat din presa de marti, 04.06.2013, despre solicitarea presedintelui ICR, Andrei Marga de a elibera din functie conducerea sa. Motivul major invocat este calificativul acordat de comisia de evaluare mixta ICR-MAE. Precizam ca am fost informati de acest calificativ in data de 17 aprilie 2013, calificativ contestat imediat prin solicitarea de a fi detaliate criteriile la care nu a corespuns activitatea ICR Istanbul si reevaluarea activitatii ICR Istanbul. Nu a fost primit nici un raspuns la aceasta contestatie."

  • ICR: Calificativul a fost comunicat oficial, prin posta, directorilor actuali ai celor doua institute

Institutul Cultural Roman precizeaza, intr-un comunicat, urmatoarele:

"1. Conform prevederilor legale, a avut loc evaluarea anuala a activitatilor fiecarui institut cultural roman din strainatate, iar la aceasta evaluare cele de la Istanbul si Madrid au primit, din partea Comisiei mixte comuna, alcatuita din reprezentanti ai Institutului Cultural Roman si ai Ministerului Afacerilor Externe, calificativul „nesatisfacator”;

2. Calificativul a fost comunicat oficial, prin posta, Directorilor actuali ai celor doua institute;

3. La nivelul ICR nu s-au prezentat, in termen legal, contestatii ale calificativelor (nici prin fax, nici prin posta, conform prevederilor legale).

4. Calificativele acordate de Comisia mixta MAE – ICR isi pastreaza valabilitatea pana la solutionarea definitiva a contestatiilor, semnalate intre timp."

  • Nemultumirile ICR Madrid

Conducerea ICR Madrid arata, in documentul citat: "Precizam ca atat directorul, cat si directorul adjunct se afla in ultimele luni de mandat legal si ca acest scandal, generat de actualul presedinte al ICR Andrei Marga, nu face decat sa prejudicieze imaginea Romaniei si a culturii romane in Spania si nicidecum sa lezeze eventuale interese personale ale unor functionari ai statului roman aflati oricum intr-o vremelnica postura oficiala. Intelegem, tot din texte de presa, neprimind nici o notificare oficiala in acest sens, ca in acest moment Comisia de Cultura din Senatul Romaniei analizeaza, la propunerea presedintelui ICR Andrei Marga, revocarea din functie a directorului ICR Madrid. Pana cand senatorii Romaniei vor da o hotarare in aceasta speta, dorim sa precizam inca o data ca, indiferent de rezultatul acestor decizii, declaratiile si comportamentul public ale presedintelui ICR Andrei Marga sunt de natura sa prejudicieze imaginea diplomatiei romanesti si a unei institutii care ne reprezinta, din punct de vedere cultural, la nivel european si international."

Presedintele ICR, Andrei Marga, a declarat recent ca "Anual se face o evaluare a institutelor culturale romanesti din exterior, o evaluare in raport cu criterii pe care le-a stabilit chiar legea si o HG care dateaza din 2004. Este o comisie de evaluare compusa din reprezentanti ai MAE si ai ICR si aceasta comisie a dat acest rezultat: institutele de la Istanbul si Madrid au activat nesatisfacator, ceea ce inseamna ca nu au realizat obiectivele prevazute de lege. Pe cale de consecinta, ICR trebuie sa propuna eliberarea din functie a directorilor si directorilor adjuncti."

Reprezentantii Institutului Cultural din Madrid subliniaza ca "ICR Madrid nu a avut niciun fel de interactiune de natura institutionala cu actualul presedinte ICR de la instalarea sa in functie, acesta nu a manifestat niciun fel de interes fata de activitatea ICR Madrid sau fata de persoanele aflate la conducerea sa, nici macar de natura politicos minimala, nu a vizitat ICR Madrid si nu a facut niciun fel aprecieri, de corecturi sau de comentarii cu privire la activitatea noastra din ultimele luni. Referitor la calificativul nesatisfacator, precizam ca acesta a fost primit in data de 11 aprilie 2013 si ca nu a fost insotit de explicatii, nu ni s-au facut cunoscute criteriile de evaluare si nici membrii comisiei. Am considerat ca acest calificativ nu reflecta sub nicio forma activitatea ICR Madrid, activitate documentata in numeroase rapoarte oficiale si articole de presa, drept urmare am inaintat o contestatie catre Ministerul Afacerilor Externe si conducerea ICR, contestatie la care asteptam in acest moment un raspuns. Ne surprinde insa declaratia presedintelui ICR cu privire la un document intern al ICR si MAE, document aflat inca in faza de dezbatere. De asemenea, ne surprinde faptul ca, problema calificativului si a contestatiei nefiind inca solutionata, presedintele ICR Andrei Marga a demarat proceduri de revocare. Referitor la afirmatiile defaimatoare ale presedintelui ICR Andrei Marga cu privire la calitatea activitatii ICR Madrid, precizam ca toate proiectele ICR Madrid se afla publicate pe site-ul institutiei, de asemenea aprecierile presei spaniole pot fi consultate oricand."

  • Ce spune ICR Madrid despre activitatea sa

"Rezumam: ICR Madrid a fost prima institutie care a reprezentat Romania in calitate de tara invitata la un targ de carte (LIBER 2011, Madrid) si ca a contribuit astfel la numarul record de traduceri din literatura romana in limba spaniola, Spania fiind tara europeana cu cele mai multe titluri romanesti publicate (peste 50 doar in ultimii ani). La Madrid, de 3 ani se organizeaza Zilele Filmului Romanesc, festival considerat de cotidianul El Pais ca fiind cel mai important din Madrid; de asemenea, ICR Madrid a avut in ultimii ani cei mai multi elevi la cursurile de limba romana (in medie 120 pe an), iar in luna iulie a anului trecut, inaintea preluarii conducerii ICR de catre Andrei Marga, a fost dechisa prima biblioteca profesionist catalogata de carte romaneasca din Spania si din reteaua de institute culturale romanesti din strainatate, biblioteca dotata cu catalog on-line si al carei fond poate fi consultat de specialisti din intreaga lume. Romania a mai fost tara invitata la festivaluri de film de la Barcelona si Santiago de Compostela, la targuri de carte precum cele de la Zaragoza sau Bilbao, a participat in ultimii trei ani la cel mai mare festival de fotografie din Europa, PhotoEspana. In 2012, directorul ICR Madrid a fost presedintele cluster-ului EUNIC Spania, coordonand proiecte la care au participat peste 20 de ambasade, institute culturale si reprezentante ale Uniunii Europene. Cat priveste relatia cu universitatile, ICR Madrid a realizat numeroase proiecte de natura academica, derulate impreuna cu universitati importante din Spania (Granada, Carlos III din Madrid, Alicante, Santiago de Compostela) si in special cu cea mai mare institutie de profil, Universitatea Complutense. ICR Madrid a colaborat, de asemenea, cu cele mai importante institutii culturale spaniole (Biblioteca Nationala a Spaniei, Cinemateca spaniola, guvernele regionale din Madrid, Catalonia, Aragon, Valencia sau Tara Bascilor, Festivalurile de film de la San Sebastian, Gijon, Santiago de Compostela, Fundatia CaixaForum, Fundatia Lazaro Galdiano, MUSAC, Centrul de Cultura Contemporana din Barcelona), a beneficiat de prezenta unor importante personalitati culturale spaniole la evenimentele sale, printre care scriitorul Antonio Munoz Molina, filosoful Fernando Savater, muzicianul Jordi Savall, scriitorul Fernando Iwasaki, criticul de film Roberto Cueto.

In aceste zile, de pilda, ICR Madrid participa la cel mai mare Targ de Carte cu vanzare din Spania, inaugurat vineri, 31 mai, ocazie cu care Regina Spaniei s-a oprit la standul Romaniei si a apreciat prezenta cartilor romanesti. Precizam ca actuala conducere a ICR Madrid a obtinut pentru prima data un stand propriu in cadrul acestui prestigios targ in mai 2012. De asemenea, tot in aceasta perioada se desfasoara cel mai mare turneu al unui teatru pentru copii in opt orase importante (Barcelona, Madrid, Valencia, Zaragoza, Castellon de la Plana, Alicante, Salamanca), proiect dedicat copiilor romani aflati in Spania, si derulat intr-o ampla colaborare cu asociatii de romani si cu reprezentantele consulare ale Romaniei."

  • Activitatea ICR Istanbul

"ICR Istanbul este condus din martie 2011 de catre doamna Silvana Rachieru, istoric, doctor in istorie al Universitatii din Bucuresti cu o teza dedicata relatiilor romano-otomane intre 1878-1908 si lector universitar la aceeasi universitate. Silvana Rachieru are o experienta de sapte ani la ICR Istanbul, incepand din 2006 fiind coordonatoare de proiecte, director adjunct si director interimar, pentru ca in martie 2011 sa fie numita in functia de director. In toata aceasta perioada activitatea ICR Istanbul s-a extins, in ultimii doi ani numarul evenimentelor dublandu-se si numarul partenerilor locali fiind in permanenta crestere.

Recunoasterea activitatii si a impactului ICR Istanbul in Turcia este demonstrata cel mai bine de rolul pe care ICR Istanbul il are in crearea in 2012 a retelei EUNIC Turcia-reteaua institutelor culturale europene, obiectiv important atat in vechea strategie a ICR cat si in Programele ICR 2012-2013, si prin alegerea in functia de prim-vicepresedinte a directorului ICR Istanbul. In acesta luna directorul ICR Istanbul urmeaza sa preia presedintia clusterului EUNIC Turcia, pozitie care este exclusiv personala, fiind o recunoastere a eforturilor si a aportului adus in promovarea culturii romane si europene in Turcia de catre doamna Silvana Rachieru.

In 2012, perioada la care se face referire in declaratia de presa ca fiind evaluata negativ de catre conducerea ICR Bucuresti, ICR Istanbul a prevazut un plan anual de proiecte care lua in considerare un buget initial de 430 000 RON (aprobat de conducerea ICR), ulterior suspendat in iulie 2013 dupa o executie bugetara de aproximativ 50%. Din luna august 2012, in urma reducerii bugetare, au fost anulate majoritatea evenimentelor cu finantare. Cu toate aceste impedimente, ICR Istanbul a reusit sa organizeze in perioada septembrie-decembrie 2012 o serie de evenimente fara finantare, la finalul anului totalizand 43 de evenimente (din care 13 fara finantare), la care se adauga si organizarea si participarea la intalnirile EUNIC, insumand un total de 13 185 persoane participante la evenimentele institutului. ICR Istanbul este si principalul organizator de evenimente dedicate diasporei din Istanbul, avand o foarte buna colaborare cu asociatia diasporei.

La finalul anului 2012, evenimentele ICR Istanbul se imparteau procentual, din punctul de vedere al domeniilor de interes, in: arta contemporana 20%; academic 16%; film 14%; literatura si limba romana 12%; muzica contemporana 8%; muzica clasica 4%; organizare EUNIC 18%.

Evenimentele organizate de ICR Istanbul au fost organizate intr-o majoritate covarsitoare cu parteneri locali importanti pe scena culturala locala, reprezentand institutii culturale majore (Fundatia pentru Cultura si Arta Istanbul, Agentia Literara Kalem, Centrele culturale turce Yunus Emre, Centrul de cercetare si arta contemporana SALT, Fundatia Anadolu Kultur, Asociatia Eurasia Art Collective, Directia Generala a Teatrelor Ankara, Asociatia de Cinema Ankara, Asociatia cultural europeana, Centrul pentru istorie diplomatica otomana, Camera arhitectilor din Istanbul etc.), marile universitati din Turcia (Universitatea Bosforului, Universitatea Sabanci, Universitatea Mimar Sinan, Universitatea Aydin, METU, Universitatea Tehnica Yildiz, Universitatea Galatasaray, Universitatea Bilgi etc.) sau autoritatile locale turcesti. Dintre autoritati este important de amintit colaborarea cu Primaria Beyoglu, zona in care se afla ICR Istanbul, cu care detinem un contact permanent atat in organizarea de evenimente culturale cat si in realizarea de contacte romano-turce, ca si primaria Sisli. Activitatea ICR Istanbul s-a desfasurat in general in zona Beyoglu, centrul modern al Istanbulului, in care se afla majoritatea institututelor culturale straine si a institutiilor culturale turcesti. ICR Istanbul a primit si oferte de parteneriat in afara Istanbulului si activitatea a fost extinsa si in zone noi. Astfel, au fost sprijinite evenimente derulate in Ankara, Trabzon, Sinop, Antalya, Diyarbakir, Mardin, Sanliurfa, Antakya, Gaziantep, Adana, Ordu, Samsun si Erzurum.

In ultimele cinci zile ICR Istanbul a fost expus miscarilor de strada desfasurate in Istanbul, institutul fiind localizat in principala zona de protest, Piata Taksim. Gazele lacrimogene prezente permanent in aer, tunurile cu apa, ciocnirile protestatarilor cu politia desfasurate si in fata institutului au afectat grav activitatea institutului si au creat o permanenta stare de anxietate si tensiune asupra angajatilor ICR Istanbul, cu atat mai mult cu cat unii locuiesc chiar in cladirea institutului. Pana la aceasta ora nu am fost contactati de nimeni din conducerea ICR Bucuresti care sa se intereseze de situatia propriilor angajati, a sediului institutului si a invitatilor romani prezenti in aceste zile la evenimentele aflate in program."