Volumul Mai romani decat romanii? De ce se îndragostesc strainii de Romania, coordonat de Sandra Pralong, cel mai vindut titlu Polirom la recent incheiatul Salon de Carte Bookfest, va fi lansat la Libraria Humanitas de la Cismigiu joi, 20 iunie, ora 18.00. Volumul a aparut si in editie digitala.

"Mai romani decat romanii?" de Sandra PralongFoto: Polirom

De ce se indragostesc strainii de Romania, ce-i motiveaza si ce experiente au avut aici? Multi vin la studii, cu afaceri, din motive personale sau umanitare si, desi sunt convinsi ca vor ramane doar un timp, la un moment dat isi dau seama ca nu mai vor sa plece acasa. In pofida inconvenientelor si a obstacolelor intalnite (de la infrastructura la fiscalitate, de la sistemul sanitar la cel educational si multe altele), ei descopera oportunitati si frumuseti pe care nu le gasesc in tarile natale.

In Mai romani decat romanii?, straini celebri pentru realizarile lor sau altii, mai putin cunoscuti publicului larg, povestesc cum au ajuns in Romania si de ce nu mai vor sa o paraseasca. Veti descoperi povestile unor oameni care, avand lumea la picioare, au decis sa se stabileasca aici si veti afla cum ne privesc pe noi.

Volumul cuprinde texte semnate de Raed Arafat, Steven van Groningen, Graham Perolls, Jakob Hausmann, Alison Mutler, Alexandre Eram, Alessandro Amato, Peter Hurley, Jean Valvis, Walid Abboud, Mbela Nzuzi, Wajiha Haris si multi altii, prezentati in carte in ordinea stabilirii lor in Romania.

Sandra Pralong scrie in prefata cartii: „Propun o carte despre Romania scrisa de straini, pentru ca imi doresc o alta perspectiva.

O tara traieste prin oamenii ei si devine ceea ce acestia gandesc si spun despre ea – „tara” rezulta din suma tuturor actiunilor individuale. Va place cum arata tara gandurilor si a vorbelor noastre, ce spun gesturile noastre despre ea? Mie nu.

De ce se indragostesc strainii de Romania si romanii, nu? Oare ce vad altii in noi – si in tara noastra –, iar noi nu stim sa dibuim; care este „acel ceva” in fata caruia noi suntem orbi, dar pe care ceilalti il percep si-l apreciaza ?

In esenta, despre acest lucru simplu este cartea: despre motivele pentru care putem iubi Romania.”