Jerome Ferrari, autorul best-sellerului Predica despre caderea Romei a discutat online despre premiul Goncourt, Corsica, sfarsitul lumii si despre cum se scrie un roman

de     HotNews.ro
Joi, 30 mai 2013, 10:06 Actualitate | Cultură


Jerome Ferrari
Foto: HotNews / DP
Jerome Ferarri este castigatorul premiului Goncourt pe 2012, pentru cartea sa Predica despre caderea Romei. Este un roman cu o proza densa, provocator, tragic si-n acelasi timp luminos ca un nafragiu pictat de Turner. O parabola despre sfarsitul lumii acesteia in care traim si utopie. Actiunea romanului se desfasoara in Corsica, unde doi tineri ajung proprietarii unui bar. Acolo, incearca sa creeze o lume pasnica si buna, inspirati de teoria lui Leibnitz. Doar ca lucrurile iau o turnura diferita, pe masura ce alcoolul, coruptia, sexul si violenta incep sa umbreasca planurile idealiste ale celor doi.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu am validat comentariile care nu se refera la tema anuntata, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Comandati cartea cu autograful autorului la GiftBooks.ro. Puteti obtine transport GRATUIT!

Jerome Ferarri este castigatorul premiului Goncourt pe 2012, pentru cartea sa Predica despre caderea Romei. Este un roman cu o proza densa, provocator, tragic si-n acelasi timp luminos ca un nafragiu pictat de Turner.

 Predica despre căderea Romei spune povestea unui tanar, Matthieu, care a crescut in Paris intr-un univers ce nu i se potriveste deloc. Asa ca paraseste Parisul si viata de student la filosofie si devine proprietarul unui bar in Corsica, impreuna cu prietenul sau cel mai bun, Libero. Acolo, inspirati de teoria lui Leibnitz si lecturi din Augustin, isi imagineaza ca vor putea crea cea mai buna dintre lumi, un mic paradis de pace si liniste. Doar ca lucrurile iau o turnura diferita, pe masura ce alcoolul, coruptia, sexul si violenta incep sa umbreasca planurile idealiste ale celor doi si totul se transforma aproape intr-un cosmar.

Titlul cartii este legat de un citat dintr-o predica a Sfantului Augustin care explica pustiirea Romei de catre Alric si goti in anul 410 prin apelul la invatatura crestina: “Te miri ca piere lumea? Mira-te mai degraba ca a apucat sa fie atat de batrana. Lumea e ca omul: se naste, creste si moare …” Finalitatea predicii Sfantului Augustin este venirea Cetatii lui Dumnezeu si faptul ca orice imparatie omeneasca este sortita pieirii. In cartea lui Ferrari poate fi descifrata o parabola infatisand succesiunea ideologiilor de dupa razboi, esecul lor si sfarsitul unei lumi. Dar, asa cum isi invata sfantul Augustin discipolii, consolandu-i pentru ca supravietuisera caderii Romei, sfarsitul unei lumi, nu inseamna sfarsitul lumii.

Cineva a comparat acest roman cu un naufragiu pictat de J. M. W. Turner, luminos si tragic in acelasi timp.

Joel Dicker intrebat de un cititor HotNews.ro care a fost cartea din 2012 care i-a placut cel mai mult a raspuns, Predica despre Caderea Romei.


Jérôme Ferrari s-a născut în 1968 la Paris.

A locuit în Corsica și a predat filosofia la Liceul Internaţional „Alexandre Dumas“ din Alger timp de câţiva ani, apoi la Liceul Fesch din Ajaccio.

În prezent, este profesor de filosofie la Școala Franceză din Abu Dhabi. Penultima carte a sa, Où j’ai laissé mon âme, apărută în 2010, a câștigat Grand Prix Poncetton și Prix Roman France Télévisions.


Comandati cartea cu autograful autorului la GiftBooks.ro. Puteti obtine transport GRATUIT!

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2192 vizualizari

 • sfarsit (Joi, 30 mai 2013, 21:04)

  Plato [anonim]

  Ce insemna "sfarsitul lumii" si cum isi dau seama personajele ca il traiesc?

  Oare nu vorbim prea mult despre sfarsitul civilizatiei occidentale si in realitate este doar o schimbare, o rearanjare a lucrurilor in care Imperiul continua sa existe neabatut?

  Poate ceea ce se schimba sunt doar relatiile, nu substanta, nu actorii.
  • r (Vineri, 31 mai 2013, 15:16)

   Jerome Ferrari [hotnews.ro] i-a raspuns lui Plato

   Sfarsitul lumii in roman nu este o apocalipsa, este intr-un sens mai filosofic. Eu inteleg prin lume tot spatiul care inconjoara un om. In cartea mea este vorba de un bar si lumea care se articuleaza in jurul acestui bar.

   Scopul meu este ca personajele sa fie surprinse ca vine sfarsitul lumii. Sfarsitul lumii nu este spectaculos.

   In roman nu voiam deloc sa vorbesc despre sfarsitul Europei Occidentale, desi romanul a fost perceput asa. Sfarsitul lumii sau a unei ordini inseamna o rearanjare a lucrurilor. Am putut constata de-a lungul istoriei acest fapt dese ori.

   Pe mine sfarsitul Europei Occidentale nu ma ingrijoreaza prea mult

   Sunt absolut de acord cu afirmatia dumneavoastra. Lumea nu este o substanta, este un ansamblu de relatii.
 • a (Vineri, 31 mai 2013, 9:41)

  Victoria [anonim]

  Cum scrieti? Va pregatiti multa vreme o carte sau e o inspiratie de moment?

  In afara de faptul ca stiti bine locurile in Corsica, ce alt motiv ati avut sa plasati actiunea romanului acolo?
  • r (Vineri, 31 mai 2013, 15:24)

   Jerome Ferrari [hotnews.ro] i-a raspuns lui Victoria

   1. Lucrez foarte mult la o carte. De fapt, nu pot sa incep sa redactez daca nu am totul clar in minte. Acest proces ia mult timp si pentru romanul de fata a luat multa vreme pana am clarificat lucrurile. Am reflectat aproape trei ani la acest roman - intre timp am scris un altul. 

   Odata ce ideea este clara in minte lucrez sustinut si nu fac nimic altceva. Luni intregi nu scriu nimic, apoi scriu continuu luni intregi.

   2. Motivul principal este ca acolo mi-am petrecut cea mai mare parte a vietii. De acolo m-am inspirat cel mai mult. In acelasi timp mi se pare un cadru ideal pentru fictiunea literara. Din mai multe motive, locul are o specificitate literara si a fost deseori folosit ca inspiratie pentru multi scriitori francezi care nu erau din Corsica.

   Istoria secolului XX a fost de asa natura incat s-a trecut brusc de la subdezvoltare la turism de masa. Ceea ce a dat nastere la unele ciocniri interesante.

   Cand eram mic vedeam localnici cu ocupatii foarte diferite, unii erau pastori, rurali, altii duceau o viata foarte moderna. Cel mai greu de suportat era contradictia dintre o iarna pustie si o vara frenetica, fara nici un fel de tranzitie intre ele. 

   Localnicii se plang ca iarna sunt prea singuri, iar vara este prea multa lume. Este o schizofrenie care te poate inspira.
 • intrebare (Vineri, 31 mai 2013, 10:06)

  Fernao [anonim]

  L-am intrebat pe Joel Dicker, la precedenta intalnire cu scriitori de pe Hotnews care a fost cartea lui preferata in 2012 si a raspuns ca a fost cartea dvs.

  Joel Dicker a fost principalul dvs contracandidat la premiul Goncourt, am inteles din ziare.

  Sunteti doi scriitori foarte diferiti si banuiesc ca nu impartiti acelasi public.

  Ati citit cartea lui Dicker?

  Alte doua intrebari:

  Cat conteaza in ziua de astazi stilul unui scriitor?
  Romanele dvs se inspira din actualitatea imediata, va propuneti acest lucru?
  • r (Vineri, 31 mai 2013, 15:30)

   Jerome Ferrari [hotnews.ro] i-a raspuns lui Fernao

   Inca nu am citit-o.

   1.Cred ca stilul depinde carui gen literar apartine autorul. In ceea ce priveste fictiunea, stilul este la fel de important ca inainte. E mai putin important stilul daca facem thriller sau science-fiction, dar si aici e important. 

   De pilda romanele noir americane nu pun stilul pe locul al doilea. Nici nu ar trebui sa ne punem problema, in orice literatura stilul e important.

   Stilul nu este o preocupare formala, pentru perfectiunea textului, in cazul romanelor literare, ci este insasi esenta textului.

   2. Nu imi propun acest lucru. De fapt atunci cand scriu un roman, evenimentele din actualitate nu ma inspira. Sunt sechelele pregatirii mele filosofice. Ma intereseaza evenimentele care nu sunt actuale, dar au o anume forma de permanenta.
  • r2 (Vineri, 31 mai 2013, 15:32)

   Jerome Ferrari [hotnews.ro] i-a raspuns lui Fernao

   Lucrurile care au o anumita permanenta pot face parte din actualitate. Predica lui Augustin depaseste evenemintele de la caderea Romei, de exemplu.
 • frustrarea (Vineri, 31 mai 2013, 10:19)

  Fry [anonim]

  Este frustrarea pacatul principal al oamenilor de azi?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns.
  • r (Vineri, 31 mai 2013, 15:34)

   Jerome Ferrari [hotnews.ro] i-a raspuns lui Fry

   In tot cazul este pacatul principal al multora dintre personajele romanului meu. Frustrarea lor nu vine dintr-o intamplare, ca nu au noroc, ci din faptul ca au dorinte atat de inalte incat nu pot fi realizate. Deci, sunt responsabili de frustrarile lor.
 • Ce a fost mai intai? (Vineri, 31 mai 2013, 11:34)

  Maria [anonim]

  Sunteti profesor de filosofie si romancier. Care este relatia intima dintre filosofie si poveste in literatura dumeavoastra? Ce a fost mai intai? Filosofia sau gustul pentru literatura?
  • r (Vineri, 31 mai 2013, 15:37)

   Jerome Ferrari [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   Nu fac diferenta intre gustul meu pentru filosofie sau pentru literatura, este acelasi. Romane citesc de cand am invatat sa citesc, pe cand filosofie am citit mai tarziu. Din liceu am stiut ca filosofia va fi meseria mea, dar nu am scris texte filosofice, doar texte literare. Lecturile filosofice ma inspira cand scriu literatura. 

   In romanele mele sunt mereu elemente de filosofie.
 • Goncourt (Vineri, 31 mai 2013, 11:49)

  Vlad [anonim]

  Ce inseamna pentru dumneavoastra Premiul Goncourt? S-a schimbat viata dumneavoastra, de scriitor evident, dupa ce ati primit aceasta distinctie?
  • r (Vineri, 31 mai 2013, 15:42)

   Jerome Ferrari [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad

   Este o mare sansa. Dintr-o data numarul de cititori creste exponential. Dar nu am crezut si nu cred ca premiile literare arata ceva fundamental despre valorea intrinseca a unei opere. Multe alte romane ar fi putut castiga in locul meu - dar, ma bucur ca am castigat eu.

   Evident ca viata mea de scriitor s-a schimbat radical, foarte multi oameni au dorit sa vorbeasca cu mine, cartile mele se traduc mult mai mult, iata ca am ajuns si la Bucuresti.

   Sunt mai obosit decat inainte, castig mai mult decat inainte. Aceste schimbari se refera la viata personala, viata de scriitor a ramas aceeasi. Sper ca nu voi fi influentat in ceea ce scriu. Pentru ceilalti voi avea un alt statut. Acest premiu este atat de important incat nu voi mai fi niciodata acelasi, dar nu voi fi influentat, sper, in ceea ce scriu.
 • sfarsitul lumii (Vineri, 31 mai 2013, 12:03)

  Oana [anonim]

  Ati declarat ca "sfarsitul unei lumi nu este sfarsitul lumii". Sa intelegem ca nu credeti in teoriile despre sfarsitul lumii, care ne invadeaza pe toate canalele (internet, tv etc)?
  • r (Vineri, 31 mai 2013, 15:44)

   Jerome Ferrari [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oana

   Nu eu am declarat asta, ci Regis Debray, membru al juriului Goncourt. A spus asta referindu-se la romanul meu. Nu ma intereseaza teoriile despre sfarsitul lumii. A fost o neintelegere. Exista profetii despre sfarsitul lumii de cand exista lumea.
 • exista cititorul ideal? (Vineri, 31 mai 2013, 12:22)

  Ionela [anonim]

  Am citit romanul dumneavoastra cu mare incantare. Pentru mine literaratura pe care o citesc cu placere se imparte in doua categorii: pe de-o parte, romanele care reusesc sa creeze un suspans teribil, bine dozat, credibil - iar eu ma las purtat de ele asa cum ma lasam purtat de povestile pe care mi le spuneau bunicii in o; pe de alta parte, romanele care reusesc sa recreeze lumea prin prisma cuvintelor si a unei scriituri elaborate. Acest al doilea gen nu mizeaza atat de mult pe suspans, atractia nu vine atat de la povestea propriu-zisa cat de la modul in care este spusa ea. Desi m-am indragostit de personajele romanului dumneavoastra, cu slabiciunile si idealurile lor preaomenesti, marturisesc ca ceea ce m-a sedus definitiv a fost modul in care le construiti, gandurile care le traverseaza, filosofia - uneori nebuneasca ce le traverseaza.
  Dumneavoastra cand scrieti va ganditi la "cititorul" dumneavoastra? Exista un cititor ideal? Scrieti adresandu-va cuiva anume? Incercati sa seduceti lectorul?
  • r (Vineri, 31 mai 2013, 15:49)

   Jerome Ferrari [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionela

   Foarte clar, nu, niciodata nu incerc sa imi seduc cititorul. Nu ma gandesc deloc la cititor cand scriu. Daca ne gandim la cititor avem tentatia sa-i indeplinim asteptarile. Este o dubla eroare. Nu stim asteptarile cititorilor. Apoi, n-am face altceva decat sa creem un produs de consum. Singurul lucru la care trebuie sa ne gandim cand scriem un roman trebuie sa fie coerenta, incarnarea personajului, adecvarea dintre ceea ce spunem si cum spunem. Abia dupa ce e publicata cartea ne gandim la cititori, sperand ca va avea multi.
 • Recomandare (Vineri, 31 mai 2013, 12:40)

  Florin [anonim]

  Ce roman contemporan francez v-a placut in ultima vreme? Imi puteti recomanda unul, va rog.
  • r (Vineri, 31 mai 2013, 15:59)

   Jerome Ferrari [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Pot sa va recomand chiar mai multe. In 2012 un roman al lui Mathieu Ribouled, "Les oeuvres de misericorde" si doua romane ceva mai vechi, Laurent Mauvignier - "Des hommes" si Mathias Enard - "Zone", un roman cu o singura fraza intinsa pe 480 de pagine. Un roman ambitios.
 • filosofie (Vineri, 31 mai 2013, 12:58)

  Lili [anonim]

  Intre scrierile Sfantului Augustin si vremurile noastre, in care tabletele invadeaza spatiul cotidian - pare sa fie un hau? pentru a parea si a fi actuala, are filosofia nevoie sa fie "tradusa" in limbaj literar?
  • r (Vineri, 31 mai 2013, 16:05)

   Jerome Ferrari [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lili

   Cred ca toate marile texte se caracterizeaza prin faptul ca nu sunt actuale, in sensul ca pot fi citite oricand. Cu siguranta nu il intelegem azi pe Sf. Augustin asa cum il intelegeau cei din vremea lui, iar acest lucru se poate spune despre toti marii scriitori. Daca nu depaseau vremurile, nu am fi avut un interes sa-i citim. Daca predica Sfantului Augustin ar fi vorbit doar despre caderea Romei, ar fi vorba doar de un interes istoric, dar predica vorbeste despre efemeritatea lumii. Acest lucru ma priveste in aceeasi masura ca si pe contemporanii lui Augustin.
  • r2 (Vineri, 31 mai 2013, 16:06)

   Jerome Ferrari [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lili

   Nu, filosofia nu trebuie tradusa in limbaj literar, nici nu incerc sa fac asta, nu cred ca un roman poate servi pentru popularizarea filosofiei si consider ca filosofia nici nu are nevoie sa fie popularizata.
 • Munca de scriitor (Vineri, 31 mai 2013, 13:30)

  Andrei [anonim]

  Ati castigat Premiul Goncourt, dupa ce ati publicat mai multe romane. Ce a insemnat pentru dumneavoastra acest succes? V-a modificat raportarea la munca de scriitor?
  • r (Vineri, 31 mai 2013, 16:07)

   Jerome Ferrari [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Am raspuns mai sus.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by