Jerome Ferarri este castigatorul premiului Goncourt pe 2012, pentru cartea sa Predica despre caderea Romei. Este un roman cu o proza densa, provocator, tragic si-n acelasi timp luminos ca un nafragiu pictat de Turner. O parabola despre sfarsitul lumii acesteia in care traim si utopie. Actiunea romanului se desfasoara in Corsica, unde doi tineri ajung proprietarii unui bar. Acolo, incearca sa creeze o lume pasnica si buna, inspirati de teoria lui Leibnitz. Doar ca lucrurile iau o turnura diferita, pe masura ce alcoolul, coruptia, sexul si violenta incep sa umbreasca planurile idealiste ale celor doi.

Jerome FerrariFoto: HotNews / DP
  • Intalnirea s-a incheiat
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu am validat comentariile care nu se refera la tema anuntata, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Comandati cartea cu autograful autorului la GiftBooks.ro. Puteti obtine transport GRATUIT!

Jerome Ferarri este castigatorul premiului Goncourt pe 2012, pentru cartea sa Predica despre caderea Romei. Este un roman cu o proza densa, provocator, tragic si-n acelasi timp luminos ca un nafragiu pictat de Turner.

Predica despre căderea Romei spune povestea unui tanar, Matthieu, care a crescut in Paris intr-un univers ce nu i se potriveste deloc. Asa ca paraseste Parisul si viata de student la filosofie si devine proprietarul unui bar in Corsica, impreuna cu prietenul sau cel mai bun, Libero. Acolo, inspirati de teoria lui Leibnitz si lecturi din Augustin, isi imagineaza ca vor putea crea cea mai buna dintre lumi, un mic paradis de pace si liniste. Doar ca lucrurile iau o turnura diferita, pe masura ce alcoolul, coruptia, sexul si violenta incep sa umbreasca planurile idealiste ale celor doi si totul se transforma aproape intr-un cosmar.

Titlul cartii este legat de un citat dintr-o predica a Sfantului Augustin care explica pustiirea Romei de catre Alric si goti in anul 410 prin apelul la invatatura crestina: “Te miri ca piere lumea? Mira-te mai degraba ca a apucat sa fie atat de batrana. Lumea e ca omul: se naste, creste si moare …” Finalitatea predicii Sfantului Augustin este venirea Cetatii lui Dumnezeu si faptul ca orice imparatie omeneasca este sortita pieirii. In cartea lui Ferrari poate fi descifrata o parabola infatisand succesiunea ideologiilor de dupa razboi, esecul lor si sfarsitul unei lumi. Dar, asa cum isi invata sfantul Augustin discipolii, consolandu-i pentru ca supravietuisera caderii Romei, sfarsitul unei lumi, nu inseamna sfarsitul lumii.

Cineva a comparat acest roman cu un naufragiu pictat de J. M. W. Turner, luminos si tragic in acelasi timp.

Joel Dicker intrebat de un cititor HotNews.ro care a fost cartea din 2012 care i-a placut cel mai mult a raspuns, Predica despre Caderea Romei.

Jérôme Ferrari s-a născut în 1968 la Paris.

A locuit în Corsica și a predat filosofia la Liceul Internaţional „Alexandre Dumas“ din Alger timp de câţiva ani, apoi la Liceul Fesch din Ajaccio.

În prezent, este profesor de filosofie la Școala Franceză din Abu Dhabi. Penultima carte a sa, Où j’ai laissé mon âme, apărută în 2010, a câștigat Grand Prix Poncetton și Prix Roman France Télévisions.

Comandati cartea cu autograful autorului la GiftBooks.ro. Puteti obtine transport GRATUIT!