Participarea Romaniei in calitate de tara invitata de onoare la editia din acest an a Targului de Carte de la Göteborg va avea loc sub sloganul „Romania are cuvantul!“ si va cuprinde un stand de 150 de mp, 16 seminarii (dintre care 11 organizate sau co-organizate de Institutul Cultural Roman de la Stockholm, iar restul de parteneri ai acestuia), un bogat program de evenimente la standul romanesc si la standurile unor institutii si edituri suedeze, precum si mai multe expozitii, printre care o expozitie a Memorialului de la Sighet.

Lista scriitorilor romani invitati ii cuprinde pe Gabriela Adamesteanu, Ana Blandiana, Augustin Buzura, Svetlana Carstean, Mircea Cartarescu, Marius Chivu, Daniela Crasnaru, Mircea Dinescu, Catalin Dorian Florescu, Dana Grigorcea, Florina Ilis, Dan Lungu, Norman Manea, Gabriela Melinescu, Felicia Mihali, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop si Varujan Vosganian.

Lista invitatilor si programul de evenimente pornesc de la traducerile existente in limba suedeza, in special aparitiile recente, si acopera atat domeniul literar, cat si domeniile lingvistic, istoric, filosofic si social. Programul este finantat de ICR in colaborare cu Targul de Carte, editura suedeza 2244, Ambasada Elvetiei la Stockholm, ProHelvetia si AIEQ (Association des études québécoises). Ceilalti parteneri ai institutului sunt editurile suedeze Bonniers, Ellerströms, Norstedts, Ramús si 10 Tal, Biblioteca Nationala a Suediei si Uniunea Scriitorilor din Suedia.

Targul de Carte de la Göteborg va avea loc intre 26 si 29 septembrie. Este un eveniment deschis publicului larg, care cuprinde atat vanzare de carte, cat si numeroase dezbateri si intalniri literare, si care se bucura anual de 100 000 de vizitatori si 1500 de jurnalisti acreditati. Propunerea ca Romania sa participe la Targul de la Göteborg ca invitata de onoare a fost adresata tarii noastre in 2010, prin intermediul ICR Stockholm.