Scriitorul premiat cu Nobel Mario Vargas Llosa a primit, luni, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, el spunand, in discursul sau, ca nu se poate opri din scris si ca literatura "are rolul de a da sens lumii" si de a "imbogati viata" oamenilor, relateaza Mediafax.

Scriitorul Mario Vargas Llosa a primit, luni, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj, in cadrul unei ceremonii desfasurate in Aula Magna a institutiei.

Decanul Facultatii de Litere a UBB, Corin Braga, a citit Laudatio in care a fost prezentata detaliat personalitatea lui Mario Vargas Llosa, opera si activitatea sa.

"Minciunile adevarate ale lui Mario Vargas Llosa sunt inspirate de realismul magic, de romanul cavaleresc, de literatura exploratorilor care vorbesc despre paradisul terestru, folclorul amazonian si literatura spaniola veche. Mario Vargas Llosa face o pledoarie pentru adevarul fictiunii, considera ca fantezia este un dar demonic care deschide o prapastie intre ceea ce suntem si ceea ce vrem sa fim. In scrierile sale realul cenusiu este transformat de realitati mirifice sau cosmaresti. Romanele sale sunt fresce ale civilizatiei sud-americane pornind de la evenimente reale. Elementele biografice si istorice sunt punct de plecare pentru romanele lui Llosa si sunt modificate, recodificate, transformate in arhitecturi de catedrala care devin minciuni adevarate de mare forta. In calitate de candidat la presedintie, in 1990 a spus ca politica este momentul in care fictiunea este sclerozata, devine un instrument al puterii", a afirmat Braga.

Mario Varga Llosa a spus ca a primit cu multa emotie distinctia.

"Este o recunostinta care implica un mandat pe viitor, de munca intelectuala si civica. Este o buna ocazie pentru a vorbi despre ce aduce fictiunea, literatura civilizatiei umane. Eu voi scrie mereu, nu ma pot opri din scris. Este o onoare pentru mine sa primesc titlul de DHC de la o universitate asa prestigioasa, sunt profund recunoscator si promit ca nu voi dezamagi persoanele care mi-au oferit aceasta recunoastere. Sunt a treia oara in Romania si am amintiri frumoase de aici dintotdeauna. Tot timpul scriu, este ceva din ce nu ma pot opri. Literatura are rolul de a da sens lumii si de a ne imbogati viata", a afirmat Mario Vargas Llosa.

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a spus, la randul sau, ca acordarea titlului de Doctor Honoris Causa scriitorului peruan Mario Vargas Llosa reprezinta unul din cele mai importante evenimente din istoria post-decembrista a universitatii.

"Clujul universitar si Romania profunda se inclina astazi in fata tulburatorului sau talent", a spus Ioan Aurel Pop.

Celebrul scriitor Mario Vargas Llosa, care a obtinut in 2010 Premiul Nobel pentru Literatura, a sosit, duminica, la Cluj-Napoca, unde va ramane timp de trei zile.