Laureatul Premiului Nobel pentru Literatura Mario Vargas Llosa a devenit, duminica seara, un actor remarcabil in spectacolul cu piesa "O mie si una de nopti", care ii apartine si a fost prezentata publicului de Nationalul clujean in premiera, in regia semnata de Andreea Iacob, transmite Agerpres.

Sala plina pana la refuz l-a intampinat pe laureatul Nobel cu ropote de aplauze. Spectatorii au reactionat apoi la multe dintre replicile celor doua personaje ale piesei, interpretate de actorii Ramona Dumitrean si Matei Rotaru, precum si la ingeniozitatile regizorale, bazate pe mixajele video si de sunet.

Mario Vargas Llosa a declarat, inainte de inceperea reprezentatiei, ca "are emotii puternice si o mare curiozitate pentru montarea scenica de la Teatrul National 'Lucian Blaga', pentru ca el insusi a jucat, nu demult, in propria piesa".

Regizoarea Andreea Iacob i-a rezervat insa celebrului scriitor o surpriza la care acesta nu se astepta. Actrita Ramona Dumitrean a urcat, pentru finalul piesei, in loja de unde Llosa admira spectacolul, i-a oferit textul piesei in limba spaniola si l-a rugat sa joace alaturi de ea. Momentele care au urmat au fost cuceritoare, pentru ca scriitorul nu a ezitat nicio clipa sa intre in propria fictiune, iar interpretarea sa a fost cea a unui adevarat actor profesionist, in lumina puternica a reflectoarelor.

Rastimpul in care scriitorul a venit apoi pe scena, in fata publicului, a fost acoperit, minute in sir, de aplauze. Mario Vargas Llosa a multumit traducatoarei piesei sale, Luminita Voinea Raut, prezenta in sala, regizoarei si celor doi tineri actori, care au jucat cu o placere deosebita.

"Am intrat in fictiune, am fost Mario cel din piesa, si iata, am revenit in mijlocul dumneavoastra. Nu am avut eu emotii degeaba la inceputul piesei", a marturisit Llosa.