George Friedman: Urmatorii 100 de ani

George Friedman: Urmatorii 100 de ani

Foto: Editura Litera

George Friedman, autorul cărților Următorii 100 de ani și Următorul deceniu, apărute la Editura Litera, este așteptat la București pentru a susține o conferință. Evenimentul va avea loc joi, 16 mai, la Banca Națională a României, sub egida BNR și a guvernatorului acesteia, Mugur Isărescu, informeaza editura.

George Friedman, politolog american, este fondatorul şi preşedintele STRATFOR, cea mai importantă agenție privată de analiză geopolitică. Deseori considerat un expert media, el este autorul a şase cărţi, printre care două titluri apărute la Editura Litera: Următorii 100 de ani şi Următorul deceniu.

Următorii 100 de ani este cartea prin care, alături de autor, putem arunca o privire în viitor. O explorare fascinantă a tiparelor istorice și geopolitice datând cu sute de ani în urmă, volumul ne oferă o serie de previziuni uimitoare despre schimbările majore pe care le va aduce cu sine secolul XXI, la nivel mondial. Vom afla care sunt motivele ce vor sta la baza viitoarelor conflicte, care naţiuni vor pierde puterea economică şi care o vor câştiga şi cum ne vor afecta noile orientări tehnologice şi culturale. Cine va declanșa un nou război mondial și ce coaliții se vor forma? Ce stat va deveni o importantă putere mondială? Cine va fi motorul unui nou Război Rece? Următorii 100 de ani ține ascunse între paginile sale răspunsuri surprinzătoare la aceste întrebări.

George Friedman: Urmatorul deceniu

George Friedman: Urmatorul deceniu

Foto: Editura Litera

În volumul Următorul deceniu, Friedman analizează următorii zece ani şi provocările iminente care vor pune la încercare SUA şi lumea întreagă. În opinia autorului, următorul deceniu va fi o perioadă de tranziţie majoră. Deşi greu de imaginat acum, războaiele din lumea islamică se vor domoli, vom învăţa să trăim cu terorismul, iar realităţile tehnologice şi energetice vor vira în direcţii neaşteptate. SUA se vor apropia de o înţelegere cu Iranul, în timp ce China se va confrunta cu o criză economică și politică. O schimbare fundamentală se va petrece în relaţiile dintre Statele Unite şi Israel şi, din punct de vedere economic, vom trece dintr-o perioadă în care criza financiară domina lumea într-o epocă în care lipsa forţei de muncă se va simți pretutindeni. Rezultatul este o analiză captivantă asupra viitorului apropiat, dirijată de o mână avizată.

Editura Litera este singura editură din România care l-a tradus și publicat pe George Friedman, cărțile menționate mai sus apărând pe piața de carte în 2012, în colecția Bestseller.