Guvernul a aprobat, miercuri, un memorandum, conform caruia o societate franceza de avocati ar urma sa reprezinte interesele statului roman in vederea repatrierii osemintelor marelui sculptor Constantin Brancusi, transmite Agerpres.

"A fost aprobat un memorandum cu tema 'Unele masuri pentru repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brancusi'. Guvernul a adoptat acest memorandum, astfel se va incheia un contract de asistenta juridica intre Guvernul Romaniei si o societate franceza de avocati, ce va reprezenta interesele statului roman in vederea realizarii acestui obiectiv. Cheltuielile implicate vor fi suportate din bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2013, in limita sumei de 90.000 de lei", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, la Palatul Victoria.

El a mentionat ca initiator al acestei masuri a fost Secretariatul General al Guvernului, dar nu a putut preciza numele societatii franceze.

"Cred ca deocamdata, asa cum am si spus, sunt niste demersuri. In cat timp se vor putea finaliza, nu stiu", a completat Andrei Zaharescu.

***

La inceputul lunii decembrie a anului trecut, premierul Victor Ponta s-a intalnit, la Targu-Jiu, cu Laurian Stanchescu, presedinte al Societatii Internationale 'Constantin Brancusi', si i-a promis acestuia ca Guvernul va acorda sprijin total demersului sau. Primul-ministru a declarat ca Guvernul va angaja avocati din Paris pentru sustinerea demersului.

"Procedurile sunt extrem de complicate cu statul francez si eu sunt foarte hotarat ca aceasta initiativa privata pornita sa o luam la nivelul Guvernului. Guvernul va angaja o firma de avocati din Franta, din Paris, pentru ca toate procedurile, va fi nevoie de o actiune si de o decizie a judecatorului din Paris, pentru ca ramasitele lui Constantin Brancusi sa poata fi exhumate si aduse la Targu-Jiu. O sa dau o decizie in acest sens pentru Secretariatul General al Guvernului si o sa preluam noi toate cheltuielile privind reprezentarea juridica, pentru ca sunt cheltuieli importante", spunea Ponta.

Seful Executivului a mai promis ca impreuna cu Consiliul Judetean Gorj vor fi luate masuri pentru restaurarea casei sculptorului de la Hobita.

Stanchescu a depus in ianuarie o scrisoare de sprijin si la Secretariatul Casei Regale, reprezentantii acesteia anuntandu-l ulterior ca documentele au ajuns pe masa fostului suveran.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, sustine initiativa repatrierii ramasitelor pamantesti ale lui Constantin Brancusi, apreciind eforturile pe care scriitorul le depune pentru reinhumarea acestora in localitatea Hobita din judetul Gorj.

Si Academia Romana sustine demersul repatrierii, o scrisoare in acest sens, semnata de presedintele forului, acad. Ionel Haiduc, fiind transmisa lui Laurian Stanchescu.

Tot in luna decembrie, ministrul Culturii, Puiu Hasotti, declara, la RFI, ca sansele privind repatrierea ramasitelor pamantesti ale sculptorului Constantin Brancusi "tin doar de bunavointa Guvernului francez". In opinia demnitarului, argumentele juridice "nu prea exista".

Ulterior, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, a spus ca "schimbarea locului unui mormant este o decizie care tine de dreptul privat si care il priveste in primul rand pe legatarul universal al lui Constantin Brancusi. Guvernul francez nu are cum sa intervina in aceasta chestiune de drept privat". Diplomatul francez a declarat pentru HotNews.ro ca nici el, nici alte "autoritati competente" franceze nu au fost contactate de autoritatile romane. Declaratiile ambasadorului Frantei vin dupa ce ministrul Culturii, Puiu Hasotti, a declarat ca repatrierea "tine doar de bunavointa Guvernului francez".