Un dirijor ca muzicianul francez Amaury de Closel - invitat în numeroase concerte la pupitrul unor orchestre cunoscute din Franţa şi autor al unor compoziţii proprii – un pianist ca Horia Maxim - solist concertist, aplaudat alături de majoritatea orchestrelor simfonice din România, dar şi în Germania, Franţa, Italia, Austria şi Japonia şi o violoncelistă ca Hyunah Park - care a obţinut numeroase premii în ţara sa natală (Coreea de Sud), înseamnă împreună o seară muzicală pe care nu trebuie să o pierdeţi!

Amaury du CloselFoto: Radio Romania

Miercuri, 22 mai 2013, ora 19.00, la Sala Radio, cei trei invitaţi speciali alături de Orchestra de Camera Radio propune melomanilor un program atractiv ce reuneşte trei compozitori austrieci şi unul finlandez, într-un periplu muzical de la clasicism la romantismul târziu.

Seara va debuta cu Haydn - Concertul în do major pentru violoncel şi orchestră, va continua cum Mozart - Concertul nr. 11 în fa major pentru pian şi orchestră, Sibelius - Sărbătoarea lui Belshezzar şi se va încheia cu Schubert - Simfonia nr. 6 în do major.

Dirijorul Amaury de Closel a studiat compoziţia şi dirijatul de orchestră la Conservatorul Regal din Mons (Belgia), perfecţionându-se ulterior la Viena. Director muzical al orchestrei „Camerata de Versailles” şi al „Operei de Cameră” din Paris, Amaury du Closel a creat în 1988 ansamblul Sinfonietta de Chambord, formaţii care s-au reunit sub denumirea de „Atelierul Liric şi Orchestral al Regiunii Centrale”.

Este invitat în numeroase concerte la pupitrul unor orchestre cunoscute din Franţa (Orchestra Colonne, Sinfonietta de Picardie, Filarmonica Lorenă, Orchestra Simfonică şi Lirică Nancy, Théâtre de Paris, Ensemble 2E2M, Orchestra Reginala Cannes, etc). Amaury du Closel şi-a construit o carieră internaţională prin colaborări cu orchestre ca „Sinfonia” şi Orchestra Radio Polonia din Varşovia (prezentă la Festivalul de la Menton în 1988, 1990, 1991), orchestra Filarmonicii din Lodz şi a celei din Szczecin – Polonia, ansamblul „Kontraste” din Germania, „Camerata” Atena - Grecia, Suwon Philharmonic Orchestra (Coreea) şi alte formaţii din Cehia, Slovacia şi Bulgaria.

În România a fost adesea oaspete al orchestrelor din ţară şi din Bucureşti - Filarmonica George Enescu, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională Radio. Amaury du Closel a realizat o serie de înregistrări aflate în fonoteca Radio şi câteva CD-uri cu Orchestra de Cameră Radio.

Atras de compoziţie, Amaury du Closel a semnat peste 30 de opusuri, ca Cinq Poèmes Expressionnistes, Cinq Poèmes pour Ténor, Six Poèmes de Paul Celan şi lucrarea simfonică Voiles.

Pentru întreaga sa activitate Amaury du Closel a fost distins în 1991 cu titlul de Chevalier des Arts et Lettres, premiul pentru Cel mai bun eseu acordat de Sindicatul Naţional al Criticii de Teatru, Muzică şi Dans (2005) şi Medalia de Aur a Guvernului Austriac (2006).

Horia Maxim este un muzician cu o prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte. Artistul abordează un repertoriu vast şi complex, atât ca solist concertist - colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din România - cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini (printre alţii, Ion Bogdan Ştefănescu, Johnny Răducanu, Richard Galliano şi Mario Caroli).

A susţinut recitaluri sau concerte în Germania, Franţa, Italia, Austria şi Japonia. Participă la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, printre care „Festivalul Enescu“, „Nuova Consonanza“ - Roma, „Bucharest Music Film Festival” și „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” - București.

Desfăşoară din 2011 o frumoasă activitate în cadrul Maxim Quartet (care îi poartă numele), alături de alţi trei muzicieni apreciaţi : Mihaela Anica – flaut, Săndel Smărăndescu – contrabas şi Fernando Mihalache – acordeon. În prezent, în această formulă pregăteşte turneul naţional CLASSIC REMIX ce va fi prezentat în cadrul Festivalului Enescu 2013.

Pianistul a înregistrat partituri celebre pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi Statele Unite ale Americii (ex. „Youth Without Youth", film produs şi regizat de Francis Ford Coppola - 2007). Horia Maxim desfăşoară o activitate pedagogică susţinută, în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, fiind invitat în juriile unor importante concursuri naţionale şi internaţionale.

Tânăra violoncelistă Hyunah Park s-a născut în Republica Coreea (Coreea de Sud) şi a studiat la Toho University of Music din Tokio, Japonia, la aceeaşi instituţie urmând în prezent cursurile de master.

Din copilărie, de când a demonstrat un talent de excepţie, violoncelista Hyunah Park a dezvăluit calităţi muzicale deosebite care au condus-o la câştigarea a numeroase competiţii în Republica Coreea, precum premiul întâi la Concursul Universităţii de Muzică din Daejin şi premiul trei la Competiţia Hanjeon Arts Center Music.

Violoncelista Hyunah Park a susţinut numeroase recitaluri şi a fost invitată ca solistă în concerte cu diferite ansambluri muzicale: Orchestra Simfonică Naţională a Ucrainei, Orchestra de Tineret Seul, orchestrele de cameră Charity Chamber Orchestra, Lindenbaum Festival Orchestra dirijată de Charles Dutoit şi în 2012 Toho Orchestra Academy.

Printre ultimele proiecte realizate se numără concertul cu Filarmonica Moravă în sala Smetana din Praga.

Bilete sunt disponibile pe www.bilete.ro , în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.