Miercuri 15 mai 2013, la ora 19:00, la Galeria de Arta a Salii Media, Hashimoto Yashinori, cunoscut om de afaceri nipon indragostit de Romania de peste 30 de ani, pasionat fotograf si constant promotor al schimburilor interculturale romano-japoneze, revine la Teatrul National din Bucuresti cu ocazia vernisajului celei de-a doua expozitii de fotografie a sa, cu imagini spectaculoase suprinse in zece orase ale Japoniei de Nord din prefectura Akita, de unde este originar.

Festivaluri sacre de iarna din Japonia de NordFoto: TNB

Veti descoperi in aceste fotografii, realizate recent (in ianuarie si februarie 2013), zece festivaluri si ritualuri de iarna nipone dedicate divinitatilor, o lume practic necunoscuta noua, degajand un farmec exotic, surprins de ochiul pasionatului artist fotograf nipon.

Festivaluri sacre de iarna din Japonia de Nord

Festivaluri sacre de iarna din Japonia de Nord

Foto: TNB

Expozitia Festivaluri sacre de iarna din Japonia de Nord dedicate divinitatilor este organizata de Asociatia Culturala Romano-Japoneza si Teatrul National I.L.Caragiale din Bucuresti, in cadrul programului TNB Parateatral-Arte Vizuale, in colaborare cu Asociatia Culturala si economica Romania-Japonia.

Va invitam calduros la vernisajul din 15 mai ora 19.00, care va avea loc in prezenta autorului. Cuvantul de deschidere va fi rostit de Ion Caramitru, directorul general al Teatrului National "I.L.Caragiale".

Expozitia ramane deschisa din 15 mai pana in data de 3 iunie 2013, la Sala Media (intrarea prin str. Tudor Arghezi), de marti pana duminica, intre orele 14.00-18.30.

  • Despre Hashimoto Yoshinori

Se naste in anul 1941 in Prefectura Akita.

Mai 1960 intra la Facultatea de Arte, Sectia Fotografie. Pune bazele ca student grupului Atelier International, devenind si primul presedinte. In acelasi timp a facut parte si din Atelier Social.

Mai 1964 deschide in orasul natal, Akita, un studio de fotografie si devine fotograf al corporatiei

Festivaluri sacre de iarna din Japonia de Nord

Festivaluri sacre de iarna din Japonia de Nord

Foto: TNB

tipografice de pe langa Akita.

Noiembrie 1969 inchide studioul de fotografie din Akita si il redeschide la Tokyo, devenind fotograf independent. Lucreaza printre altele pentru Asahi Graph, Asahi Journal, Kobunsha, Asociatia rurala pentru cultura, realizeaza diapozitive pentru reclame.

In anul 1977 accepta cererea Ambasadei Romaniei in Japonia de a fotografia vizita comemorativa a Anei Aslan.

1978 primeste invitatia din partea agentiei de turism a Guvernului Romaniei si viziteaza Romania unde realizeaza o serie de interviuri.

1979 - pornind de la colaborarea cu Ambasada Romaniei in Japonia, pune bazele agentiei de turism GH3 Romania, ce devine agentie colaboratoare a ONT.

1985 - incepe importul si vanzarea produselor romanesti.

1991 - participa la Revolutia romana (caderea regimului Ceausescu) si la dezvoltarea economiei romanesti, punand bazele firmei HASHY.

1994 - cumpara teren in capitala Romaniei, Bucuresti, si termina construirea cladirii propriei firme, KANA CO.

1995 - se implica in Asociatia Romania - Japonia.

2003 - pune bazele in Romania a Asociatiei Culturale Romano-Japoneze ce are ca scop promovarea schimburilor interculturale Romano- Japoneze.

Festivaluri sacre de iarna din Japonia de Nord

Festivaluri sacre de iarna din Japonia de Nord

Foto: TNB

Hashimoto Yashinori este recunoscator pentru numeroasele intalniri cu oamenii din Romania, incepand cu doamna Ana Aslan, multumita careia a putut veni in Romania si a carei prietenie o pretuieste enorm. Treptat, s-a atasat de locuri, a inceput sa faca afaceri, sa investeasca dar si sa castige datorita muncii asidue de peste 30 de ani.