In perioada 10 mai - 10 iunie are loc in Bucuresti prima editie a Festivalului de Teatru independent Scrie despre Tine. Tema acestei editii va fi "Cui ne spunem povestile?". In cadrul Festivalului vor fi prezentate in premiera 5 spectacole de teatru reprezentand prima stagiune romaneasca de texte scrise documentand experiente personale si atingand teme extrem de actuale pentru publicul romanesc. Alte 8 piese realizate in cadrul atelierului Scrie despre Tine vor fi prezentate in spectacole lectura. Totodata, Festivalul va gazdui si reprezentatia unei piese irlandeze: "Solpadeine is my boyfriend", scrisa de Stefanie Preissner si regizata de Gina Moxley.

Afis Scrie despre tineFoto: Festivalul Scrie despre tine

"Deschidem Festivalul cu aceasta piesa irlandeza poate si pentru ca tot traseul meu de regizor si scriitor a pornit de la o alta piesa irlandeza pe care am montat-o pentru licenta, Monged, de Gary Duggan, care era un text foarte nou pentru acel moment in Bucuresti si vorbea despre experienta a trei pusti care timp de trei zile iau foarte multe droguri si se plimba prin Dublin. Reactia publicului ne-a dat de gandit in legatura cu cat de important e ca pe scena sa fie texte care te reprezinta, in Bucuresti nu se mai vazuse in acel moment o piesa atat de frusta despre un subiect tabu, cu care foarte multa lume se identifica, dar care nu avea reprezentare pe scena. Scrie despre tine a fost influentat de aceasta abordare." (Vera Ion, co-fondator Scrie despre Tine)

Festivalul va cuprinde si un atelier de teatru si actorie coordonat de regizoarea Gina Moxley si actrita Stefanie Preissner. Cele doua invitate propun un schimb de experienta cu participantii prin exercitii creative de actorie si teatru care dezvolta tema festivalului, "Cui ne spunem povestile?". De asemenea, trainerii Vera Ion si Sorin Poama vor sustine un atelier deschis in cadrul caruia vor lucra cu publicul exercitii creative de actorie si dramaturgie bazate pe metoda Scrie despre Tine. Aceste ateliere vor exemplifica modalitatea de a transforma relatarea unor experiente personale in texte dramatice.

Tema primei editii a Festivalului, "Cui ne spunem povestile?", va fi extinsa si la nivelul unor actiuni experimentale de strada ce vor presupune exercitii de interactiune intre membrii grupului Scrie despre Tine si straini cu scopul de a documenta aceste actiuni. Membrii echipei experimentale vor nota reactiile lor fata de straini si pe cele ale strainilor, urmand ca materialul sa fie folosit ulterior in realizarea unei reviste a platformei Scrie despre Tine.

Festivalul va cuprinde si o seara de proiectii a 5 scurtmetraje realizate pornind de la texte generate in atelierul Scrie despre Tine.

Scrie despre Tine este un atelier de scris si actorie infiintat in 2009 de regizoarea Vera Ion si actorul Sorin Poama. Aplicand o metoda noua de scris dramaturgic, cei doi au obtinut 2 piese bazate pe experientele personale ale autorilor: Ich Clown - povestea lui Sorin Poama, care, dupa terminarea facultatii, din lipsa de proiecte in Romania, lucreaza ca artist de strada in Berlin si Londra, si Refuz sa cresc. Daca puteti face o mica donatie - un one woman show scris si jucat de Vera Ion si inspirat de experienta de artist de strada in Londra. Trainerii au aplicat metoda de scris si in primavara 2011, la Vaslui, unde au lucrat cu un grup de elevi de liceu, timp de o luna. Rezultatul a fost spectacolul 13 oameni, o poveste din Vaslui, bazat pe intamplari si experiente reale din viata tinerilor din Vaslui 2011 si jucat de aceiasi oameni care au scris piesa- un grup de 13 adolescenti de la Liceul Mihail Kogalniceanu.

In urmatorii ani, la atelierul de scris Scrie despre Tine au participat peste 100 de persoane fiecare cu miza de a scrie un scenariu de teatru sau de film bazat pe o intamplare personala. Cele 5 piese produse si prezentate in premiera in prima editie a Festivalului Scrie despre Tine apartin primei grupe de participanti la atelier, persoane ce provin din diferite medii profesionale - actori, sociologi, publicitari - selectati din randul publicului pieselor Ich Clown si Refuz sa cresc. Daca puteti face o mica donatie. Aceste 5 piese au fost prezentate prima data in lectura publica in cadrul Lunii Scrie despre Tine, in martie 2012. Printre actorii care au citit piesele in reprezentatiile lectura se numara: Cristi Iacob, Andi Vasluianu, Andreea Bibiri, Ioana Flora, Ilinca Harnut, Lucian Iftime, Ionut Grama, Alexandru Potocean, Alec Secareanu, Cristina Gavrus.

"Se nasc forme noi, asta e ideea, sa dezvolti forme noi din aceasta independenta, nu sa facem piese de teatru ca la Teatrul National, dar sa le jucam in baruri. Sper sa se depaseasca incetul cu incetul aceasta idee despre teatrul independent." (Mihaela Sirbu, actrita)

Organizatorii incurajeaza membrii publicului sa aduca la piese cate o poveste personala in 100 de cuvinte.

Reprezentatiile primei editii a Festivalului de Teatru Scrie despre Tine vor avea loc in locatiile partenere: MNAC, Teatrul Act, Teatrul de Arta Bucuresti, Teatru de Comedie, Teatrul Apropo, Legere Cafe, Lente&Cafea JoinPoint, UNATC.

Festivalul de Teatru Scrie despre Tine este un proiect cultural finantat de AFCN, sustinut Goldsmiths University of London si se desfasoara sub inaltul patronaj al Ambasadei Irlandei.

Parteneri media: COCOR Media Channel, Revista de Povestiri, TATAIA, VICE, Sub25, Sapte Seri, Money.ro, Cooperativa Urbana, ArtWe.ro, Ginger Group, Modernism.ro, Revista Arte si Meserii, Fundatia Paspartu, Peteava.ro, Feeder.ro, LiterNet.ro, IQads.ro, Orasulm.eu.