Anul acesta, expoziția World Press Photo la București se bucură de susținerea Festivalului Internaţional „George Enescu”, în calitate de partener cultural. Cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România sprijină prezentarea expoziției World Press Photo la București, deoarece această inițiativă contribuie la conectarea țării la circuitul mondial al creativității și exprimării libere. World Press Photo este cea mai cunoscută expoziție de fotojurnalism la nivel global.

Festivalul George EnescuFoto: www.festivalenescu.ro

In așteptarea Festivalului Internațional George Enescu: ansamblul Violoncellissimo va susține un recital la vernisajul de gală al expoziției World Press Photo la București, în această seară, de la ora 19.30, în Piața Univeristății. Evenimentul are loc chiar de Ziua Europei, iar la vernisaj sunt așteptate să participe personalități din mediul cultural, social și politic din țară și din străinătate.

Violoncellissimo este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești din ultimii 15 ani și s-a format la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care, alături de actuali şi foşti studenţi ai săi, a deschis astfel un nou drum în promovarea muzicii şi a tinerelor talente din România. În anul 2001, concertul susținut de Violoncellissimo în cadrul Festivalului Internațional George Enescu s-a bucurat de un mare succes. Șapte ani mai târziu, Violoncellissimo uimea publicul cu un moment muzical fără precedent, când 60 de violonceliști au urcat pe scena Ateneului Român – „un concert demn de cartea recordurilor”, după cum a scris, la acel moment, presa. În acest an, pe 26 mai, Marin Cazacu va urca din nou pe scena Ateneul Român, de această dată într-un concert extraordinar alături de 100 de violonceliști.

Ansamblul Violoncellissimo, într-o formulă mai amplă, va participa şi la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional „George Enescu” cu un concert extraordinar ce va avea loc la Ateneul Român pe 27 septembrie.

Născut pe 30 septembrie 1956 la Vidra-Ilfov, Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de muzică Dinu Lipatti din Bucureşti cu profesorul Ion Urcan, apoi la Conservatorul de stat Ciprian Porumbescu cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu. S-a perfecţionat la Weimar, cu profesorul Mezö Lászlo şi a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursurile de măiestrie de la Costineşti şi Sinaia. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaţionale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna şi Belgrad.

Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu”. A concertat în întreaga lume, sub bagheta unor mari dirijori: Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Lu Jia, Nanse Gum, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson. Numele lui Marin Cazacu a figurat adesea pe afişele unor festivaluri importante, precum cele de la Berlin, Bratislava, Bucureşti, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Mateus, Osaka, Singapore, Seoul, Sofia, Tokio, Valencia, Veneţia.

În 1999, Marin Cazacu a înfiinţat Festivalul Internaţional „Enescu şi muzica lumii”, care se desfăşoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naştere a marelui muzician (19 august 1881). Pentru organizarea acestui festival şi înfiinţarea primei orchestre naţionale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), Marin Cazacu a fost răsplătit în anul 2008 de către revistele VIP şi Actualitatea Muzicală cu Premiul pentru Proiectul anului. În anul 2004, Marin Cazacu a fost decorat cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler.

Marin Cazacu cântă pe un violoncel Lorenzo Ventapane (1820).