Teatrul de Marionete Gepetto din Arad va participa la cea de 16-a editie a Istanbul International Puppet Festival (8-12 mai) cu doua reprezentatii pentru adulti si copii ale spectacolului tridimensional "Tovarasul de drum" dupa Hans Christian Andersen.

Teatrul de marionete "Gepetto"Foto: ICR

Reprezentatiile vor avea loc in zilele de 8 mai, ora 19:00 si 10 mai, ora 10:30 la Institutul Cultural Francez din Istanbul. Prin participarea romaneasca la acest festival cu o reprezentatie teatrala unica in lume care imbina teatrul, filmul si marionetele cu imagini 3D cu coloana de sunet specifica cinematografului se va asigura continuitatea colaborarii cu cel mai important actor cultural de profil din Istanbul.

Echipa de papusari ai companiei private Gepetto din Arad este prima din lume care a realizat un spectacol multimedia 3D stereoscopic cu imagini 3D, care se deruleaza pe un ecran transparent de tip tul in spatele caruia, intr-o lumina speciala, evolueaza o poveste cu marionete la fire medii.

Tehnologia 3D a fost combinata cu jocul cu marionete pentru a oferi publicului larg o noua abordare estetica a teatrului. "Tovarasul de drum" descrie calatoria unui tanar orfan pe nume Johannes prin lumea larga in cautarea unei printese. Bunatatea sufleteasca si curajul fiindu-i cele mai pretioase comori, tanarul insotit de un tovaras de drum se confrunta cu multe greutati inainte de a atinge scopul calatoriei. Spectacolul a luat premiul de scenografie la Festivalul International Atelier de la Baia Mare 2011 - Romania. S-a jucat la Festivalul Avignon Off 2012 la Teatrul Girasol, La Festivalul de Teatru de Papusi de la Belfort 2011 (FR) la Festivalul International "A pas contes" 2013 de la Dijon (FR), fiind, in acelasi timp, selectionat la Festivalul International des Momes 2013 de la Montbeliard (FR).

Evenimentul face parte din obiectivele pe termen mediu si lung ale ICR Istanbul de impunere a artei teatrale de animatie romaneasca in Turcia si crearea de legaturi profesionale intre mediile academice si profesionale din Turcia si Romania. - se arata in comunicatul ICR Dimitrie Cantemir Istanbul.