​Desi pare greu de imaginat, timp de 60 de ani, in secolul 13, tara noastra si China au facut parte timp de sase decenii din acelasi imens stat: Imperiul Mongol. Cu aceasta idee in minte, o vizita la expozitia "Comorile Chinei" care se deschide la Muzeul de Istorie poate fi si mai atractiva. Piesele "vedeta" sunt cei patru soldati din celebra Armata de Teracota construita acum peste 2.000 de ani, insa in expozitie se gasesc si vase de peste 4.000 de ani vechime, dar si statui care le-au "astamparat" foamea in viata de dincolo marilor imparati chinezi. Biletul de intrare este 25 de lei pentru adulti.

Foto:

Piesele "vedeta": pretiosii soldati de teracota si calul de 700 kg

Doi razboinici de argila

Doi razboinici de argila

Foto: Hotnews

Expozitia isi deschide portile pe 30 aprilie si poate fi vizitata trei luni, programul fiind de la 10.00 la 18.00 de marti pana duminica, sambata fiind program prelungit spre ora 22.00. Piesele de rezistenta sunt cei patru razboinici si un cal din celebra Armata de Teracota din Xi'an. Vorbim de statui create acum 2.000 de ani, cu inaltimi intre 1,70 si 1,90 metri si greutate de circa 200 kg. Calul are 700 kg si per total ne referim la piese atat de valoroase incat au fost asigurate fiecare pentru sume de ordinul milioanelor de euro.

Fiind vorba de exponate atat de valoroase, masurile de securitate vor fi draconice, la intrare va fi control ca la aeroport si va fi interzisa intrarea cu umbrele, obiecte ascutite mancare si bautura.

Armata de Teracota din Xi'an, opera unui imparat care a vrut cu ORICE pret sa ramana in istorie

Un imparat numit Shi Huang Di, care a detinut puterea acum 2.400 de ani in China, a ordonat ca in monumentalul sau mormant sa fie construiti 8.000 de razboinici de argila in marime naturala. Se estimeaza ca 700.000 de oameni au trudit cateva zeci de ani la acest mausoleu, iar acum, patru dintre razboinicii de argila sunt la Bucuresti.

Primii razboinici au fost descoperiti din intamplare in 1974, de fermieri care sapau o fantana langa orasul Xian, in provincia chineza Shaanxi. Au inceput apoi sapaturi masive si au fost descoperiti 8.000 de soldati in marime naturala si cu fizionomii diferite. Multi au fost gasiti intregi, altii deformati, altii cu capete sau membre desprinse, fiind apoi restaurati.

Expozitia, in patru pasi

Toba de ceramica

Toba de ceramica

Foto: Hotnews

Sunt patru perioade acoperite de expozitie.

1. Nasterea civilizatiei chineze, cu piese ce acopera perioada cuprinsa intre neolitic si anul 220 i Hr.

2. Unificarea Chinei, perioada care include personajele de argila. Mai exact, cei patru razboinici infatiseaza un general, un conducator de car de lupta, un infanterist si un arbaletier. Carele de lupta erau "tancurile" acelor vremuri, fiind rapide si cu efect devastator.

3. Drumul Matasii, cu exponate legate de aceasta artera comerciala de care au profitat si tarile romane pana la final de secol 15.

4. China Imperiala, perioada ce cuprinde portelanuri foarte valoroase.

Bucatele de viata dintr-o tara indepartata

Sunt aproape 100 de vitrine, insa vizita nu trebuie sa fie una plictisitoare si nici incarcata de lucruri complicate. Puteti vedea spre exemplu vechi vase de bronz din care chinezii de dinaintea erei noastre beau licori din orez fermentat sau panouri maiestuos colorate in spatele carora autoritarii imparati mancau in tihna, fara a fi vazuti de oamenii de rand.

Puteti vedea si vase migaloase de jad care au fost folosite la ritualuri peste care istoria a asternut o pojghita plina de secrete, animale din ceramica ce erau puse in mormantul imparatilor pentru a le astampara foamea dupa moarte, dar si ceasuri vechi de sute de ani, obiecte atat de valoroase la vremea lor, incat puteau fi cu mandrie date cadou unui suveran.

China si Romania de-a lungul timpului - Un colt mic, dar extrem de interesant

China, descrisa de moldoveni in 1795

China, descrisa de moldoveni in 1795

Foto: Hotnews

China si Romania au facut parte din acelasi imens Imperiu Mongol intre 1241 si 1300 si, chiar daca noi eram la vestul extrem, iar China departe departe la est, totusi am facut un timp parte din acelasi stat cu imensa China, ceea ce este in prezent inimaginabil. Cateva vitrine si cateva explicatii interesante trateaza relatia romanilor cu China de-a lungul istoriei, iar un exponat interesant este un bol chinezesc de portelan descoperit la Orheiul Vechi, in Basarabia, la 7.000 de km departare de tara unde a fost produs. Bolul de secol 15 a ajuns la Orheiul Vechi care atunci era o asezare orientala a Hanatului Hoardei de Aur, orasul numindu-se atunci Sherh al Djediddeh.

Sunt si reprezentari ale unor harti chineze de secol 16 in care sunt incluse si tarile romane, dar si texte despre cum vedeau romanii China acum mai bine de un secol.

Despre expozitie

Disc de jad din neolitic

Disc de jad din neolitic

Foto: Hotnews

Comorile Chinei este cea mai mare expozitie organizata de China intr-un muzeu din Romania, reunind artefacte provenind din 11 muzee si institutii culturale din Republica Populara Chineza. Expozitia este organizata in parteneriat cu Art Exhibition China, Administratia de Stat a Patrimoniului Cultural din R. P Chineza si Muzeul National De Istorie a Romaniei, cu sprijinul Ambasadei R. P Chineze si al Ministerului Culturii.