PEN Clubul suedez l-a invitat pe scriitorul Mircea Cărtărescu să participe la adunarea generală anuală a membrilor săi din 13 mai, pentru a vorbi despre propria operă şi despre cum este influenţată cultura de criza politică şi financiară din Europa, în general, şi din România, în special, se arata intr-un comunicat remis Hotnews.ro.

Mircea Cartarescu va discuta pe aceasta tema cu scriitorii Ola Larsmo, Preşedintele PEN Clubului suedez, şi Einar Kárason, Secretarul PEN Clubului islandez. Mircea Cărtărescu este cunoscut publicului suedez atât ca poet, cât şi ca prozator, fiind prezent în traducere suedeză cu şase volume personale, precum şi cu selecţii în diverse antologii. Toate titlurile publicate s-au bucurat de reacţii entuziaste din partea presei suedeze, autorul român fiind considerat “unul dintre cei mai interesanţi scriitori ai timpului nostru”, “o stea a literaturii”, “un scriitor demn de Premiul Nobel”. Potrivit ICR Stockholm, in această toamnă, editura suedeză Bonniers va publica traducerea romanului Travesti.

PEN este numele prescurtat, redat în limba engleză, a celor trei genuri principale ale literaturii: poetry, essay, novel. Iniţiată pe la mijlocul anilor '20, la Londra, unde se şi află sediul PEN Centrului Internaţional, misiunea acestei organizaţii este apărarea drepturilor scriitorilor şi a libertăţii de expresie pe plan mondial.

PEN Clubul suedez a fost înfiinţat în 1922, fiind printre cele mai vechi filiale PEN din lume. Clubul are în prezent 900 de membri, printre aceştia numărându-se scriitori, editori şi traducători. În afara şedinţelor interne, PEN Clubul suedez organizează un număr de evenimente publice legate de încălcări ale libertăţii de expresie în diverse ţări ale lumii şi decernează un premiu anual unui scriitor care, din motive poltice, este obligat să trăiască în exil sau care este persecutat politic din cauza scrierilor sale.