Aproximativ 40.000 de bilete individuale pentru Festivalul International George Enescu a fost puse in vanzare luni, incepand cu ora 10.00, in reteaua Eventim. 20.000 de bilete au fost vandute si rezervate in numai doua ore de la punerea in vanzare.

Festivalul George EnescuFoto: www.festivalenescu.ro

Numai online, pe site-ul Eventim, s-au plasat peste 2500 de comenzi in aceste prime doua ore, depasind un numar total de 13,500 de bilete.

"Desi multi ar crede ca astfel de cifre sunt posibile numai pentru meciuri de fotbal sau concerte rock, iata ca Festivalul George Enescu a batut toate recordurile privind vanzarea de bilete. 20.000 de bilete in primele doua ore de vanzare reprezinta o performanta pana acum unica si suntem siguri ca pana la sfarsitul zilei cifra va creste semnificativ. Chiar daca Festivalul George Enescu nu necesita reconfirmari, ne bucura ca acest eveniment emblematic pentru Romania are resurse suficiente pentru a creste in permanenta in calitate si popularitate", a declarat pentru presa directorul Eventim, Valentin Vasiloiu.

Numai in primele 10 minute de la startul vanzarii biletelor individuale pentru Festivalul International George Enescu, existau deja evenimente sold-out din seria Recitaluri si Concerte Camerale: recitalurile pianistilor Radu Lupu si Evgeny Kissin, Virtuozii din Bucuresti, recitalul Murray Perahia. La acestea, s-au adaugat in mai putin de o ora, majoritatea evenimentelor din seria Recitaluri si Concerte Camerale, precum si multe dintre evenimentele din Seria Concertele de la Miezul Noptii (Orchestre de Chambre de Lausanne, Saint Martin in the Fields, Accademia Bizantina, Europa Galante etc.).

Intr-un timp foarte scurt au fost sold-out si biletele pentru seria Mari Orchestre ale Lumii de la Sala Palatului, primul dintre ele fiind chiar evenimentul de deschidere a editiei 2013 a Festivalului: concertul Staatskapelle Berlin, dirijat de Daniel Barenboim, avandu-l solist pe pianistul de origine romana Radu Lupu. Pana la ora difuzarii acestui comunicat de presa, biletele pentru inca cinci evenimente sunt sold out sau in curs de epuizare: concertul Staatskapelle Berlin din data de 2 septembrie, precum si concertele sustinute de Pittsburgh Symphony Orchestra (3 septembrie), London Philarmonic Orchestra (13 septembrie), Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam (22 septembrie), Royal Philarmonic Orchestra (27 septembrie).

Peste 150 de evenimente sunt programate sa aiba loc in perioada 1-28 septembrie 2013, la Bucuresti si in mai multe orase din tara (Arad, Bacau, Brasov, Cluj, Iasi, Oradea, Sibiu si Timisoara), in cadrul Festivalului Enescu. In aceasta perioada, programul Festivalului este finalizat si se actualizeaza permanent pe site-ul www.festivalenescu.ro.

Editia 2013 a Festivalului Enescu ofera un mix cultural unic, care il pune in valoare pe compozitorul roman George Enescu, alaturi de compozitori faimosi precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi si Benjamin Britten - comemorati in acest an -, Schoenberg, Mahler, Beethoven etc. Creatiile lui George Enescu vor putea fi auzite la Bucuresti in interpretarea unica a unor artisti si orchestre faimoase, precum Concertgebouw Amsterdam, Staatskapelle Berlin, London Philharmonic, Munchener Philharmoniker, Royal Philharmonic London, Royal Stockholm Philharmonic sau Academy Saint Martin in the Fields.

Programul editiei din 2013 se ridica la nivelul evenimentelor internationale de acest gen, consolidand pozitia Romaniei ca gazda a unuia din cele mai importante festivaluri din lume. Pe scena Festivalului vor urca in acest an unele cele mai importante personalitati ale muzicii clasice internationale. Printre invitati se numara dirijorii Daniel Barenboim si Mariss Jansons, pianistii Radu Lupu, Murray Perahia, Pinchas Zuckerman, Maxim Vengerov si Evgeny Kissin. Cunoscutul actor roman Marcel Iures va debuta ca narator, alaturi de Corul si Orchestra Filarmonicii George Enescu in cantata -Gurre-Lieder-, o productie muzicala fara precedent, in cadrul editiei 2013.

Se vor afla pentru prima oara in Romania, cu ocazia acestei editii a Festivalului formatii si artisti precum: orchestra Rundfunk Sinfonieorchester Berlin - care va prezenta Tetralogia lui Wagner, pentru intaia data la Bucuresti, in ultimii 50 de ani -, Pittsburgh Symphony Orchestra, National Philharmonic Of Russia, John Malkovich si Wiener Akademie, Harmonius Chamber Orchestra - Osaka; Vortice Dance Company. Revin pe scena Festivalului orchestre faimoase care au mai fost la editia precedenta, precum Royal Concertgebouw Amsterdam si Staatskapelle Berlin, Academia Santa Cecilia di Roma, ca o reconfirmare a valorii Festivalului.