Miercuri, 10 aprilie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Ioana Bot, Dan C. Mihăilescu, Ioan Stanomir şi Lidia Bodea participa la o dezbatere despre mărturiile Lenei Constante din tulburătorul volum Evadarea tăcută. 3000 de zile singură în închisorile din România.

Evadarea tacuta, de Lena Constante Foto: Humanitas

Publicată în 1990 la, Paris, sub titlul L’Évasion silencieuse, apoi în românește (în versiunea autoarei) la Editura Humanitas, în 1992, reeditată în 1995 la Editura Florile Dalbe, cartea a fost de asemenea tradusă în engleză, italiană şi spaniolă. Ediţia românească a primit premiul „Lucian Blaga“ al Academiei Române şi a fost urmată de un al doilea volum, Evadarea imposibilă. Penitenciarul politic de femei Miercurea-Ciuc, 1957–1961 (Editura Fundaţiei Culturale Române, 1993, reed. Editura Florile Dalbe, 1996), în curs de apariţie la Editura Humanitas.

„Publicarea lor, la începutul anilor ’90, a reprezentat una dintre cele mai importante recuperări ale memoriei traumatizate, obnubilate, a istoriei noastre recente – adică, a crimelor comunismului românesc – prin intermediul unei mărturii, de o complexitate şi de o precizie aparte, asupra unuia dintre episoadele cele mai sângeroase şi absurde ale instaurării dictaturii la noi. Desigur, asemenea cărţi răspundeau (imediat după sfârşitul dictaturii, dar şi în zilele noastre), în primul rând, nevoii culturii româneşti de a <>, concretizată printr-o adevărată foame de adevăr.“ (Ioana Bot).

„Toate ediţiile acestea sunt, în prezent, epuizate, iar difuzarea deficitară a cărţilor în primul deceniu al postcomunismului românesc face ca bibliotecile publice să le numere doar arareori în fondurile lor. Una dintre cele mai cutremurătoare cărţi despre infernul comunist se vede astfel condamnată, pe nedrept, la uitare. Prezenta ediţie s-a născut din dorinţa de a remedia această situaţie..." (Ioana Bot)