Anca Poterasu Gallery (strada Plantelor, nr. 56) este gazda expozitiei semanata de artista Oana Fărcas si denumita In The Light, Out of Sight. Vernisajul expozitiei curatoriata de Adina Drinceanu va avea loc joi, 11 aprilie, între orele 19:00 si 22:00. Oana Fărcas, propune o nouă serie de picturi în care fuzionează elemente realistic-figurative cu elemente fictonale s forme abstracte. Negociată la granit, între alchimie si mimesis, expozitia reprezintă o nouă etapă în cercetarea picturală a artistei care are ca temă centrală lumina.

Fărcas utilizează lumina ca instrument ritualic care năuceste privitorul cu reflectii si jocuri de contraste. Intenția ei este de a accentua simbolismul operelor de artă ca vehicule vizuale purtătoare de energie comunicatională, expozitia având ca subtext viteza frenetică a schimburilor între oameni si cu mediul înconjurător.

Făcând aluzie la ideile teoreticianului francez Guy Debord, substratul expoziției propune interlocutorului o societate spectaculoasă a luminii, împingându-l într-o realitate stranie, compusă din elemente luminoase ce cuceresc prin intensitate picturală și desfășurare spațial – compozițională, figurile umane din spațiul pictoric, anulându-le identitatea. Într-o asfel de societate a spectacolului, relațiile sociale autentice dintre oameni sunt înlocuite și mediate de către imagini și alte forme de reprezentare.

Oana Fărcaș este o artistă stabilită în Cluj. După cațiva ani, timp în care a călătorit în jurul lumii și a locuit în diverse țări, precum SUA, Franța sau Germania, s-a întors în locul natal, integrându-se în comunitatea artistică din Cluj la Fabrica de Pensule.

Oana Fărcaș este preocupată de pictura figurativă. Pictura sa este un jurnal de întrebări și idei cotidiene, un teren de testare și o oglindă metaforică a lumii. Procesul artistic arată o preocupare față de ființa umană ca o bază vie de imagini. Odată ce imaginile sunt percepute, ele devin parte a celui ce le percepe, timp în care continuă să crească și să se transforme. Picturile Oanei Fărcaș au cu siguranță o trasătură caracteristică stării de visare, dar în mijlocul creațiilor sale delicate, misterioase, există ceva tangibil.

A expus atât în locuri publice, cât și private precum Mucsarnok Budapesta, Galeria Larm din Copenhaga, Fundația Francès Senlis – Franța, Hydra School Projects, CCS Kunsthalle – Mallorca, Plan-B Berlin și Cluj, Black and White Gallery, New York, Praga Biennale 4, Muzeul de Artă din Cluj.

Adina Drinceanu este curator independent, stabilit în Londra și Roma; preocuparea sa cuprinde aria mai extinsă a curatoriatului, investigand interstitiul care există între practica artei, curatoriat, scriere și educație. Momentan este implicată într-un proiect curatorial independent în Veneția, în cadrul Bienalei de Artă de la Veneția.

Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 11 aprilie – 17 mai, 2013.