Ministerul Culturii informeaza marti, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei, ca situatia Muzeului Brukenthal a fost rezolvata, inca de pe data de 29 martie managerul unitatii, Sabin Luca, fiind informat ca a fost alocata o suplimentare de 700.000 lei doar pentru primul semestru al anului 2013. Totodata, ministerul precizeaza ca a cerut demisia managerului pe motiv ca acesta a incalcat etica profesionala si mandatul incredintata de Ministerul Culturii.

In comunicat se arata ca, in opinia ministerului, managerul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, a prezentat "tendentios" situatia financiara a institutiei "si nu a aratat ca solutia a fost gasita cu maxima promptitudine".

Potrivit ministerului, in data de 28 martie, Muzeul National Brukenthal a comunicat impasul financiar in care se afla in privinta platii utilitatilor pentru luna martie, deficitul fiind produs de "distribuirea dezechilibrata a subventiei acordate de Ministerul Culturii si veniturilor proprii".

Ministerul precizeaza ca o zi mai tarziu, pe data de 29 martie, managerul institutiei a fost informat cu privire la rezolvarea situatei muzeului prin suplimentarea fondurilor alocate.

"Cu toate acestea, managerul a tinut o conferinta de presa in data de 1 aprilie 2013, in care a prezentat tendentios situatia muzeului si nu a aratat ca solutia a fost gasita cu maxima promptitudine. Managerul a anuntat, de asemenea ca a trecut la inchiderea partiala a muzeului", se arata in comunicatul Ministerului Culturii.

"In acest fel, managerul a incalcat grav atat etica profesionala, cat si mandatul incredintat de Ministerul Culturii. Pentru acest dublu motiv i s-a cerut sa-si prezinte de indata demisia", informeaza ministerul.

Mai multe sedii ale Muzeului Brukenthal din Sibiu, intre care si parterul Palatului Brukenthal, au fost inchise, centralele termice au fost oprite, iar in birouri functioneaza doar un bec, dupa ce Ministerul Culturii a redus cu 22% bugetul institutiei, suma fiind de noua ori mai mica decat necesarul, a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, managerul Muzeului National Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca. Acesta a explicat ca unitatea a luat "masuri extreme" in incercarea de a face economii la buget, avand in vedere ca Ministerul Culturii a redus cu 22% bugetul institutiei pentru anul in curs, reducerea intrand in vigoare inca din luna martie.