Potrivit unui studiu realizat prin programul PROEDIT în beneficiul Uniunii Editorilor din România (UER), în timpul crizei economice de la noi, producţia de titluri de carte noi a înregistrat o creştere, în timp ce reeditările unor volume au fost în scădere, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Între 2009 şi 2012, producţia de titluri de carte noi a crescut cu peste 2000 de titluri anual. În schimb, tirajul mediu a scăzut la aproximativ de 1500 de exemplare per titlu. Producţia de titluri de carte de autori români a crescut cu aproape 10 procente de la începutul crizei, ca şi aceea de titluri de carte de autori străini.

În ceea ce priveşte producţia de carte în număr de exemplare, s-a înregistrat o scădere considerabilă, în medie de 30.000 de volume. Cea mai dramatică lovitură pe care criza a dat-o pieţei editoriale din România a fost vizibilă în domeniul producţiei de carte în număr de exemplare vândute, număr care s-a înjumătăţit.

Editorii îşi definesc problemele

Principalele canale de vânzare ale cărţilor au fost librăriile, urmate de supermarket-uri şi angro, apoi de târguri şi expoziţii. Modurile principale de achitare a cărţilor au fost prin cash (79%) şi prin ordin de plată la factura emisă (69%). Cele mai importante probleme ale domeniului editorial din România au fost considerate lipsa de interes a publicului (15%), lipsa de capital (11%) şi vânzările slabe şi taxele şi impozitele mari (10%).

Cele mai importante domenii de editare din România pe timp de criză au fost ştiinţele umane şi sociale, cele ştiinţifice şi tehnice, şi, la egalitate, manualele şi volumele de drept şi de ştiinţe economice. Pe locul patru s-au situat cărţile de religie şi acelea dedicate copiilor şi tineretului.

„Felul în care editurile s-au repliat în lupta împotriva crizei a fost prin scăderea tirajelor – s-a trecut de la un tiraj mediu de 3000 de exemplare la unul de 1500 de exemplare. În acelaşi timp, au mărit numărul titlurilor noi, încercând să îi atragă în librării sau pe diferite canale de vânzare pe cititori prin titluri noi şi mereu «proaspete»”, afirmă Mario Demezzo, preşedintele consiliului permanent al Uniunii Editorilor din România.

Studiul „Adaptabilitatea angajaţilor din domeniul editorial la recesiunea economică şi la criza culturii scrise” a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) prin accesarea a 401 de edituri din România.

Programul PROEDIT, aflat acum la doi ani şi trei luni de la debut este cel mai complex şi mai important proiect al UER, susţinut cu fonduri europene şi care implică, printre altele, organizarea a peste 30 de activităţi de perfecţionare profesională cu 1000 participanţi, editarea a şase manuale şi patru ghiduri, realizarea a trei studii privind adaptabilitatea piaţa muncii din industria editorială, înfiinţarea şi dotarea unui Centru Naţional de formare în cultura scrisă.

Rezultatele studiului „Adaptabilitatea angajaţilor din domeniul editorial la recesiunea economică şi la criza culturii scrise” au fost utilizate în cursuri, conferinţe, ateliere, şi schimburi de experienţă internaţionale. Totodată, ele vor fi folosite în acţiunile derulate în viitorul Centru naţional de formare în cultura scrisă.

UER reprezintă cea mai importantă organizație patronală și profesională a editorilor din România, ce desfășoară numeroase programe în domeniul educațional și în cel cultural și care reprezintă interesele angajaților din sectorul editorial, urmărind derularea unor programe și acțiuni în interesul membrilor, creșterea rolului și forței organizatorice, dezvoltarea de relații publice și de parteneriate, precum şi gestiunea eficientă a fondurilor și a resurselor. Organizația reunește importanți editori și difuzori de cultură scrisă, care produc și comercializează carte școlară preuniversitară și universitară, literatură română și universală, carte pentru copii, lucrări destinate orizontului educațional și cultural, carte de învățătura adresată tuturor vârstelor. Prin demersurile făcute de organizație, România a devenit membru al celui mai important organism internațional în domeniul cărții pentru copii și tineret, succes ce îi conferă organizației dreptul de a reprezenta România la cele mai importante târguri și saloane internaționale de carte de profil.

În prezent, UER include peste 55 de membri din toată țara, având o bună acoperire națională. Membrii organizației sunt reprezentați de edituri de prestigiu, acestea deținând peste 80% din piață cărții școlare din România.