Turneul Pianul calator ajunge la Oradea si Cluj pe 5 si 6 aprilie

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 1 aprilie 2013, 11:34 Actualitate | Cultură


În 24 martie, la Sânnicolau Mare a început ce-a de-a treia ediţie a turneului Pianul Călător, o frumoasă şi generoasă aventură artistică a pianistului Horia Mihail, care va străbate, până în 27 aprilie, toate zonele istorice ale ţării. Destinaţia finală va fi Tulcea, unde cel de-al treilea pian călător va ramâne. Turneul Pianul călător este organizat de Radio România Cultural și asociația culturală Accendo.

Primele evenimente programate au fost recitalurile de la Sânnicolau Mare, Timişoara, Braşov, Piteşti şi un concert cu orchestra de asemenea la Braşov, urmând ca pe 5 şi 6 aprilie Pianul Călator sa ajungă la Oradea şi Cluj.

În oraşul natal, Braşov, Horia Mihail a fost primit cu multă caldură şi entuziasm: „În primul rând ca idee este excepţională. Total ieşită din comun. Este solistul sufletelor noastre, şi asta nu din patriotism local, ci pentru că i-am urmărit evoluţia artistică şi credem că a devenit ceea ce se numeşte un pianist desăvârşit.”

Horia Mihail aşteaptă cu nerabdare întâlnirea cu publicul si din celelalte oraşe căci oferta sa artistică şi repertorială este de nerefuzat: „Sper ca publicul să vină în număr cât mai mare pentru a asculta poveştile acestor sonate (aproape şlagăre), în varianta mea. Este o muzică absolut incredibilă care permite muzicianului şi spectatorului să descopere în fiecare zi noi faţete ale operei acestui mare muzician: Beethoven.”

De altfel repertoriul ales este integral Beethoven: Patetica, Sonata Lunii, Appassionata şi Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian şi orchestră. Şi pentru că prietenii vechi nu se uită niciodată, Horia Mihail vizitează în 2013 şi primele două piane călătoare. Astfel, recitalul de debut al turneului a avut loc la Sânnicolau Mare (24 martie), oraşul în care, la finalul celei de-a doua ediţii a turneului, a rămas, în 2012, al doilea pian călător. Primul pian călător se va reîntâlni şi el cu pianistul pe 12 aprilie la Mediaş, oraşul în care a rămas în 2011.

Înainte de a părăsi Bucureştiul, Pianul călător cu numărul 3 va face o plimbare prin parcurile Capitalei. De la Sala Radio, unde se găseşte acum (pentru că pianul este proprietatea Societăţii Române de Radiodifuziune), va poposi în parcurile Cişmigiu şi Herăstrău, pe 13 şi 14 aprilie, unde vor avea loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. O săptămână mai târziu, pianul călător îl va însoţi pe Horia Mihail în călătoria către o serie de oraşe din ţară în care nu există piane de concert performante, care să permită susţinerea unor astfel de evenimente.

Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef Radio România Cultural şi unul dintre iniţiatorii turneului declara : „Pianul călător a fost iniţial o idee, un vis pe care nu ştiam dacă vom reuşi să-l transformăm în realitate şi să nu-l lăsăm să rămână o întâmplare dintr-un an oarecare, o întâmplare de care se vor fi minunat unii şi alţii şi pe care o vor uita, aşa cum au descoperit-o. Pianul călător a devenit un brand, acum, când lansăm a treia ediţie, toată lumea ştiind foarte bine despre ce este vorba. A treia călătorie va începe tot la Bucureşti şi se va încheia la Tulcea, la Teatrul „Jean Bart” unde va locui al treilea pian călător în următorii ani. »

Al treilea turneu Pianul călător îi oferă lui Horia Mihail bucuria de a repeta această experienţă, cu un program atractiv, cu recitaluri şi concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


584 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by