Muzeul din Lębork, Polonia, gazduieste in perioada 22 martie – 30 aprilie 2013 expozitia „Childhood. Remains and Heritage / Copilaria. Ramasite si patrimoniu“, parte a proiectului european omonim, finantat prin programul Cultura 2007-2013, initiat de Muzeul National al Taranului Roman si Institutul Cultural Roman in colaborare cu Ministerul Culturii, Muzeul din Lębork si Asociatia Artees. Proiectul a debutat in mai 2011 printr-o serie de expozitii organizate la sediul Muzeului National al Taranului Roman din Bucuresti.

In organizarea Institutului Cultural Roman, expozitia a fost itinerata la Londra (2-30 iunie 2012), Paris (12-30 septembrie 2012), Madrid (9-21 octombrie 2012), Roma (8-28 noiembrie 2012), Stockholm (24 ianuarie – 15 februarie 2013) si Varsovia (26 februarie – 17 martie 2013), ajungand acum la Muzeul din Lębork, Polonia, unde va fi deschisa pana la 30 aprilie.

Autorul conceptului expozitional, Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti, a propus o expozitie-eseu despre lumea copilariei ca suma de relatii si dialoguri intre lumea taraneasca si cea urbana, construita cu ajutorul unei priviri indreptate mai degraba spre o arheologie subiectiva si avand mai multe straturi de lectura.

„Ramasitele sunt bunicii nostri, predecesorii, sunt si parintii nostri, dar si generatiile viitoare care vor lasa o amprenta proprie din perioada copilariei. In spatiul expozitiei se regasesc jocuri si jucarii, dar si obiecte realizate manual, felicitari sau figurine din lut. (…) Scopul proiectului este crearea unei legaturi intre generatii prin recrearea unor jocuri comune, jucarii, ritualuri, initierea unui dialog cultural pe tema mostenirii copilariei in diverse regiuni ale Europei“ a declarat directorul Muzeului din Lębork, Mariola Pruska. „Dorim sa aratam cum erau imaginate candva jocurile si ce jucarii se foloseau, cum se joaca cei mici in diverse tari, cum este abordata acolo copilaria.”

Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta comunicare reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine, informeaza comunicatul ICR.