Teatrul National Bucuresti a inaugurat, anul trecut, doua noi sali - Sala Mica (in luna octombrie) si Sala Media (in decembrie), urmand ca in 2013, "spre jumatatea lunii mai", sa fie data in folosinta noua Sala Pictura, a anuntat, joia trecuta, directorul TNB, Ion Caramitru, in cadrul unei conferinte de presa dedicate prezentarii bilantului institutiei. De asemenea, in aceasta toamna ar urma sa isi deschida portile pentru spectatorii TNB si Sala Studio, folosita in ultimii ani de Teatrul de Opereta. Pana la deschiderea noilor sali, activitatea TNB se desfasoara la Sala Mare si in cele doua sali nou-inaugurate - Mica si Media.

Noua "fata" a TNBFoto: TNB.ro
  • Click aici pentru un tur virtual prin noile sali ale TNB.

Cu 3 zile inaintea prezentarii bilantului TNB, Ion Caramitru anuntase, la Gala Premiilor Radio Romania Cultural, ca "O sa va invit foarte curand sa vedeti primele spectacole intr-o noua sala, a treia care va aparea in luna mai, dupa Paste, asa-zisa Sala Pictura, deocamdata, care e construita in locul atelierului de pictura de decoruri, ca apoi in septembrie sa redeschidem Sala Studio, care a fost folosita de Teatrul de Opereta in ultimii ani."

Incepand cu stagiunea 2012-2013, in vederea reconstructiei, au fost dezafectate Salile Amfiteatru si Atelier. "A inceput, treptat, mutarea unora din spectacole din repertoriul salilor dezafectate la noile sali, cu efortul corespunzator, inclusiv financiar, de adaptare regizorala si scenografica", a explicat Ion Caramitru, citat de Agerpres.

"Toate salile au mai multe posibilitati de a fi folosite, ele putand fi transformate in functie de spectacol si de necesitatile regizorului", a mai precizat directorul TNB.

Ion Caramitru a aratat ca fondurile institutiei pe care o conduce au scazut, unul dintre motive fiind si acela ca numarul spectatorilor a scazut si el din cauza lucrarilor de refacere si va continua sa scada dupa intrarea in renovare a Salii Mari.

"In prezent, cele doua sali date in folosinta au o capacitate maxima de 194 de locuri (Sala Mica - 130 de locuri, in configuratia actuala si Sala Media - 140 sau, intr-o configuratie diferita, 164 de locuri - n.r.)", spune Ion Caramitru.

Viitoarea Sala Pictura va ajunge la 267 de locuri in stilul italian, 239 in stil elisabetan sau 297 de locuri in stil arena.

Sala Studio va putea fi, de asemenea, reconfigurata, in functie de dorinte, ea putand ajunge la o capacitate maxima de 592 de locuri in stil arena, 527 - stil italian sau 418 in stil elisabetan.

  • Sala Mare, renovata fara a fi modificata

Singura sala care nu va putea fi modificata va fi Sala Mare, care va fi data in folosinta, potrivit lui Caramitru, in septembrie 2014, ea urmand sa aiba 909 locuri. Practic, Sala Mare va fi "readusa la forma inititala", spune directorul TNB.

Ion Caramitru a precizat ca printre avantajele pe care le va avea Teatrul National in urma renovarii se va numara si crearea a sase sali de repetitii - patru la subsol si doua la etajul al saselea al cladirii.

La conferinta de presa a participat si arhitectul Romeo Belea. El a prezentat stadiul lucrarilor de constructie, mentionand ca una dintre actractiile noii cladiri a TNB va fi terasa spatioasa, de pe care va putea fi admirat o parte din Bucuresti, precum si cafenelele si un spatiu verde amplu.