În perioada 23 martie – 19 aprilie, va avea loc expoziţia de acuarelă a artistei şi arhitectei Ligia Podorean-Ekström care reuneşte peste 50 de lucrări din colecţia artistei şi din mai multe colecţii private din Europa. Expozitia gazduita de ICR Stockholm, va fi deschisa de dr. Adrian-Silvan Ionescu, critic de artă şi Director al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” din Bucureşti, sâmbătă 23 martie, în prezenţa artistei.

Ligia Podorean-Ekström - AcuarelăFoto: ICR

Ligia Podorean-Ekström s-a născut în 1935 în Sebeşul de Sus, lângă Sibiu, iar în 1958 a absolvit cursurile de arhitectură ale Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti. În 1977 s-a mutat în Suedia ca urmare a căsătoriei cu scriitorul Per-Olof Ekström. În timp ce arhitectura este meseria Ligiei, acuarela este pasiunea care a făcut-o cunoscută încă de la primele expoziţii.

„Arhitect de profesie, Ligia Podorean-Ekström s-a îndepărtat, totuși, de maniera confraților – marcată de preocuparea pentru corectitudinea trasării identității stilistice a edificiilor - și practică o acuarelă de interpretare, poetică și vizionară.”, scrie Dr. Adrian-Silvan Ionescu cu ocazia expoziţiei de la ICR Stockholm. „Fără a ignora motivul ce i-a suscitat interesul – un țărm de apă, o pajiște, un calcan pictural prin tencuiala decojită, o panoramă urbană, un deșert african, o floare - acesta devine baza unor acorduri muzicale de mare rafinament.” Acuarelistă recunoscută, a expus în întreaga Europă, dar şi în Canada, lucrările sale fiind incluse în colecţiile unor muzee precum Muzeul Naţional de Artă Brukenthal din Sibiu, Muzeul de artă din Braşov şi Muzeul de artă din Constanţa, sau muzeele de artă din Ribe şi Viborg (Danemarca) şi Sigtuna (Suedia).

Lucrările sale, apreciate şi de criticii suedezi în special pentru precizia cu care surprinde atmosfera generată de schimbările de lumină, i-au fost adunate în trei albume ce s-au bucurat de succes atât în rândul publicului larg, cât și al criticii de specialitate: Luminile Nordului (Ed. Sport-Turism, București, 1977) și The Art of Ligia Podorean-Ekström – Memory Traces (Ed. World of Art, Stockholm, 2000) şi Ligia Podorean-Ekstrom: Watercolor (Ed. World of Art, Stockholm, 2002). Acuarelista de origine română a fost recompensată în 2008 cu Medalia de Aur la Salonul de primăvară al Muzeului de Artă din Sigtuna, Suedia, iar în 2012 a fost decorată de Statul Român cu Medalia Bene Merenti, pentru merite deosebite în domeniul artelor vizuale și pentru aportul la înfrățiri culturale prin plastică.

Ligia Podorean-Ekström este un distins pedagog în tehnica favorită, susţinând cursuri de acuarelă la diferite şcoli de artă din Suedia, dar şi la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”. Pasiunea sa pentru această tehnică şi eforturile sale de a ilustra rolul acuarelei în istoria artei s-au concretizat în tratatul O istorie povestită a culorilor de apă, publicat în 2009 la Editura Universitară „Ion Mincu”, Bucureşti. Pornind de la această carte, artista Ligia Podorean-Ekström va susţine la ICR Stockholm o prezentare despre istoria acuarelei marţi 16 aprilie, la ora 18:30.