Mai multi protestatari au scandat lozinci la Salonul de carte de la Paris la standul Romaniei si au purtat masti cu scriitorii care au refuzat participarea la Salon ca Mircea Cartarescu sau Andrei Plesu, anunta Digi 24.

Protest cu masti la Salon du LivreFoto: Captura YouTube

Potrivit corespondentul postului, protestatarii, printre care se aflau o japoneza si mai multi artisti francezi, au fost scosi afara din spatiul standului romanesc si legitimati in urma unei interventii brutale a jandarmilor.

La standul Romaniei se aflau in acel moment Andrei Marga si Nicolae Manolescu. La standul romanesc era asteptat sa soseasca si presedintele Frantei.

Aceasi protestatari, in jur de 10 persoane, au protestat si luni impotriva ICR.

Intreg scandalul este rezumat si de jurnalistul Luca Niculescu pe pagina sa de Facebook:

"Am discutat apoi cu ambele parti. Un grup de zece 15 tineri a intrat in stand cu masti pe care aveau chipurile lui Cartarescu si Plesu si au inceput sa distribuie manifeste prin care denuntatu politizarea ICR. Tinerii spun ca au fost destul de brusc scosi din stand de fortele de ordine si dusi intr-o alta zona a Salonului unde au fost tinuti timp de o ora, fara explicatii. Unul dintre sefii pazei, cu care am discutat, mi-a spus ca agentii de securitate au intervenit atat de rapid pentru ca in 5 minute urma sa vina Francois Hollande si ca nu voiau sa riste ca protestul sa devina ostil la adresa preesedintelui frantei. El spune ca nimeni nu a fost bruscat. I-au tinut pe tineri izolati timp de cateva zeci de minute, pana cand Francois Hollande a plecat din zona. "

Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si Mircea Cartarescu au decis sa nu participe la Salonul de Carte de la Paris, unde Romania este in acest an tara invitata de onoare. Cei trei sunt invitatii francezilor, dar costurile deplasarii lor sunt impartite in mod egal intre organizatorul Salonului de la Paris si Institutul Cultural Roman, condus de Andrei Marga. Acest element a fost catalizatorul refuzului celor trei.

Pe langa lista autorilor invitati de francezi, conducerea ICR a mai alcatuit in nume propriu alte doua liste de scriitori romani, printre ei aflandu-se si Neagu Djuvara. Istoricul a refuzat si el participarea.

Salonul de Carte de la Paris este cel mai important eveniment de pe piata editoriala franceza. Participarea Romaniei ca invitat de onoare la editia actuala a fost anuntata in 2012 si este rezultatul eforturilor Institutului Cultural Roman in perioada mandatului lui H.R.Patapievici.

Centrul National al Cartii din Franta a alcatuit lista celor 27 de autori romani invitati, dintre care Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si Mircea Cartarescu au refuzat sa participe.

Motivatiile tin de implicarea ICR-ului condus de Andrei Marga in finantarea autorilor romani invitati de catre editorii francezi. Andrei Plesu a explicat, intr-o declaratie pentru HotNews.ro, ca "mi se pare imoral sa ma las inclus in programul unei institutii aflate in plin derapaj".

Presedintele Institutul Cultural Roman (ICR), Andrei Marga, il acuza pe Andrei Plesu ca profereaza minciuni sistematizate la adresa ICR si a sa, potrivit Agerpres. Precizand ca nu a avut 'in ultimii zece ani vreo discutie, necum dezbatere, cu Andrei Plesu', Marga subliniaza ca 'daca s-ar informa cu acuratete', acesta 'ar constata ca nu a fost invitatul ICR la Salon du Livre (22-25 martie 2013), ci invitatul editurii franceze la care ICR a platit traducerea volumului sau'. Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si Mircea Cartarescu au decis sa nu participe la Salonul de Carte de la Paris, unde Romania este in acest an tara invitata de onoare.

Intr-un comunicat de presa trimis redactiei, Coregraful Cosmin Manolescu isi exprima indignarea fata de modul in care e condus ICR si cere demisia lui Andrei Marga.

Regizorul Radu Jude se solidarizeaza cu scriitorul Filip Florian, jignit intr-un comunicat oficial al Institutului Cultural Roman condus de Andrei Marga. "Am ramas siderat vazind ca, intr-un comunicat oficial al Institutului Cultural Roman, Filip Florian e executat in pur stil stalinist pentru afirmatiile sale legate de activitatea ICR sub conducerea lui Andrei Marga", scrie Radu Jude intr-un articol publicat de Contributors.ro, anuntand ca nu va mai colabora in nici un fel cu ICR "cita vreme acesta e condus de un personaj atit de sinistru