Fundatia Culturala Europeana le-a decernat marti seara artistilor romani Lia si Dan Perjovschi si dirijorului de origine israeliana stabilit in Germania, Yoel Gamzou, Premiul Printesa Margriet, informeaza un comunicat remis HotNews.ro.

Lia Perjovsch, Yoel Gamzou and Dan PerjovschiFoto:

Ceremonia a avut loc la Centrul Cultural Egg din Bruxelles in prezenta a peste 300 de persoane, amfitrion fiind Kathrine Watson, directoarea Fundatiei Culturale Europene. Premiul le-a fost inmanat laureatilor de catre Alteta Sa Regala Printesa Margriet a Olandei. Discursul de deschidere a fost sustinut de Alteta Sa Regala Printesa Laurentien a Olandei, in prezenta Printesei Astrid a Belgiei.

"Laureatii din acest an ne obliga sa privim critic atat spre trecutul nostru cat si spre viitor", a declarat Alteta Sa Regala Printesa Laurentien in discursul de deschidere. "Astfel, ei ne determina si ne provoaca sa ne desenam un nou set de parametri, o noua harta mentala spre o Europa mai deschisa, mai democratica si mai cuprinzatoare".

Lia Perjovschi: "Totul este gol. Atomul, mintea, universul. Daca vrem sa stim mai multe, trebuie sa cream".

Dan Perjovschi: "Nu ma consider un artist angajat sau un artist care face politica, dar desenele mele au aceasta putere. Desenez ca sa inteleg, exact din acelasi motiv pe care l-a invocat Lia".

Yoel Gamzou: "Spectatorii nostri pot detecta sinceritatea mai bine decat o pot face specialistii".

Kristine Stiles, profesor la Duke University, care a colaborat cu sotii Perjovschi in ultimii 20 de ani, a spus in Laudatio: "Cunoscuti international pentru originalitate, pentru autenticitatea feroce, demnitate, integritate si pentru a-si fi pus viata la dispozitia artei si a societatii, Lia si Dan Perjovschi au devenit ambasadorii ideali ai culturii europene, cetateni ai lumii care au schimbat modul in care scopul artei este perceput in societate". Vezi aici discursul integral al Kristinei Stiles.

Katherine Watson, directoarea Fundatiei Culturale Europene, Alteta Sa Regala Printesa Astrid a Belgiei, Dan Perjovschi, Yoel Gamzou, Lia Perjovschi, Alteta Sa Regala Printesa Margriet a Olandei, Alteta Sa Regala Printesa Laurentien si Wolfgang Petritsch

Katherine Watson, directoarea Fundatiei Culturale Europene, Alteta Sa Regala Printesa Astrid a Belgiei, Dan Perjovschi, Yoel Gamzou, Lia Perjovschi, Alteta Sa Regala Printesa Margriet a Olandei, Alteta Sa Regala Printesa Laurentien si Wolfgang Petritsch

Foto:

Din juriul Premiului Printesa Margriet al Fundatiei Culturale Europene au facut parte Jan Dibbets, un artist de renume international din Amsterdam, Christian Esch, directorul NRW Kultursekretariat din Wuppertal, curatorul si criticul de arta Mari Lind de la Tensta Konsthall din Stockholm, Els van der Plas, directorul general al Muziektheater din Amsterdam si Secretarul General al Casei pentru Cooperare din Nicosia, Rana Zincir Celal. Acestia si-au exprimat aprecierea fata de laureati, alesi dintr-o lista de artisti nominalizati de experti din intreaga lume. Kristine Stiles, de la Duke University, si filozoful olandez si directorul al Nexus Institute, Rob Riemen, au tinut Laudatio pentru Lia si Dan Perjovschi, respectiv pentru Yoel Gamzou.

Juriul i-a ales pe Lia si Dan Perjovschi atat pentru rolul activ pe care arta lor l-a jucat in construirea unei comunitati culturale in Romania incepand cu sfarsitul anilor '80, cat si pentru relevanta europeana a acesteia si pentru impactul sau global.

Yoel Gamzou (Berlin, Germania) este director artistic, dirijor al International Mahler Orchestra, capelmaistru si director muzical adjunct al Staatstheater Kassel. Juriul Premiului Printesa Margriet l-a ales pe Yoel Gamzou pentru exceptionalul sau talent si pentru energia cu care inspira generatii de muzicieni si de spectatori din intreaga Europa.

Motivatia juriului poate fi citita integral aici.

Premiul, care s-a impartit intre cei trei laureati, are o valoare totala de 50.000 de euro. Premiul Printesa Margriet - un omagiu adus Altetei Sale Regale Printesa Margriet a Olandei, care a fost presedinta Fundatiei Culturale Europene in perioada 1983-2007 - a fost decernat pentru prima oara in 2008 de Fundatia Culturala Europeana in parteneriat cu Ministerul Olandez al Educatiei, Culturii si Stiintei si cu Ministerul Olandez al Afacerilor Externe.